CHP, MHP ve 12 diğer partinin desteğini alan cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim sonuçlarını Levent’teki ofisinde takip ediyor. Saat 17’de eşiyle birlikte ofise gelen İhsanoğlu, ofiste bulunan herkesle el sıkışarak ikinci kattaki odasına çekildi.
Seçim karargahında bulunan yaklaşık 150 kişi arasında sadece üst düzey üç partili var. MHP’li TBMM Başkan Vekili Meral Akşener ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak ve CHP İstanbul Milletvekili Faik Tünay tüm kampanya ekibiyle birlikte seçim sonuçlarını takip ediyor.
Televizyonda kesin olmayan sonuçlara göre Anadolu Ajansı’nın %53’le Erdoğan’ın seçimi kazandığını gösteriyor. Erdoğan Toprak, bu sonuçlardan özellikle MHP’yi sorumlu tutuyor. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Toprak, “Bakın Kütahya, Yozgat, Erzurum, Kastamonu gibi kentlere MHP buralarda ciddi bir performans gösterememiş,” diyor.
Seçim sonucu CHP'yi nasıl etkiler?
Peki bu sonuçlar CHP’de genel başkanlık krizi yaratabilir mi? Toprak, bunun gerçekçi olmayacağını söylüyor ve görüşünü şöyle izah ediyor: “İstanbul, İzmir ve Antalya gibi kentlere bakmak lazım. Görüyorsunuz oralarda CHP oylarını koruyor. Bu da CHP tabanının İhsanoğlu’na destek verdiğini kanıtlıyor. Ama burada seçmen de kendisini sorgulamalı. Bizim seçmen tatili çok seviyor. Eğer bir şeyi değiştirmek istiyorsanız yalnız siyasetçilerden her şeyi bekleyemezsiniz. Sizin de en azından oy vermeniz gerek.”
Anadolu Ajansı ve Cihan Haber Ajansı’nın Erdoğan’ı %51 ve %53 oranlarıyla önde gösterdiği saatlerde Amerika’nın Sesi’ne konuşan CHP Milletvekili Faik Tünay, bu sonuçların CHP’de bir genel başkanlık sorunu yaratmayacağı görüşünde: “Ekmeleddin İhsanoğlu yalnız CHP’nin adayı değil MHP ve irili ufaklı birçok partinin de adayı. Katılım oranın düşüklüğü bunda çok belirleyici. Ben iddia ediyorum. MHP tabanından Erdoğan’a giden oylar var. Seçim sonuçlarını iyi analiz edin. Doğu, Orta Anadolu ve Karadeniz’de kayıplar ve bu MHP’nin daha güçlü olduğu yerler. Bu nedenle CHP’de liderlik tartışması olmaz ama ne olur şu seçim sonuçlarından sonra CHP bugünkü yapısıyla yoluna devam edemez.”
Tünay, CHP’nin içinde İhsanoğlu’nun adaylığına karşı çıkanlar ve tersten çalışanların bunun muhasebesini yapması gerektiği görüşünde. Çünkü CHP milletvekiline göre, “Bu çok seslilikle parti gitmez. Anadolu’da kavga olan eve kız vermezler. 80 öncesi sağ sol diye birbirini doğrayanlar ortak aday çıkarıyor ama CHP içinde bu bir uzlaşmaya karşı çıkanlar var. CHP bununla yüzleşmeden ilerleyemez.”
"MHP'den oy kaymadı"
Meral Akşener, ofisten ayrılınca en üst düzey MHP’li olarak İstanbul il yöneticileri kaldı. Parti sözcüsü olmadıkları için isimlerinin yazılmasını istemeyen il yöneticileri, CHP’lilerin MHP çalışmadı iddialarını reddediyor: “MHP’den giden oy varsa bu yüzer-gezer oylardır. Bizim kemikleşmiş tabanımızda bu olay mümkün değil. Ülkücüler, Tayyip Erdoğan’a oy vermez. Hiçbir icraatını onaylamıyoruz. Biz iş bölümü yaptık. Kim neredeyse güçlüyse o bölgede kampanyayı o yönetti. Üstelik bizim arkamızda ne devlet imkanları ne belediye kaynakları vardı. Ev ziyaretlerini, kurduğumuz stantları hep kısıtlı imkanlarla helal ve az parayla yaptık.”
Saat 20’ye yaklaşırken televizyonlar Başbakan Erdoğan’ın Üsküdar’daki evinden çıktığını gösteriyor ancak İhsanoğlu henüz ofisinin üst katından aşağıya inmedi. Levent’teki seçim karargahının önünde kamp kuran medya çatı adayının artık bir açıklama yapmasını bekliyor.