Sokak hayvanlarından zarar gördükleri gerekçesiyle Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakları Savunma Derneği çatısı altında örgütlenen aileler ile hukukçular, bugün TBMM önünde acilen sahipsiz, başıboş hayvanlarla ilgili yasal önlemler alınması çağrısı yaptı.
Your browser doesn’t support HTML5
Hayvan hakları savunucusu sivil toplum örgütleri tarafından sıkça protesto eylemleri düzenlenen TBMM önünde bu sefer başıboş sokak hayvanları nedeniyle çocuklarıyla birlikte zarar gördüklerini belirten aileler vardı.
Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakları Savunma Derneği çatısı altında örgütlendiklerini ve yasal düzenleme talep ettiklerini vurgulayan aileler, TBMM Dikmen Kapısı önünde bugün basın açıklaması yaptı.
Dernek adına konuşan Avukat Meltem Zorba, “Ülkemizde her gün başıboş köpekler sebebiyle yüzlerce saldırı vakası yaşanıyor. Bu vakaların bir kısmı ölümle sonuçlandı. Bir kısmında da ağır yaralanma durumları oldu. 2022'den bu yana 74 insan hayatını kaybetti. Senede 400 bin insan kuduz riski yüzünden kuduz aşısına maruz kalıyor. Başıboş köpekler, diğer hayvanlara da zarar veriyor ve hastalıklara sebep oluyor” sözleriyle neden yasal düzenleme talep edildiğini açıkladı.
Hayvan hakları savunucularının desteklediği “kısırlaştır, bulunduğu yere geri bırak ve yaşat” yaklaşımıyla sokaklardaki soruna çözüm sağlanamadığını söyleyen Zorba, “İddia edildiği gibi bu yöntemle başarı elde etmiş ülke yok. Tam ve etkin bir çözüm için bütün kamusal alanlardan sahipsiz köpeklerin güvenli alanlara alınmasını düşünüyoruz. Kamusal alanlarda besleme yapılmamasını talep ediyoruz. Kanunda her türlü çözümü destekliyoruz. Güvenli alana alınan sahipsiz köpeklerle ilgili gerekli olan bütün çözümlerin uygulanması üzere, kanunun yasalaşması için hükümetimize ve meclisimize desteğimiz tamdır” diye konuştu.
İlgili Haberler Erdoğan: “Hayvanlar sahiplenilirse sonraki adıma gerek kalmayacak”
Veteriner Hekim Ertürk: “Çocuklarımıza saldırılardan korunmayı anlatmalıyız”
Veteriner Hekim Dr. Gürbüz Ertürk ise, temel sorunu “köpeklerce beslendikleri yerin yaşam alanları olarak benimsenmesi” olarak açıklayarak, özellikle çocuklara köpek gördüklerinde koşmamaları gerektiğini ve saldırıdan nasıl korunacaklarını anlatmak gerektiğini söyledi.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan köpek eğitimi uzmanı Ertürk, “Bizim temel sloganımız şu; köpekler de ölmesin, çocuklar da ölmesin. Onları biz evcilleştirdik, biz hayatımıza soktuk, onları yine kontrol edilebilir bir şekilde birlikte yaşanabilir hale getirmemiz gerekir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti gerçekten büyük bir devlet, büyük bir ülke. Bizim birlikte yaşamamamız için hiçbir sebep yok. Biz bilimin ışığında ortak bir akılla birbirimizi severek birlikte yaşamanın yolunu bulmak zorundayız” dedi.
Ertürk, Türkiye’deki sokak hayvanları saldırılarıyla ilgili durumu “Ülkemizdeki duruma baktığımızda bu saldırıyı oluşturan köpeklerin yüzde 25'i sokak köpekleri, yüzde 75'i de sahipli köpeklerden oluşmaktadır. Şimdi şöyle bir gerçekliğimiz var; elimizde köpek saldırabiliyor, ısırabiliyor ancak soru şu, niçin saldırıyor? İşte bunun yanıtını vermek için şunları söyleyebiliriz. Köpekler, yaşam alanlarını korudukları için saldırırlar. Yavrularını korudukları için saldırırlar. Beslenme bölgelerindeki yiyeceklerini korumak için saldırırlar. Yaklaşan kişiyi görmemişlerdir veya kötü niyetli olduğunu düşündükleri için saldırırlar” sözleriyle açıkladı.
Bu noktada Türkiye’de sokak hayvanlarıyla ilgili tartışmada, hayvanseverler tarafından sokak hayvanlarıyla ilgili konut siteleri çevresinde besleme yapılması ve hatta çocuk parkları gibi yeşil alanlarda sokak hayvanlarına besin bırakılmasına yönelik eleştiriler de var.
İlgili Haberler Hayvanseverler sokak hayvanlarının uyutulması tartışmasına karşı eylemde
AK Parti yasal düzenlemede son aşamaya gelindiğini açıkladı
AK Parti’nin hazırlığını yürüttüğü sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemede, “uyutulma” ifadesiyle sahiplenilmemesi durumunda başıboş köpeklerle ilgili öldürme işleminin öngörülmesi tartışma yaratmıştı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da, 29 Mayıs’ta parti grubunda, “Sahiplenilen hayvanlar kısırlaştırılacak, çip takılacak ve sahiplerine teslim edilecek. Özellikle hayvanseverlerin bu süreçte daha fazla sorumluluk alacağına inanıyorum. Eğer bunu başarabilirsek bir sonraki adıma gerek kalmayacağına inanıyorum” demişti.
Erdoğan’ın ifadesiyle yasa taslağındaki “sonraki adım” “uyutma işlemi” yani ilaçla öldürme olduğu için 23 Mayıs günü hayvanseverler TBMM önünde kitlesel eylem düzenlemişti. Hayvanseverler, İstanbul ve İzmir gibi kentlerde meydanlara çıkarak, sokak hayvanlarıyla ilgili yasa hazırlığına karşı çıkmıştı.
Son olarak AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik bu hafta başındaki açıklamasında, “Son noktayı koymak üzereyiz” ifadesini kullandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu da, X hesabında, “Sokaklarda aziz milletimizin huzur ve güvenliğinin sağlanacağına, herkesin üzerinde mutabık kaldığı bu sorunun çözüme ulaşacağına inancımız tamdır. Evvela insan, ardından hayvan ve çevre sağlığını tesis etmek için ortaya konulan bu iradenin toplumumuzun tüm kesimlerinin beklentilerini karşılayacak şekilde net bir çözüme ulaşması en büyük temennimizdir” açıklamasını yaptı.