"Şarkı" ya Gösterilen Tepki Berlin'de Yankı Buldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dalga geçtiği öne sürülen şarkı nedeniyle Ankara'daki Almanya Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrılması Almanya'da tartışma yarattı.

Alman Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la dalga geçtiği öne sürülen bir şarkı nedeniyle Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı haberleri konusunda açıklama yapılmayacağını duyurdu.

Alman gazetelerinde çıkan haberlere göre, ‘Erdowie, Erdowo, Erdowahn’ adlı şarkı iki hafta önce 17 Mart tarihinde televizyon kanalı ARD’deki ‘Extra 3’ adlı mizah ağırlıklı magazin programında yayınlandı. Alman kadın şarkıcı Nena'nın 1980'lerde dünya çapında ünlenen ‘Irgendwie, irgendwo, irgendwann’ adlı şarkısına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın özgürlüğü, insan hakları ve Kürt politikalarını hicveden sözler yazılarak hazırlanan şarkının yayınlanmasından sonra, geçen hafta Salı günü Alman Büyükelçi Michael Erdmann Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Der Spiegel dergisinin konuyla ilgili ve bir Türk diplomatı kaynak olarak gösterdiği iddiaya göre, Erdmann’a sözlü diplomatik uyarı verildi ve ‘şarkının Alman televizyonlarındaki programlardan kaldırılarak, silinmesi’ istendi. Alman diplomatın Almanya’daki basın özgürlüğünü ve mizah anlayışını savunmak durumunda kaldığını öne süren Der Spiegel, Federal Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili yorum ve açıklama yapmayı reddettiğini de aktardı.

Hükümete tepki

Federal Dışişleri Bakanlığı’nın tavrı muhalefet partileri ile basın kuruluşlarının tepkisine neden oldu. Yeşiller Partisi’nden Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, ‚Merkel hükümetinin Türkiye'de hukukun yozlaştırılmasına seyirci kalmasını Türk hükümeti zevkle takip ediyor’ şeklinde bir açıklama yaparken, Almanya’nın Türkiye ile mülteci anlaşması yaparak ’ölümcül bir bağımlılık’ içine girdiğini öne sürdü. Sol Parti federal milletvekili Sevim Dağdelen de Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasını eleştirerek, ‘Bu anlaşma uğruna temel hak ve prensiplerimizi kurban ediyoruz. Erdoğan’ın kolu artık Berlin’e kadar uzanıyor’ dedi.

Alman Gazeteciler Birliği DJV Başkanı Frank Überall, Alman büyükelçinin Dışişleri’ne çağrılmasını ‘gülünç’ olarak tanımladı ve ‘Erdoğan artık dengesini kaybetti. Eğer bir mizah programı nedeniyle Almanya’nın Türkiye’deki en önemli diplomatik temsilcisini uyarmak istiyorsa, bu programı yapanları tebrik etmek gerekiyor’ şeklinde görüş belirtti.

Şarkı Youtube yolunda

Paskalya tatili nedeniyle hafta sonu ve Pazartesi günkü gazetelerin yayınlanmadığı Almanya’da konunun bugün medyaya yansımasıyla diplomatik gerilime neden olan şarkının sosyal medya üzerinden hızla yayıldığı gözlemlendi. Öte yandan ‘Extra 3’ adlı programın yapımcıları, iki dakika uzunluğundaki şarkıyı Türkçe altyazılı şekilde Youtube kanalına yerleştirme kararı aldıklarını açıkladılar.