ABD askeri ve istihbarat kurumları, Rusya ve Çin'in, uzayda silah sistemleri devreye sokmaya her zamankinden daha fazla yaklaştığı konusunda uyarıyor. Kararın, Amerika'nın kendini savunma yeteneği üzerinde geniş kapsamlı etkileri olabileceği kaydediliyor.
İstihbarat kurumları, her iki ülkenin de ABD'ye karşı üstünlük sağlamak için uzun süredir devam eden şüphe ve düşmanlıkları bir kenara bırakma konusunda giderek artan bir isteklilik göstermesinin endişeleri arttırdığını söylüyor.
Savunma İstihbarat Dairesi Direktörü Korgeneral Jeff Kruse, “Uzay kabiliyetlerini kullanma niyetindeki artışın altını çizmek isterim” dedi.
Korgeneral Kruse Çarşamba günü yıllık Aspen Güvenlik Forumu'nda yaptığı konuşmada “Hem Rusya hem de Çin, uzayın erkenden, hatta çatışma başlamadan kullanılmasını, caydırıcı önemli beceriler olarak görüyor. Sadece hazır olmamız gerekiyor” dedi.
Uzayın güvenliğine ilişkin endişeler bu yılın başlarında Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Mike Turner'ın, Rusya'nın nükleer silahları da içeren yeni bir uydusavar kabiliyeti olarak tanımlanan durumla ilgili “tüm bilgilerin” gizliliğinin kaldırılması çağrısında bulunmasıyla artmıştı.
Yakın zamanda Mike Turner, ABD'nin bir felaket karşısında “uyurgezer gibi davrandığı” uyarısında bulunarak, Rusya'nın uzayda nükleer bir silah patlatabilmenin eşiğinde olduğunu ve bunun ABD ordusuna ve ekonomisine yüksek maliyetler getireceğini söylemişti.
İlgili Haberler Beyaz Saray: “Rusya’nın henüz aktif olmayan yeni uydusavar kabiliyeti Dış Uzay Antlaşması’nın ihlali”Beyaz Saray defalarca ABD'li yetkililerin Rus planlarından haberdar olduğunu ve Moskova'nın henüz uzay tabanlı bir nükleer kabiliyet konuşlandırmadığını söylemişti.
Korgeneral Kruse bu duruşu Çarşamba günü de teyit etti ancak ihtiyatı da elden bırakmadı.
“Neredeyse on yıldır Rusya'nın uzayda nükleer silah kurma yeteneğini tasarlama niyetini takip ediyoruz” diyen Kruse, “Yaklaştıklarını düşündüğümüz bir noktaya kadar ilerlediler” şeklinde konuştu.
Korgeneral Kruse, Ruslar'ın “yavaşlama niyetinde olmadığını ve bunun sonuçları ortaya çıkana kadar da yavaşlamayacaklarını” kaydetti.
Rus ve Çinli yetkililer VOA'nın, ABD'nin son suçlamalarına yönelik yorum taleplerine henüz yanıt vermedi, ancak her iki ülke de ABD'nin uzay politikalarına yönelik eleştirilerini defalarca reddetmişti.
Mayıs ayında Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'nin Moskova'nın uzaya nükleer silah yerleştirmeye çalıştığı yönündeki endişelerini “yalan haber” olarak nitelendirmişti.
Ancak Washington'daki Çin Büyükelçiliği, uzayda Çin-ABD ilişkileri söz konusu olduğunda bazı “zorluklar” olduğunu kabul etmekle birlikte, Pekin'in uzayda hasmane davrandığı yönündeki iddiaları reddetti.
Sözcü Liu Pengyu VOA'ya gönderdiği e-postada, “Çin her zaman uzayın barışçı kullanımını savunuyor, uzayın silahlandırılmasına ya da uzayda bir silahlanma yarışına karşı çıkıyor ve uzayda insanlık için ortak geleceğe sahip bir toplum inşa etme vizyonu doğrultusunda aktif olarak çalışıyor” dedi.
“ABD, uzayda hegemonya sağlamak için kendi askeri yığınağını haklı çıkarmak amacıyla Çin'in uzayda yarattığı sözde tehdit hakkında bir anlatı geliştiriyor” diyen Liu, “Bu, ABD'nin Soğuk Savaş zihniyetine nasıl bağlı kaldığının ve sorumluluktan nasıl kaçtığının bir başka örneği” ifadelerini kullandı.
Pekin'in kamuoyu önündeki duruşuna rağmen, Savunma İstihbarat Teşkilatı'ndan Kruse Çarşamba günü Çin'in uzay alanındaki hızlı genişlemesinin de aynı derecede endişe verici olduğunu öne sürdü.
Colorado eyaletindeki Aspen'de dinleyicilere Çin'in “daha önce varlık göstermediği birden fazla yörüngede bulunduğunu” kaydeden Kruse, Pekin'in halihazırda yönlendirilmiş enerji silahlarına (lazer, mikrodalga ve parçacık ışınları kullanan silahlar), elektronik savaş becerilerine ve uydusavar teknolojisine büyük yatırım yaptığı uyarısında bulundu.
Kruse, “Çin, ABD'den bile daha büyük bir uzay doktrinine, bir uzay stratejisine sahip olan ve uzay ve karşı-uzay yeteneklerinin kullanımını başka yerlerde görmediğimiz şekilde geliştiren ve uygulayan tek ülke” dedi.
“Çin uzayda ‘ölüm ağı’ inşa ediyor”
ABD Uzay Komutanlığı'ndan sorumlu General Stephen Whiting, Çin tehdidini daha da keskin ifadelerle tanımladı.
Aspen konferansında Kruse ile birlikte konuşan General Whiting “Çin uzayda deyim yerindeyse bir ‘ölüm ağı’ inşa ediyor” dedi.
Whiting, “Son altı yılda yörüngedeki istihbarat, gözetleme ve keşif uydularının sayısını üç katına çıkardılar. Yüzlerce uydu, amaca yönelik olarak inşa edildi ve hedefi bulmak, tespit etmek, izlemek ve potansiyel olarak Hint-Pasifik'teki ABD ve müttefik kuvvetlerle çatışmak için tasarlandı” şeklinde konuştu.
Whiting ayrıca Çin ile uzay konusunda net bir askeri iletişimin olmamasına ilişkin endişelerini de dile getirdi ve “Çin'le uzay güvenliği hakkında konuşmanın bir yolunu bulmak istiyoruz. Böylece etkin bir şekilde çalışabilir ve herhangi bir iletişimsizlik ya da yanlış anlamaya neden olacak istenmeyen eylemler yaşamayız” dedi.