Sinan Ateş cinayeti davasında karar açıklandı, Ateş ailesi tepki gösterdi

Ülkü Ocakları Derneği’nin eski başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin davada tetikçilerle sınırlı kararlar alınması tepkiyle karşılandı.

Ülkü Ocakları Derneği’nin eski başkanı, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin davada 5 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmedildi ancak MHP’li avukat Serdar Öktem’in dosyası ayrıldı.

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi, Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesinde Çukurambar semtindeki bürosu önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili davayı bugün karara bağladı. Sincan Cezaevi Adliyesi’nde bugünkü dokuzuncu duruşmada, 12’si tutuklu toplam 22 sanık hakkındaki yargılama sonucunda 10 sanık hakkında beraat kararı alındı. CHP 7’nci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP, İYİ Parti ve DEVA Parti’li milletvekilleri gibi çok sayıda muhalefet partisi temsilcisi davayı takip etti.

Mahkeme, sanıklar tetikçi Eray Özyağcı, olaydaki motosiklet sürücüsü Vedat Balkaya ve cinayet mahallinde keşif yapan Suat Kurt hakkında “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmetti.

Your browser doesn’t support HTML5

Sinan Ateş cinayeti davasında karar açıklandı, Ateş ailesi tepki gösterdi

Sanıklar Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş da “tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edildi.

“Tasarlayarak öldürmeye yardım” suçundan sanıklar Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak ve Emre Yüksel 18'er yıl, sanık Mustafa Uzunlar hakkında ise 15 yıl hapis cezası kararı verildi. Sanık Alper Atay da “suçluyu kayırma” suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Diğer sanıklar Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Osman Bayraktar, Caner Günay, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç ve Erdem Karadeniz hakkında ise beraat kararı verildi. Bu sanıklardan sadece Çağlar Zorlu tutukluydu, bu kararla birlikte tahliyesine karar verildi. Ancak Mahkeme, Cafer Günay’ın “suçluyu kayırma” suçlamasıyla hakkında dosya hazırlanması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihbarda bulunma kararı aldı.

Sanıklar Serdar Öktem ve Mustafa Ensar Aykal hakkında, "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım" suçlamasına ilişkin dava dosyası ise ayrıldı. Bu nedenle iki sanık hakkında dava süreci devam edecek. Tutuklu yargılanmakta olan MHP’li avukat Serdar Öktem’in adli kontrol şartıyla tahliyesine de hükmedildi.

Eski cinayet büro amirliği personeli, polis memuru Aykal’ın ayrıca “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak” suçundan yargılanması da sözkonusu.

MHP lideri Bahçeli’nin “timsah gözyaşları dökmek” ile suçladığı Ateş ailesine bugünkü duruşma arasında saldırı girişimi ise endişeye yol açtı.

Bu arada sanıklar Eray Özyağcı, Vedat Balkaya ve Suat Kurt hakkında ayrıca olay mahallinde Ateş’in yanındaki arkadaşı Selman Bozkurt’un da yaralanması nedeniyle “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan ise 13’er yıl hapis cezasına da karar verildi.

Ayşe Ateş: “Biz intikam değil adalet istiyoruz, hiçbir yere gitmiyorum”

Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ise, dava sonucuna ilişkin değerlendirmesinde ilk önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dün sabah kendilerini suçlamasının ardından bugün duruşma arasında kendilerine yönelik saldırı girişiminde bulunulduğunu işaret etti.

Ateş, bugünkü kararları yetersiz bulduğunu söyledi ve daha önce soruşturma kapsamında şüpheli olarak dosyada adı geçenler hakkında yargılama yapılmasını istedi.

Ayşe Ateş, “Birisi kumpas yapıyorsa, kumpası onlar yapıyor. Pensilvanya elini kolunu sallayarak dışarıda dolaşan azmettiricilerdir. Herkes kendi içinde hesaplaşsın. Biz onlardan itidal beklerken onlar oturdukları kürsülerden suçluları yargılatmamak için bize parmak sallıyorlar. O tehditlerin sonucunu bugün yaşadık. Biz intikam değil, adalet istiyoruz. Gerçek suçlular ceza alsın istiyoruz. Bizim hatamız adalet istemek mi? Sussaydık onlar çok mutlu olacaktı herhalde. Onların 'Ayşe Ateş yurtdışına kaçacak' gibi hayalleri var. Hiçbir yere gitmiyorum, sonuna kadar adalet yürüyüşünü, her bir suçlu cezasını bulana kadar, demir parmaklıkların arkasına girene kadar devam ettireceğim. Beklesinler bir dahaki dosyada görüşeceğiz onlarla” dedi.

Ateş, eşi Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili 17 şüpheli hakkında ayrı bir soruşturma dosyası bulunduğunu anımsatarak, o dosya kapsamında dava açılmaması için çaba sarfedenler olduğunu söyledi. Ateş, “Ben de o dosyanın açılması için, iddianamenin yazılması ve onların yargılanması için elimden gelen her şeyi yapacağım. Göreceğiz bakalım el mi yaman, bey mi yaman” diye konuştu.

