‘Sarkozy Türkiye’yi AB’de İstemeyenleri Etkilemek İstedi’

Перше зображення отримане з "Цікавості" після прибуття на Марс.

Fransa’da önce meclis sonra da senato tarafından kabul edilen “Soykırımı İnkar Yasası”nın altında hangi siyasi hedefler yatıyor? Türk hükümetinin B ve C planları nedir, etkileri ne olur? Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Ermeni oylarından öte bir amaç mı güdüyordu? Bu soruların yanıtlarını Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi (USAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kamer Kasım’dan aldık.

‘Sarkozy Türkiye’nin AB Üyeliğine Karşı Kesimi Yanına Çekmek İstedi’

‘Sarkozy Türkiye’yi AB’de İstemeyenleri Etkilemek İstedi’


Amerika’nın Sesi’nden Selin Süer Ünlü’nün sorularını yanıtlayan Kasım’a göre Sarkozy’nin bu yasayı bu kadar istemesini tamamen Ermeni oylarına bağlamak doğru değil. Kasım şöyle anlatıyor: “Zira toplam seçmen kitlesi içinde Ermeni oyları yüzde 1 civarında bir oy potansiyeline işaret ediyor. Sarkozy’nin asıl amacı Avrupa Birliği içinde Türkiye’ye karşı olan, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinden ya kendisinin vazgeçmesi ya da AB tarafından vazgeçirilmesini isteyen kitlelerin oyunu alabilmek. Özellikle aşırı sağ burada önemli. Zaten Sarkozy’nin kendisi de Türkiye’nin AB üyeliğine karşı. Ayrıca, AB’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz sırasında izlenen politikalarda, kendisini destekleyen Fransa sağı tarafından Merkel’in gölgesinde kalan lider olarak eleştirildi. Sarkozy, Türkiye’yle ilgili bu tartışmaları başlatarak, gündemi de değiştirmiş oldu. Yani başka bir şekilde öne çıkmak istiyor.”

‘Türkiye’nin AB’ye İlgisi Azalmış Durumda’

‘Sarkozy Türkiye’yi AB’de İstemeyenleri Etkilemek İstedi’


USAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kamer Kasım’a göre, Fransa’da kabul edilen “Soykırımı İnkar Yasası”na herkesten önce Fransız STK’larının karşı çıkması lazım çünkü yasa düşünce özgürlüğüne aykırı. Zaten böyle bir cezalandırma uygulaması demokrasiyi de tehlikeye atar.

Profesör Kasım, “Fransa’nın bu hamlesi Türkiye’yi AB üyeliği hedefinden daha da soğutmuş olabilir mi” sorumuza da şöyle yanıt veriyor:

“Son dönemde Türkiye’nin AB üyeliğine ilgisi azalmış durumda. Türkiye bundan sonra Avrupa’da kendi üyeliğini destekleyen örneğin İngiltere gibi ülkelerle daha yakın entegrasyon içinde olacaktır. Ama AB değişir ve içinde farklı farklı entegre olmuş birimler ortaya çıkarsa o takdirde Türkiye’nin müzakere sürecinin de önü açılmış olur.”

Yaptırım ve Boykot İşe Yarar mı?

‘Sarkozy Türkiye’yi AB’de İstemeyenleri Etkilemek İstedi’


Prof. Dr. Kasım’a göre bundan sonra siyasi platformda her alanda Türkiye ve Fransa karşı karşıya gelecek. Kasım, “Fransa için bir tehlike daha var ve Türkiye ısrar ederse bunda başarılı olabilir. Çünkü Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğini engellemeye yönelik bu girişimi, Avrupa’daki Müslümanlar tarafından İslamofobi olarak yorumlandı. Türkiye süreç içerisinde Fransa’nın Cezayir’de yaptığı katliamları gündeme getirdi. Bu Fransa’nın K. Afrika kökenli vatandaşlarını muhakkak etkilemiştir. Bundan sonra STK’lar, akademisyenler bu konuyu daha da fazla gündeme getirecektir. Cezayir muhalefeti de Türkiye’nin bu hassasiyetini destekledi. Fransa’daki Türklerle Kuzey Afrikalılar lobi olarak daha etkin olabilir” diyor.

Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulunan USAK (Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi ) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kamer Kasım’la söyleşimizin tamamını dinlemek için aşağıdaki ses dosyasını kullanabilirsiniz.