Kendine özgü rengiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken karagül, Birecik Barajı'nın su altında bıraktığı Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesindeki ekolojik dengesinin değişmesi nedeniyle üretimi azalan çiçekler arasındaki yerini aldı.
Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince 2013'de "sakin şehir" ağına dahil edilen, mistik tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle yerli, yabancı turistlerin uğrak yeri arasında bulunan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde, karagülün daha çok üretilmesi için çalışma başlatıldı.
Dünyada sadece Halfeti ilçesinde yetişen ve kendine has siyah rengi ile birçok dizi ve romana konu olan karagül, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde koruma altına alınarak yerli yabancı turistlerin ziyaretine sunuluyor.
Akmeşe: “Rengini bölgeden alıyor”
Halfeti'nin tarihinin çok eskiye dayandığını belirten Halfeti İlçe Tarım ve Orman Müdürü Akan Akmeşe, ''Karagül'ün tarihiyle ilgili net bir bilgi olmamakla birlikte yıllardır bu bölgede endemik olarak yetiştiği bilinmektedir. Karagül sadece mikroklima özelliği olan ilçemize has yetişmektedir. Karagül sadece Eylül-Ekim ve Mart-Nisan aylarında siyah renklerde açmakta, diğer aylarda ise siyah olan rengini tam koruyamamaktadır. Çalı bir bitki görünümünde olan karagüllerimiz gonca şeklinde iken rengi daha siyahtır'' dedi.
Karagülün ziyaretçilerin gözdesi haline geldiğini belirten Akmeşe, ''Karagül yerli ve yabancı ziyaretçilerimizin ilgisini çok fazla çekmektedir. Çünkü sadece bu bölgede yetişebilmesinin yanı sıra kendine has kokusu ve yapısı itibariyle endemik bir türdür. Buradan dışarı çıkarıldığında rengini koruyamamaktadır. Gülün siyah açmadığı dönemlerde ise siyah iken kuruttuğumuz gülleri yılın her dönemi ziyaretçilerimize sunabilmekteyiz. Bunun yanı sıra karagülden şerbet, lokum, çay ve reçel gibi ürünler de elde edebiliyoruz. Bu ürünler de Halfeti'ye gelecek olan ziyaretçilere sunulacaktır'' şeklinde konuştu.