Türkiye genelinde Kasım ve Aralık aylarında iş bırakan Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları, üçüncü kez eyleme başladı. Sağlık çalışanlarının eylem yaptığı yerlerden biri de Diyarbakır’dı.
ASM çalışanı hekim, hemşire ve ebeler öğle saatlerinde Dağ Kapı Meydanı’nda toplandı. 12 sendika ve meslek örgütünün organize ettiği eyleme katılanlar önce ellerinde dövizlerle halay çekti, ardından sloganlarla tepkilerini dile getirdi.
12 sendika ve meslek örgütü tarafından imzalanan ortak bildiriyi Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Eş Başkanı Yıldız Ok Orak okudu.
Your browser doesn’t support HTML5
Sağlık Bakanlığı’na hitaben “Bu sesi duyun” diyen Ok Orak, “Sağlık Bakanlığı'na sesleniyoruz. Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekimlerin, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz? Bu çığlık tüm basamaklarda sağlık hizmeti üreten yüzbinlerce hastayı sağlığına kavuşturmak ve hasta olmalarını engellemek için çalışan sağlık emekçilerinin sesidir. Bunu duymak zorundasınız. Uzun yıllardır çalışma şartlarımızın saydığımız gerekçelerle bilinçli ve programlı olarak kötüleştirilmesi meslek onurumuzu, toplum sağlığını ve hepimizin geleceğini tehdit eder boyutlara ulaştırmıştır” diye konuştu.
Ok Orak, bakanlığın sorunlara çözüm üretmediğini savunarak, “Tüm bu sorunların çözümü için görev alması gereken kamu otoritesini ise yanımızda değil her seferinde karşımızda buluyoruz. Sağlık Bakanlığı, toplumun ve sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek için bizlerin görüş ve önerilerini dikkate almak yerine, yeni yönetmeliklerle, otoriter emek rejimini tam anlamıyla yerleşik hale getirerek bizleri yok saymaya, itirazlarımızı sindirmeye, iş bırakma eylemlerimizin etkisini görünmez kılmaya çalışıyor” dedi.
Daha sonra söz alan Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, eylemlerinin sadece yönetmelikle ilgili olmadığını söyledi.
Ülgen, eylemin diğer amaçlarını şöyle anlattı: “Biz genel olarak birinci basamakta ‘tamamen özelleştirme mantığına son verilsin’ diyoruz. Birinci basamakta ‘herkese eşit ücretsiz sağlık hizmeti verilsin’ diyoruz. Birinci basamakta hiçbir şekilde ücretin performansı puanlamanın yerinin olmadığını söylüyoruz.”
Konuşmaların ardından kurum temsilcileri de sırayla söz alarak, görüşlerini dile getirdi.
TTB MK Üyesi Demir “Bir hastanın ağrı kesiciye ihtiyacı varsa yazamıyorsunuz”
Eylemin ardından VOA Türkçe’ye konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Mehmet Şerif Demir, sağlık sisteminin işlemez hale geldiğini savundu.
Yeni yönetmeliğin sağlığı topluma eziyete dönüştüreceğini öne süren Demir, “Bu getirilen yönetmelik gerçekten başta sağlık çalışanları olmak üzere aynı zamanda sağlık sisteminde, halkın sağlığında ciddi sıkıntılar yaşatacak. Örneğin; siz bir ağrı kesiciyi istediğiniz gibi yazamazsınız. Bir hastanın ağrı kesiciye ihtiyacı varsa yazamıyorsunuz. Eğer fazla ağrı kesici yazarsan, hastaya ücretinden kesinti olacak. Antibiyotik yazarsan ücretinden kesinti olacak. Mide koruyucu yazarsan ücretinden kesinti olacak. Hastaneye yılda 6 defadan fazla giderse yine ücretinden kesinti olacak. Aynı zamanda bu kadar sorunları yarattığı bir noktada da, ‘sizin ücretinizi hastanın memnuniyetine bağlayan’ bir nokta var” diye konuştu.
“Hizmet yaparken yaşadığımız mutluluğun elimizden alınmamasını istiyoruz”
ASM çalışanı Zeynep Kaya Bozarslan, mutluluklarının ellerinden alınmak istendiğini dile getirdi.
Rakamlarla sınırlanmak istemediklerini vurgulayan Kaya Bozarslan şunları söyledi: “Biz hizmet vermek istiyoruz bebeklerimize, gebelerimize ve bunu yaparken mutlu olmak istiyoruz. Bu mutluluğumuzun elimizden alınmamasını istiyoruz. Rakamlarla sınırlı kalmak istemiyoruz. Rakamlarla işimiz yok bizim. Sadece gerçekten hizmet etmek istiyoruz. Tek kalem maaş istiyoruz. Performansa dayalı bir durum istemiyoruz. Hastalarımıza gerçekten hak ettikleri hizmeti vererek sunmak istiyoruz. Derdimiz bu bizim.”
Yönetmelikte yapılan değişikliklere karşı çıkan Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanı hekim, hemşire ve ebelerin üçüncü kez, beş günlüğüne iş bırakması nedeniyle 81 ildeki aile sağlığı merkezleri 5-10 Ocak arasında hizmet vermiyor.