Bugün Türkiye'de her yıl ortalama 115 bin kişi sigaradan ölüyor. 115 bin insan demek küçük ölçekli bir şehir demektir. Küçük ölçekli bir şehir haritadan siliniyor, kimsenin kılı kıpırdamıyor.” Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Amerika’nın Sesi’ne böyle konuşuyor.
1998’de kurulan derneğin başkanı, bu rakamın 15 bininin pasif içici olduğunu söylüyor. Yani Türkiye’deki 15 bin kişi, kendilerinin neden olmadığı gerekçelerden dolayı hayatlarını kaybediyor.
Aynı zamanda İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Aydın’a göre Türkiye’de sigarayla ilgili yapılan toplam masraf 25 milyar dolar. Bu miktarın 20 milyarı sigaraya, 5 milyarı ise sigaraya bağlı hastalıkların tedavisine harcanıyor.
Dr. Aydın’ın verdiği rakamlar, sigaranın zararları konusunda bilinen gerçeklerin daha vahim olduğuna işaret eder nitelikte: Türkiye'deki orman yangınlarının yarısına sigara içenler yol açıyor. Sigara içen anne adaylarının doğan çocuklarının yüzde 25'i engelli olarak dünyaya geliyor. Türkiye'deki kalp ve damar hastalıklarına yakalanan insanların yüzde 70'i sigara içtiği için bu hastalıklara yakalanıyor. Akciğer kanserine yakalananların yüzde 90'ına yakını sigara içiyor.
Daha da tehlikelisi Türkiye’de sigaraya başlama yaşı 11’e düşmüş durumda.
Your browser doesn’t support HTML5
Ancak Mustafa Aydın, Türkiye’nin tütün ürünleriyle mücadelede örnek bir ülke olduğuna dikkati çekerken, sigara yasakları içeren yasaların yürürlüğe girmesiyle birlikte 28 milyon aktif içicinin sayısının 20 milyon civarına düştüğünü belirtiyor.
Dr. Mustafa Aydın aynı zamanda nargilenin de sigara kadar tehlikeli olduğunun altını çiziyor. Nedeni sudan geçen, nem oranı yüksek dumanın, akciğerler açısından daha zararlı olması.
Your browser doesn’t support HTML5
Kendisi de 1970’li yıllardan itibaren on yıl boyunca sigara içtiğini gizlemeyen Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı, sigarayı bırakmayı “hayatının gurur duyabileceği en büyük başarısı” olarak görüyor. Mustafa Aydın, “insanın kendi nefsiyle, kendi iradesiyle mücadele hayatının en zorlu mücadelesi” diyor.
‘Türkiye’nin her yerinde sigara bıraktırma merkezleri var’
Sigarayı bırakmak oldukça zor bir karar, ancak Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Başkanı Aydın’a göre bırakmak isteyenlere “sosyolojik, psikolojik ve tıbbi yardım sunacak” imkanlar mevcut.
Aydın’a göre sigarayı bırakmak isteyenler öncelikli olarak devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri ve Tübitak’ın bünyesinde, “Sağlık Bakanlığı” ruhsatlı merkezlerde tedavi görmeli. Aynı zamanda sigarayı bırakma için yine Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatlandırdığı tedavi yöntemleri mevcut.
Dr. Mustafa Aydın, Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatlanmadığı, insan sağlığına “sigaradan daha zararlı” yöntemler sunan seçeneklerden kesinlikle uzak durulması gerektiğini söylüyor.
Your browser doesn’t support HTML5
Videolar: İstanbul Aydın Üniversitesi Medya İlişkileri Departmanı