Savcılar, eski Başkan Donald Trump’ın 2020 seçimi sonucunu değiştirme girişimine ilişkin yeni ayrıntılar sundu

Özel yetkili savcı Jack Smith , kamuoyuna açıkladıkları bir mahkeme dosyasında eski Başkan Trump'ın 2020 seçim yenilgisini tersine çevirmek için kamu yetkililerine ve Başkan Yardımcısı Pence'e baskı yaparken başkanlık görevlerinin kapsamı dışında hareket ettiğini belirtti.

ABD’de savcılar Çarşamba günü kamuoyuna açıkladıkları bir mahkeme dosyasında eski Başkan Donald Trump'ın 2020 seçim yenilgisini tersine çevirmek için devlet yetkililerine ve dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence'e baskı yaparken başkan olarak görevlerinin kapsamı dışında hareket ettiğini söyledi.

Trump'ın Başkan Yardımcısı ve Demokrat Parti başkan adayı Kamala Harris'le yarışacağı başkanlık seçiminden önce bir duruşma yapılması olasılığı bulunmuyor. Bu nedenle 165 sayfalık başvuru dosyası, savcıların 5 Kasım seçimlerinden önce Trump aleyhindeki davalarının ayrıntılarını sunmaları için muhtemelen son fırsat.

Dosya, Temmuz ayında ABD Anayasa Mahkemesi'nin eski başkanların görevdeki resmi eylemleri için kovuşturmadan geniş dokunulmazlığa sahip olduğu yönündeki kararının ardından Trump’a karşı açılan federal cezai davanın ilerlemesini sağlamayı amaçlıyor.

Özel yetkili savcı Jack Smith ile birlikte çalışan savcılar, Trump'ın 2020 seçimleri sonrasındaki adımlarına ilişkin kapsamlı bir açıklama yaptı. Bu açıklamanın büyük bir kısmı haber raporları, 6 Ocak Kongre Binası baskınını soruşturan Temsilciler Meclisi komisyonunun bulguları ya da Smith'in davada elde ettiği iddianame aracılığıyla zaten kamuoyuna duyurulmuştu.

Bu iddialar arasında bir Beyaz Saray çalışanının Trump'ın aile üyelerine “seçimi kazansanız da kaybetseniz de fark etmez. Hala deli gibi savaşmak zorundasınız” dediğini duyduğu da yer alıyor.

Trump; Kongre’nin 2020 seçim sonucunu tescillemesini engellemek, ABD'yi seçimin doğru sonuçları konusunda yanıltmak ve Amerikalılar’ın oy kullanma haklarına müdahale etmek için komplo kurmakla suçlandığı dört iddiayı kabul etmemişti.

İlgili Haberler Trump’ın 2020 seçim sonucuna müdahale davası yeniden mahkemede: Duruşma davanın nasıl ilerleyeceğini belirleyecek

Dosyanın büyük bir kısmı Trump'ın, seçim yenilgisini tersine çevirmesi için baskı yapmaya çalıştığı dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence ile olan ilişkilerine odaklanıyor. Pence, Kongre'nin 6 Ocak 2021'deki seçim sonuçlarını tescilleme işlemine başkanlık ediyordu.

Trump 6 Ocak’ta, destekçilerinin Kongre binasını basmasından, polisle çatışmasından ve “Mike Pence'i asın” sloganları atmasından önce ateşli bir konuşma yapmıştı.

Savcılar, bir Beyaz Saray yetkilisinin, televizyonda isyan haberlerini izleyen Trump'a Pence'in güvenli bir yere götürüldüğünü söylediğinde Trump'ın “Ne olmuş yani?” diye karşılık verdiğini iddia ediyor.

Savcılar, Anayasa Mahkemesi'nin dokunulmazlık kararı nedeniyle bu etkileşimi mahkemede kullanmayı planlamadıklarını söyledi.

Pence’e uyarı

Savcılar ayrıca 1 Ocak 2021'de Trump'ın Pence'i, Demokrat Partili Joe Biden'ın seçim zaferinin tescillenmesini engellememesi halinde insanların “senden nefret edeceği” ve “senin aptal olduğunu düşüneceği” konusunda uyardığı iddia ediliyor.

Trump'ın sözcüsü Steven Cheung, dosyada yer alan ayrıntılarla ilgili olarak “Bu davanın tamamı partizan, anayasaya aykırı bir cadı avı. Geri kalan tüm Demokrat aldatmacalarıyla birlikte tamamen reddedilmeli” dedi.

Trump bu davayı ve bu yıl karşılaştığı diğer birçok cezai kovuşturmayı, iktidara geri dönmesini engellemeye yönelik siyasi amaçlı girişimler olarak niteliyor ve reddediyor.

İlgili Haberler Trump hakkında seçim sonuçlarını değiştirme girişimiyle ilgili davada yeni iddianame sunuldu

Savcıların davanın açılması halinde kullanmayı planladıkları delillerin ayrıntılarını sunan dosyada Trump, seçimden önce bile zaferini erkenden ilan etmek için komplo kurmakla, seçmen sahtekarlığı iddialarını desteklemedikleri gerekçesiyle kampanyasının hukuk ekibini değiştirmekle ve yardımcısı Pence'i iktidarı elinde tutma çabasına yardımcı olması için “manipüle etmeye” çalışmakla suçlanıyor.

Dosyada, soruşturma sırasında büyük jüri önüne çıkan Pence ve Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows dahil Trump yönetimindeki üst düzey yetkililerle yapılan görüşmelerin ayrıntıları yer alıyor.

Savcılar mahkeme dosyasını geçen hafta Perşembe günü teslim etmişti. Ancak ABD Bölge Yargıcı Tanya Chutkan'ın kamuoyuna açıklanmadan önce önerilen değişiklikleri onaylaması gerekiyordu.

Mike Pence'in adı, dosyadaki ayrıntıların genelinde yer alıyor. Trump yönetiminin diğer birçok üyesinin ve hedef aldığı devlet yetkililerinin isimleri dosyada gizlenmiş olsa da, bulundukları yerler ve eylemleriyle ilgili ayrıntılar muhtemel kimliklerini açıkça ortaya koyuyor.

Trump'ın avukatları, özel yetkili savcı Jack Smith'in kanıtlarını ortaya koyan kapsamlı bir mahkeme dosyası yayınlamasına karşı çıktı ve seçimlere birkaç hafta kala bunun uygunsuz olacağını savundu. Avukatlar ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin kararına dayanarak tüm davanın düşürülmesi gerektiği savunmasını yaptı.

Trump'ın seçimi kazanması halinde Adalet Bakanlığı'na suçlamaların düşürülmesi talimatını vermesi bekleniyor.

Savcılar ayrıca Trump'ın Kongre Binası'ndaki isyan sırasında gönderdiği ve Pence'in seçimlerin Kongre tarafından onaylanması sırasında “yapılması gerekeni yapacak cesarete sahip olmadığını” söylediği bir X paylaşımına da dikkat çekti.

Savcılar bu paylaşımın “kamuoyunu ilgilendiren bir konuyu ele almak ve huzursuzluğu gidermek için gönderilmiş bir mesaj olmadığını; iktidarı kaybedeceğini anlayan öfkeli bir adayın mesajı olduğunu” söyledi.