Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Hürriyet gazetesinin Cumartesi günü birinci sayfasında “7 Eleştiriye 7 Yanıt” başlığıyla manşetten, iç sayfalarda ise “Karargah Rahatsız” başlığı verdiği haber hakkında soruşturma başlattı.
Cumartesi gününden bu yana tartışılan haberle ilgili soruşturma, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Hakan Sağlam’ın Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı şikayet üzerine açıldı.
Dr. Sağlam, suç duyurusunda bu haberin Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki “kripto FETÖ yapılanmasının” algı yaratmak istediğini savunarak haberi hazırlayan Hürriyet Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın ordu içinde veya dışında kimlerle görüştüğü tespit edilmesini ve bu kişilerin Türk Ceza Kanunu’nun 312. Maddesi uyarınca cezalandırılmasını istedi.
Dr. Sağlam: “Bu haber muhtıra niteliğindedir”
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, suç duyurusunda, “Bu haber Türkiye’nin PKK, PYD, DEAŞ, DHKP-C, FETÖ başta olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında birçok terör örgütüyle mücadele ettiği bir dönemde, daha da önemlisi 16 Nisan 2017 Anayasa Referandumu öncesinde hem hükümeti hem de referandum sürecini etkilemeye yönelik muhtıra niteliğindedir. Kendilerini kanunun üzerinde görenlerin basın özgürlüğü adı altında yaptıkları haberlerle Türkiye’nin milli güvenliğini tehdit eder hale gelmişlerdir” ifadelerine yer verdi.
Sosyal medyada hem hükümet yanlıları hem muhalifler eleştirdi
Aslında suç duyurusu öncesinde de haberle ilgili tartışma sürmekteydi. Cumartesi günü haberin yayınlanmasının ardından ilk tepki, “Bu darbe kışkırtıcılığıdır, Hande Fırat ve Aydın Doğan yargılanacaktır” şeklindeki ifadelerle TGRT Haber’de yorumculuk yapan Cem Küçük’ten geldi.
Cem Küçük’ün ardından hem hükümete yakın Hilal Kaplan, Turgay Güler, Ahmet Kekeç gibi gazetecilerden, hem de hükümete muhalif kesimlerden tepkiler yükseldi.
Muhalif gazeteciler, bu haberle hükümet lehine mağduriyet yaratılmak istendiğini iddia ettiler.
Hürriyet: “Suçlamalar linçe dönüştü, Hande Fırat Genelkurmay İletişim Başkanlığı’yla konuştu”
Sosyal medyada eleştiriler artması üzerine Hürriyet gazetesi aynı gün bir açıklama yayınlayarak darbe kışkırtıcılığı yorumlarını reddetti.
Suçlamaların bu haberde sorumluluğu olan Hürriyet mensuplarının yargılanması talebine kadar uzanan bir linç kampanyasına dönüştüğünü belirten Hürriyet, “Bütün bu suçlamalar kötü niyetlidir. Hürriyet’in haberi dikkatli bir şekilde okunduğunda, metnin son zamanlarda Orgeneral (Hulusi) Akar’a yöneltilen eleştirilere dönük yanıtları içerdiği görülebilir. Üstelik, bu eleştirilerin hükümete yakın çevreler değil, hükümete muhalif kesimlerden kaynaklandığı bir sır değildir. Hürriyet, bu haberde yalnızca gazetecilik saikleriyle hareket etmiştir. Gazetemizin Ankara Temsilcisi Hande Fırat, habercilik amacıyla Orgeneral Akar’a yönelik söz konusu eleştiri ve suçlamaları Genelkurmay Başkanlığı İletişim Dairesi’ne sormuş, aldığı yanıtları da yine gazetecilik ölçüleri içinde haberleştirmiştir,” açıklamasını yaptı.
Milli Savunma Bakanı: “TSK’ya mesnetsiz eleştiri yöneltmek iyi niyetle izah edilemez”
Hükümet adına ilk açıklama Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’tan geldi. Bakan Işık, bu konjonktürde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin siyasi tartışmalara çekilmesine ve “mesnetsiz eleştiriler” yöneltilmesine tepki gösterdi.
Işık, “Böyle bir kurumu gündelik tartışmaların içine çekerek siyasetin içine çekmeye çalışmak, TSK’ya yapılabilecek en büyük haksızlıktır. Buradan bu gayret içinde olanlara çağrım, bu işten vazgeçin. Varsa söyleyeceğiniz bir şey bana söyleyin. Bu kadar büyük başarılara ardı ardına imza atan TSK’ya haksız ve mesnetsiz eleştiriler yöneltmek, iyi niyetle izah edilebilecek bir durum kesinlikle olamaz. Bu coğrafyada çocuklarımıza çok daha güçlü bir Türkiye bırakmak istiyorsak, TSK’yı hem çok güçlü tutmak durumundayız insan kaynağını hem de onu çok güçlü silahlarla ve mühimmatlarla donatmak durumundayız,” dedi.
Binali Yıldırım: “28 Şubat’ta olduğu gibi hükümete ayar vermeye çalışıyorlar”
Işık’ın bu sözlerine rağmen Başbakan Binali Yıldırım Pazar akşamı Ankara’nın Kahramankazan İlçesi’nde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada söz konusu haberi 28 Şubat Süreci’ndeki “algı operasyonları”na benzetti: "‘Karargah rahatsız’. Bu manşetleri hatırlıyorsunuz değil mi? Eskiden 28 Şubat'ı başlatmadan önce büyük denen gazeteler bu manşetleri ata ata halkın seçtiği iktidarı alaşağı etmek için her türlü tezgahı kurdular. Şimdi bakıyorum, benzer şeyler yapmaya çalışıyorlar. Manşet atarak hükümete ayar vermeye çalışıyorlar. Demokrasi dışı bu girişimlere karşı 15 Temmuz'da en güzel cevabı veren Kahramankazanlı, bu algı operasyonları size söker mi?”
Cumhurbaşkanlığı Sarayı da Hürriyet’in manşetinden rahatsız
Bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanlarından İlnur Çevik, Yeni Birlik gazetesindeki, Yiğit Bulut ise Star gazetesindeki köşe yazılarında bu haberin 28 Şubat’ı hatırlattığını belirterek “hesap sorulacak” ifadelerini kullandılar.