Ateş ailesi avukatı Hüseyin Kaya da, "Yüzyıllık Cumhuriyetimiz çok fazlaca adli problemlerle, trajedilerle karşılaştı ama ağır aksak da olsa yargımız büyük oranda bu problemleri çoğunlukla adaletin tecellisiyle gerçekleştirdi. Belli ölçüde eksikliklerimiz var. Yargının bağımsız, tarafsız ve etkiden uzak bırakıldığında hem gecikmeden hem de adalete en uygun kararları verebilme potansiyelini gözlemliyoruz. Bu karar, iddianamenin içeriği itibariyle, soruşturma dosyasının bu davadaki hali itibariyle belli oranda tatmin edicidir. Soruşturmanın devam edeceği görülmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Kaya’nın ayrıca “Ne olur medya medyalığını, siyaset siyasetini yapsın, yargıya da yargısını yapabilme potansiyelini ve imkanını sağlayalım. Adaletin tecelli etmesini bekleyeyim. Herkese itidal tavsiye ediyorum, özellikle siyasilerimize” açıklaması ise dikkat çekti.

Ateş ailesine yumruklu saldırı girişimi yaşandı, aile MHP’yi işaret etti

Karar aşaması öncesinde duruşmaya ara verildiğinde ise, adliye bahçesinde anne Saniye Ateş’in de aralarında bulunduğu Ateş ailesine yönelik yumruklu saldırı girişimi oldu. Saldırgan, abla Selma Ateş’i yumruklamaya çalıştığı sırada polislerce gözaltına alındı. Bu saldırı olayı nedeniyle anne Saniye Ateş’in tansiyonu yükselince hastaneye kaldırıldı. Abla Selma Ateş ise, “Buradan çıktığım anda tekrar saldırıya uğrayacağımı biliyorum. Bunu da söylüyorum. Bunlar kayda geçsin. Eğer başıma bir şey gelirse sorumlusu MHP, Ülkü Ocakları içindeki İzzet Ulvi'den tutun da Semih Yalçın, Ahmet Yiğit Yıldırım, Murat Kılıç, Ömer Şahin ve adını avukatlarıma verdiğim kişilerdir. Sinan Ateş'in hesabını sorana kadar devam edeceğim. Saldırganı tanımıyorum. Hepsiyle hesaplaşacağım” tepkisini paylaştı.

CHP Genel Başkanı Özel, dün gece “kırılmadım” dediği Bahçeli’yi hedef aldı

Ayrıca Sinan Ateş davası nedeniyle CHP Genel Başkanı Özgür Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yle son birkaç gündür “çelişkili” olarak yorumlanan diyalog ve söz düellosuna bugün yeni bir halka ekledi.

Özel, TBMM’de dünkü yeni yasama yılı açılışı gerekçesiyle dün ilk önce kendisi ve CHP’yi çok sert sözlerle hedef alan Bahçeli’yle tokalaşarak, bunu yaşına saygıdan dolayı yaptığını açıkladı.

Ardından dün gece TBMM’deki açılış resepsiyonunda, Bahçeli’nin CHP’ye yönelik tehditkar konuşması sorulunca “Vız gelir, tırıs gider” diyen Özel, birkaç dakika sonrasında ise Bahçeli’yle samimi bir diyalog gerçekleştirdi. Bahçeli, resepsiyonda kendisiyle tokalaşmak üzere yanına gelmesi üzerine Özel’e, “Birbirimizi kırmıyoruz inşallah. Üzülme, bazen siyaseten söylememiz gerekenler oluyor, siyasetin gereği olarak” dedi. Buna karşılık Özel, "Celal (Adan) Bey gibi dostlarımız duygularımızı biliyor. Herkes doğru bildiğini söylüyor, önemli olan saygıda, sevgide eksiklik göstermemek. Hürmet ederim” ifadesini kullandı.

Sonrasında Bahçeli’yle bu sohbet durumu sorulunca Özgür Özel, siyasette kırgınlık sürdürüldüğünde o partiye oy veren seçmenlere haksızlık yapılmış olacağını ve siyasette nezaketi korumak gerektiğini söyledi.

Bugün ise Sincan’da Selma Ateş’e yönelik saldırıyı lanetlediğini açıklayan Özgür Özel, MHP Lideri Bahçeli’yi kast ederek, “Bir siyasi partinin genel başkanının açıkça hedef gösterdiği dünkü konuşmasıyla bu saldırı şüphesiz ilintilidir. Dün de ifade ettiğim gibi, siyasi yaşamının en ayıplı konuşmasını yapan Devlet Bahçeli ve Milliyetçi Hareket Partisi bundan sonra Ateş ailesinin başına gelecek her olaydan sorumludur. Ankara'nın orta yerinde bir cinayetin üzerindeki sır perdesi kaldırılmasın diye bir siyasi partinin fiziksel saldırılara dönecek dozda ağır tehdit ve hakaretlere tevessül etmesini ayıplıyorum. Yaratılan bu iklime rağmen gerçekler er ya da geç ortaya çıkacak, bu suikast aydınlanacak, azmettiriciler de cezalarını çekecektir” mesajını paylaştı.