Senatör Bob Menendez yolsuzluk suçlamalarını reddetti

New York’ta bugün hakim karşısına çıkan Senatör Bob Menendez, Demokratlar’ın artan istifa çağrılarına rağmen, rüşvet alma suçlamalarını kabul etmedi.

Amerikalı senatör Bob Menendez, Demokratlar’ın artan istifa çağrılarına rağmen, New Jersey'li üç işadamından rüşvet aldığı yönündeki suçlamaları kabul etmedi.

Manhattan'daki federal savcılar geçen hafta, 69 yaşındaki Menendez ve eşini, senatörün Mısır hükümetine yardım etmek ve kolluk kuvvetlerinin işadamlarına yönelik soruşturmalarına müdahale etmek için nüfuzunu kullanması karşılığında altın külçeleri ve yüzbinlerce dolar nakit kabul etmekle suçladı.

Menendez Manhattan'daki duruşmada ABD Sulh Hakimi Ona Wang’a savunmasını sundu. Wang, Menendez'in 100 bin dolarlık kişisel teminat karşılığında serbest bırakılabileceğini açıkladı.

Senatörün kişisel pasaportunu teslim etmesi gerekiyor ancak resmi pasaportunu elinde tutabilecek ve resmi iş için yurtdışına seyahat edebilecek.

Eşi 56 yaşındaki Nadine Menendez, işadamları 56 yaşındaki Jose Uribe ve 66 yaşındaki Fred Daibes da suçsuz olduklarını iddia etti. Diğer işadamı 40 yaşındaki Wael Hana da dün suçlamaları kabul etmemişti. New Jersey'i temsil eden iki senatörden biri olan Menendez, partisinin kuralları gereği Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanlığı görevinden istifa etti.

İlgili Haberler Dış İlişkiler Komisyonu başkanlığını bırakan Menendez senatörlük koltuğundan vazgeçmedi

Bununla birlikte Menendez Pazartesi günü Senato'daki görevini sürdüreceğini ve suçlamalarla mücadele edeceğini söyledi. New Jersey Senatörü Cory Booker’ın da aralarında olduğu Demokrat senatörlerin yarısından fazlası, suçlamaların Cuma günü açıklanmasının ardından, dış politikada zaman zaman kendi partisine de karşı çıkan etkili bir isim olan Menendez'i istifaya çağırdı.

Senatör Dick Durbin de, bugün Senato'daki Demokratlar’a katılarak Menendez'i istifaya çağırdı ve sosyal medya platformu X üzerinden, senatörün artık görev yapamayacağına inandığını söyledi.

Demokratlar, normalde kendileriyle birlikte oy kullanan üç bağımsız üye de dahil 51 sandalyeyle Senato'yu az farkla kontrol ederken, Cumhuriyetçiler ise 49 sandalyeye sahip. Menendez'in istifa etmesi durumunda yerine geçici bir isim atayacak olan Demokrat New Jersey Valisi Phil Murphy de Menendez'in istifasını istedi.

İddianamede Menendez'in evinde ele geçirilen altın külçeleri ve nakit para görüntüleri yer aldı. Savcılar, işadamlarından Hana'nın senatör ile askeri yardım konusunda kendisine baskı yapan Mısırlı yetkililer arasında toplantılar ayarladığını ve bunun karşılığında eşinin, kendisinin kontrolündeki bir şirkette işe alındığını söyledi.

Gederal savcılar tarafından üçüncü kez soruşturma altına alınan Menendez, bugüne kadar hiç mahkum edilmedi.