Rusya'dan ABD'nin Kırım'daki köprü saldırısına karıştığı iddiası

Köprü geçen yıl Ekim ayında düzenlenen benzer bir saldırının ardından ağır hasar almış ve tam kapasite hizmet vermeye yeni başlamıştı.

Kırım Köprüsü'nde gece saatlerinde düzenlenen bir saldırıda köprüyü araçlarıyla geçen bir Rus çift hayatını kaybetti, 14 yaşındaki kızları yaralandı. Saldırının ardından Rus Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, delil sunmaksızın saldırıyı Ukrayna'nın İngiltere ve ABD'nin katkısıyla düzenlediğini öne sürdü.

Zakharova, "Kararlar, Amerikan ve İngiliz istihbarat teşkilatları ve politikacılarının doğrudan katılımıyla Ukraynalı yetkililer ve ordu tarafından alınıyor. ABD ve İngiltere, terör devleti yapılanmasının başında" dedi.

Kremlin ise "NATO ve ABD'nin Ukrayna'ya istihbarat sağladığını çok iyi bildiklerini ancak bunun saldırının ardından diplomatik bağları kesmek için bir neden olmadığını belirtti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "En önemli zamanlarda diyalog kanalına ihtiyacımız var" dedi.

Peskov'a Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova'nın saldırıyla ilgili yorumu hakkındaysa, " Washington, bir dizi Avrupa başkenti ve NATO'nun Kiev rejimiyle işbirliğinin ne kadar derin olduğunu çok iyi biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Kırım'daki önemli projelerinden biri olan köprüye saldırının nasıl düzenlendiği bilinmiyor ancak sosyal medyada yer alan görüntülerde bir aracın parçalandığı görülüyor.

İlgili Haberler Kremlin: "Rusya Karadeniz Tahıl Anlaşması'na katılımını durdurdu"

Belgorod Valisi Vyacheslav Gladkov, Telegram'dan yaptığı açıklamada 14 yaşındaki kızın yaralı olduğunu, anne ve babasının hayatını kaybettiğini bildirdi. Vali, aracın çatışmaların sınırın ötesine sıçradığı Rusya'nın sınır bölgesi Belgorod'dan seyahat ettiğini belirtti.

Rusya Soruşturma Komitesi, Kiev'in saldırının arkasında olduğunu ve terör davası açtıklarını kaydetti.

Ukrayna ordusu saldırıdan Rusya'yı sorumlu tuttu ancak Ukrayna basını Ukrayna güvenlik güçlerinin köprüye sualtı drone'larıyla saldırdığını kaydetti. Köprü geçen yıl Ekim ayında düzenlenen benzer bir saldırının ardından ağır hasar almış ve tam kapasite hizmet vermeye yeni başlamıştı.

İlgili Haberler Kırım Köprüsü Trafiğe Açıldı

Rus basını ailenin Rusya tarafından 2014 yılında ilhak edilen Kırım'da tatile gitmek için seyahat ettiklerini yazdı.

Batı'nın Ukrayna savaşı nedeniyle uyguladığı yaptırımlar Ruslar'ın seyahat için Avrupa'ya gitmelerini çok daha pahalı ve zor hale getirirken yaz tatili için seçeneklerini kısıtlıyor.

Saldırının ardından Kremlin bugün süresi dolacak olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na katılımını durdurduğunu açıkladı. Kremlin'den yapılan açıklamada kararın saldırıyla ilgisi olmadığı belirtildi.