193 üyesi bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu bugün yaptığı oylamada, Rusya'nın, bu hafta içinde Moskova'nın Ukrayna’nın kısmen işgal altındaki dört bölgesini ilhak etme kararını kınayıp kınamama konusunda gizli bir oylama yapılması yönündeki çağrısını reddetti.
Genel Kurul, 107 lehte oyla, Rusya'nın "yasadışı sözde referandumları" ve "yasadışı ilhak girişimini" kınayacak bir karar taslağı üzerinde gizli oylama değil, açık oylama yapılmasına karar verdi.
Diplomatlar, oylamanın büyük olasılıkla Çarşamba günü yapılacağını söyledi.
Yalnızca 13 ülke karar taslağının açık oylanmasına karşı çıktı, 39 ülke çekimser kaldı ve geri kalan ülkeler oy kullanmadı. Rusya, Batı lobisinin "duruşlarının alenen ifade edilmesinin çok zor olabileceği"ni öne sürerek, gizli bir oylamaya ihtiyaç olduğu fikrini savunuyor.
Moskova, Ukrayna'da kısmen işgal ettiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini, kendi deyimiyle referandumlar düzenledikten sonra ilhak etmek için harekete geçti. Ukrayna ve müttefikleri, oylamanın yasadışı ve zorlamayla olduğunu savunuyor.
İlgili Haberler Referandum Sonuçlandı: "Rusya’ya Katılma Kararı"Rusya'nın ilhak kararını tanımama çağrısı
Bu hafta içinde oylanacak olan karar taslağı, devletlere Rusya'nın bu adımını tanımama çağrısında bulunuyor ve Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü yeniden teyid ediyor.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken da bugün yaptığı yazılı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının ahlaki bir sorun teşkil ettiğini ve uluslararası toplumun Rusya Cumhurbaşkanı Putin'in eylemlerinin kabul edilemez olduğunu net bir şekilde ortaya koyma sorumluluğu olduğunu" vurguladı.
Blinken açıklamasında, "Şimdi Ukrayna'dan yana açıkça konuşma zamanı. Çekimser olma, yatıştırıcı ifadeler kullanma ya da tarafsızlık iddiasıyla kaçamak açıklamalar yapma zamanı değil. BM Sözleşmesi'nin temel ilkeleri söz konusu" ifadelerini kullandı.
İlgili Haberler Biden'dan Zelenski'ye Destek SözüRusya geçen ay 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nde benzer bir kararı veto etmişti. Genel Kurul'un yaklaşık dörtte üçünün Moskova'ya tepki göstermesi ve 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından bir hafta içinde birliklerini geri çekmesini talep etmesi üzerine Rusya, uluslararası izolasyonunu kırmaya çalışıyor.
Birleşmiş Milletler'deki bu girişim, Rusya'nın Ukrayna'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından 2014'te yaşananları hatırlatıyor. Güvenlik Konseyi'nde Rusya, Kırım'ın statüsüyle ilgili referanduma karşı çıkan bir karar taslağını veto etmiş ve ülkeleri bunu tanımamaya çağırmıştı.
Genel Kurul daha sonra 100 lehte, 11 aleyhte ve 58 çekimser oyla referandumu geçersiz ilan eden bir kararı kabul ederken, yaklaşık 20 ülke oylamaya katılmamıştı.