Mayıs seçimlerinden önce tutuklanan gazeteci Abdurrahman Gök tahliye edildi

Mezopotamya Ajansı editörü Abdurrahman Gök tahliye edildi.

Mayıs ayındaki Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinden önce Kürt basınına düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve ardından tutuklanan Mezopotamya Ajansı editörü Abdurrahman Gök, tahliye edildi. Mahkeme, Gök hakkında yurtdışına çıkış yasağı kararı da verdi.

Hakkında “terör örgütü üyesi olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddialarıyla dava açılan Mezopotamya Ajansı editörü Abdurrahman Gök, Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün hakim karşısına çıktı.

Gazeteci meslek örgütleri temsilcilerinin izlediği duruşmada ilk sözü açık tanık Ümit Akbıyık aldı. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanan Akbıyık, Gök’ü tanıdığını ve geçen yıl polisin baskın yaptığı Pel Prodüksiyon'da çalıştığını iddia etti.

Daha sonra söz alan Gök ise 20 yılı aşkın bir süredir gazeteci olduğuna söyledi. Mezopotamya Ajansı'nda çalıştığını ifade eden Gök, hakkındaki delillerin yaptığı haberler olduğunu belirtti.

Tanığın beyanlarının doğru olmadığını söyleyen Gök, “Ben ilk kez onu burada gördüm. Dosyada bana ait bir ifadesi yoktu. Bu ifadeler savcılık ilk bana gösterdiğinde yoktu. Sonra bu tanığın beş ifadesinde benim adım geçiyor. Ben yönlendirme altında ifade verdiğini düşünüyorum” dedi.

İlgili Haberler Gazeteciye saldıranlara ‘tahliye’, gazeteciler hakkında ‘tutukluluk halinin devamı’ kararı

“Asıl sebebin Kemal Kurkut fotoğrafları olduğunu biliyoruz”

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Avukat Veysel Ok ise, Gök'ün “iktidarı rahatsız ettiği” için yargılandığını savundu.

Veysel Ok, Gök’ün 2017 yılında Nevruz kutlamaları sırasında Kemal Kurkut’un vurulma anını çektiği için yargılandığını iddia ederek, “Gazetecinin elindeki bitirilememiş haberler, kayıtlar suç olamaz. Buradaki dosyaya baktığımızda asıl sebebin Kemal Kurkut fotoğrafları olduğunu biliyoruz. Kemal Kurkut ve Abdurrahman Gök bir bütündür” diye konuştu.

Davayla ilgili görüşü sorulan savcı, tutukluluk süresinin göz önüne alınarak, Gök’ün tahliyesini istedi. Mahkeme, yurtdışı yasağıyla tahliye kararı verdi.

“Dava, itirafçı ve Gök’ün haber çalışmaları üzerine inşa edilmiş”

Duruşmanın ardından VOA Türkçe’ye konuşan MLSA Eş Direktörü Veysel Ok, davanın itirafçı tanığın ve Gök’ün haber çalışmaları üzerine inşa edildiğini savundu.

Gök’e yapılanın Kemal Kurkut haberi sonrası çalışmalarını engellemek olduğunu vurgulayan Ok, “Gök’ün telefon kayıtlarının dosyasında ifşa edilmesinin gazetecilerin haber kaynağını ifşa etmek olduğunu, bunun da yasalara göre hukuka aykırı olduğunu, gazetecilerin haber kaynaklarının gizli olduğunu ifade ettik. Özellikle tanığın beyanlarını çürüttük, nihayetinde tahliye kararı çıktı. Bu hafta Dicle Müftüoğlu ve haftaya da Sedat Yılmaz’ın davaları var. Bu gazetecilerin de iddianameleri tamamen mesleki faaliyetler üzerine inşa edilmiş. Umuyoruz ki onlar için de tahliye kararı çıkar” dedi.

İlgili Haberler Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: "Türkiye'de 21 gazeteci cezaevinde"

“Tahliye diğer davalar için de umut oldu”

Gök’ün de üye olduğu Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Serdar Altan ise VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’deki tutuklu gazeteciler sorununa dikkat çekti.

Sorunun Gök’ün bırakılmasıyla sona ermediğini dile getiren Altan, Gök’le ilgili tahliye kararının önümüzdeki günlerde davaları görülecek Kürt gazeteciler için umut olduğunu belirtti.

Gazetecilerin tutuklu yargılanmasının yakıcı bir sorun olduğuna dikkat çeken Altan, şunları söyledi:

“Gazeteciler yaptıkları haberler nedeniyle suçlanıyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Kimsenin kabul etmemesi lazım. Başta da bu erki elinde bulunduran aydınların kabul etmemesi lazım. Adaletin yerini bulması lazım fakat yargı da buna alet ediliyor. Çoğu zaman gazeteciler yargı sopasıyla dize getirilmeye çalışılıyor.”

Abdurrahman Gök kimdir?

Kamuoyu, Gök’ü 2017 yılında Diyarbakır’daki Nevruz kutlamaları sırasında Kemal Kurkut isimli gencin polis tarafından vurulma anını çeken fotoğrafçı olarak tanıdı.

Tartışmalara neden olan olayın ardından Gök hakkında, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, 2020 yılında dava açıldı. Başka sosyal medya paylaşımlarından dolayı Gök hakkında 2021 yılında açılan başka bir dava, bu davayla birleştirildi. “Terör örgütü üyesi olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla yargılanan ve 20 yıla kadar hapsi istenen Gök, “Örgüt üyesi olmak” suçlamasından beraat etti.

Ancak Gök “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davada 18 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Gök, bu yıl 25 Nisan’da avukat, siyasetçi, gazeteci, sivil toplum örgütü temsilcisi, sanatçıların şüphelisi olduğu soruşturma kapsamında da gözaltına alınarak tutuklandı.

Gök hakkında “terör örgütü üyesi olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla dava açıldı. Gök’ün 1 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyordu.

İlgili Haberler Kürt Basınına Bir Operasyon Daha