2020’de yapılan başkanlık seçimi sonucuna müdahale iddiasıyla açılan ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yargılanacağı davada yargıç savcılığın talep ettiğinden daha kısıtlı bir koruma emri kararı aldı. Yargıç, Trump’ın süreç içindeki açıklamalarını dikkatle takip edeceği uyarısında bulundu.
Federal Yargıç Tanya Chutkan, Donald Trump’ın dava kapsamında hassas olmayan delilleri kamuoyuyla paylaşmasına izin verilmesine karar verdi.
Savcılar sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek, eski ABD Başkanı Trump’ın gizli delillere ilişkin ayrıntıları tanıklara gözdağı vermek amacıyla kullanabileceği yönünde kaygılarını dile getirmiş ve kapsamlı bir koruma emri talebinde bulunmuştu.
Yargıç Tanya Chutkan, hükümetin dava kapsamında delillerin tamamının koruma emri kapsamına girmesi gerektiğini güçlü bir şekilde gösteremediğine hükmetti ve savcılığın talep ettiğinden daha kısıtlı bir koruma emri kararı aldı.
Your browser doesn’t support HTML5
Yargıçtan uyarı: “Davayla ilgili açıklamalarınızı dikkatle irdeleyeceğim”
Donald Trump’ın tanıklarla avukatlar olmadan temasa geçmesinin yasak olduğunu ve bu koşulla serbest kaldığını hatırlatan yargıç, Trump’ın süreç boyunca yapacağı olası açıklamaları dikkatle izleyeceği uyarısında bulundu.
“Sizi ve müvekkilinizi bu davayla ilgili yaptığınız açıklamalarda özel özen göstermeniz konusunda uyarıyorum. Dava sürecinin bütünlüğünü korumak için gereken tüm önlemleri alacağım” diye konuştu.
Yargıç Chutkan, Trump’ın avukatlarının tanıklarla yapılan görüşmelerin dökümlerinin hassas olduğu gerekçesiyle kamuoyuyla paylaşılabileceği tezini ise reddetti.
“Siyaseti davanın dışında tutma niyetindeyim”
2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’den aday olan ABD Başkanı Trump’ın avukatı John Lauro ile Yargıç Tanya Chutkan arasında koruma emrine ilişkin hararetli bir tartışma yaşandı.
Yargıç Chutkan, “Şu anda siyasi bir kampanya yürütüyor olduğu gerçeği adaletin yönetimine tabi olmak zorunda. Bu siyasi kampanyada her söylemek istediğini söyleyemeyeceği anlamına geliyorsa, öyle olacak” dedi.
Siyasi bir kampanya sürecinin varlığının davayı ele alma şeklini etkilemeyeceğini söyleyen Yargıç Chutkan, “Siyaseti bu davanın dışında tutma niyetindeyim” dedi.
“Böyle bir davada sanığın ifade özgürlüğü kurallara tabidir”
Yargıç Tanya Chutkan koruma emri olmadan davanın taraflarının tanıklara gözdağı verebilme ya da hukuki sürece müdahale edebilme riskine dikkat çekti.
Chutkan, “Sayın Trump her Amerikalı gibi ABD Anayasası Birinci Ek Maddesi kapsamında ifade özgürlüğü hakkına sahip. Ancak bu hak mutlak değildir. Böylesi bir davada sanığın ifade özgürlüğü kurallara tabidir” şeklinde konuştu.
Yargıç, “(Trump) bir sanık. Her sanık gibi o da kısıtlamalarla karşı karşıya. Bu dava normal düzende ilerleyecek. Sanığın siyasi bir kampanya yürüttüğü gerçeği diğer sanıklara kıyasla daha az ya da daha çok tolerans göreceği anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı.
İlgili Haberler New York Times: “2020 seçimi sonucuna müdahale stratejisinin yazışması ortaya çıktı”Savcılar neden koruma emri talep etmişti
Savcılar Donald Trump’ın iddianamenin açıklanmasının ardından kendi sosyal medya platformu Truth Social’da paylaştığı “Siz benim peşimden geliyorsanız ben de sizin peşinizden gelirim” mesajına işaret ederek kapsamlı bir koruma emri talep etmişti.
Trump’ın avukatlarıysa savcıların talep ettiği koruma emrinin kapsamının fazla geniş olduğunu savunmuş ve bunun ifade özgürlüğü ihlali olduğunu iddia etmişti.
Yargıcın kararı kapsamında Donald Trump büyük jüri belgeleri ve materyalleri gibi hassas olarak değerlendirilen bilgi ve delilleri kamuoyuyla paylaşamayacak.
Hükümet bazı delillerin koruma emri kapsamına girmesi konusunda mahkemeden talepte bulunabilecek.
Trump bugünkü duruşmaya katılmadı
Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2020 seçimi sonucuna müdahale iddiasıyla açılan dava kapsamında 1 Ağustos’ta açıklanan iddianamede kendisine yöneltilen suçlamaları 3 Ağustos’ta yargıç karşısına çıkarak reddetmişti.
Başkent Washington’daki federal mahkemede Trump’ın avukatları bugün ilk kez davaya bakan yargıç Tanya Chutkan’ın karşısına çıktı.
Donald Trump koruma emrinin ele alındığı bugünkü duruşmaya katılmadı. Davada ilk duruşmanın 28 Ağustos’ta yapılması bekleniyor.
İlgili Haberler Eski ABD Başkanı Trump’ın yargılanacağı davada “koruma emri” tartışmasıTrump koruma emrini ihlal ederse ne olacak?
Eski Başkan Barack Obama tarafından atanan Yargıç Chutkan 6 Ocak Kongre saldırısı zanlılarına ağır cezalar vermesiyle bilinen federal bir yargıç.
Donald Trump sosyal medya paylaşımlarında hem özel yetkili savcı Jack Smith hem de davada önemli tanıklardan biri olan eski Başkan Yardımcısı Mike Pence’i hedef almıştı.
Trump 3 Ağustos’ta yargıç karşısına çıktığında tanıklara gözdağı vermeme, avukatlar olmadan onlarla temasa geçmeme ve tanıkları tehdit etmeme koşuluyla serbest kalmıştı.
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yargıcın verdiği koruma emrini ihlal etmesi halinde mahkemeye itaatsizlikten tutuklanması ihtimali bulunuyor.
Yargılama ne zaman başlayacak?
Savcılık dün Donald Trump’ın bu davada yargılanmasına 2 Ocak’ta başlanması talebinde bulunmuştu.
Savcıların önerisinin yargıç tarafından kabul görmesi halinde yargılama Cumhuriyetçi Parti'nin 2024 ön seçiminde ilk oylamaların başlamasından iki hafta önce başlamış olacak.
Trump’ın bir sözcüsü ise özel yetkili savcı Jack Smith ve Adalet Bakanlığı’nı “siyasi oyun oynamakla” suçladı.
Donald Trump ise Truth Social’dan yaptığı açıklamada yargılamanın 2024 seçimlerinden sonra yapılması gerektiğini savundu.
Yargılamanın 2024 seçimlerinden sonra başlaması ve seçimi kazanması halinde Trump, Adalet Bakanlığı’nın davayı düşürmesini sağlama gücüne sahip olabilir.