Münih Güvenlik Konferansı için biraraya gelecek olan dünya liderleri, Suriye’de siyasi geçişe ilişkin görüşmelerin sonuçsuz kalmasından sonra ilk kez Uluslararası Suriye Güvenlik Grubu olarak toplanacak. Grubun ana gündem maddesi, Rusya’nın Suriye’deki hava bombardımanını arttırması. Birçok çevreye göre Rusya’nın artan hava saldırıları, siyasi cephede ilerleme kaydetmeyi engelliyor.
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye Hükümeti ve ılımlı muhalifler arasındaki görüşmelere geçici olarak ara verileceğini açıklarken umudunu yitirmediğini de dile getirmişti. Görüşmelerin gergin başlamasının ve aniden askıya alınmasının nedeni, Rusya destekli Suriye rejiminin isyancıların elindeki Halep’te hava bombardımanına aralıksız devam etmesinden kaynaklanan rahatsızlıktı.
Rusya’nın hava saldırıları nedeniyle binlerce Suriyeli evlerini terketti. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Mısırlı mevkidaşıyla yaptırğı görüşme sırasında, bombardımanın sona ermesi gerektiğini belirtti.
Amerika ve Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun diğer üyeleri için Rusya’yı ateşkese razı etmek oldukça zor olabilir. Grup üyelerinin çoğu için hava saldırılarının sonlandırılması, siyasi sürece ilişkin görüşmeler için ön şart anlamına geliyor.
Uzman David Schenker'a göre, Rusya'nın Suriye'deki varlığı savaşın gidişatını değiştirdi ve Esat savaşı kaybetmek üzereyken şimdi güçlenmiş durumda.
Kimileri, Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun parçası olmasına rağmen Rusya’nın Suriye’de değişiklik istemediği görüşünde. Paul Salem, “Siyasi çabaların meyve vereceğini düşünmüyorum. İran’dan, Hizbullah’tan ve Rusya’dan büyük destek gören Esat rejimi şu anda ılımlı muhalifleri yenilgiye uğratmaya çalışıyor" diye konuştu.
John Kerry, Münih Konferansı yeni bir umut doğurabileceği görüşünde.
Amerikalı yetkililer Rusya’nın Esat rejimini destekleme kararının krizi uzattığını, Suriye’de siyasi çözüm ve geçişin önünde engel oluşturduğunu söylüyor.