Rusya'dan Ukrayna'nın Rus topraklarını vurmak için uzun menzilli silahları kullanmasına izin veren ABD'ye tepki

  • Associated Press

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov (solda), uzun menzilli silah tedarik eden Batılı ülkelerin Kiev'e “hedefleme hizmeti” sağladığını iddia etti ve “Bu da onların çatışmaya müdahil olma biçimlerini temelden değiştiriyor” diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'nın ABD tarafından sağlanan uzun menzilli füzelerle Rusya içindeki hedefleri vurmasına izin verme kararı Moskova'dan kaygı verici uyarılar, Kiev'den gözdağı iması ve bazı Batılı müttefiklerin onayıyla karşılandı.

Ukrayna’da neredeyse 1000 gündür süren savaşta Biden'ın politika değişikliği hakkında bilgi veren ABD'li yetkililere göre, Washington, çatışmayı tırmandırma ve Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmaya yol açma korkusuyla aylardır böyle bir hamleden kaçınmasının ardından, Ukrayna'nın ABD yapımı silahlarla yapabileceği saldırılar üzerindeki sınırlamaları hafifletiyor.

İlgili Haberler Biden yönetimi Ukrayna’ya sağlanan uzun menzilli silahların Rusya içindeki hedeflerin vurulmasında kullanılmasına ilk kez onay verdi

Biden yönetiminin kararının ardından uzun menzilli silahların kullanımına ilişkin yeni kuralların kapsamı net değil. Ancak değişiklik ABD, Güney Kore ve NATO'nun geçen günlerde Kuzey Kore birliklerinin Rusya'da olduğunu ve görünüşe göre Rus ordusunun Ukrayna birliklerini Rusya'nın Kursk sınır bölgesinden çıkarmasına yardımcı olmak için Kuzey Kore askerlerini konuşlandırıldığını açıklamasının ardından geldi.

Ukrayna ordusunu doğudaki Donetsk bölgesinde yavaş yavaş geriye doğru iten Rusya, ayrıca Ukrayna'daki sivil bölgelere karşı yıkıcı ve ölümcül bir hava harekatı yürütüyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Eylül ayında yaptığı bir açıklamaya atıfta bulundu.

Putin, bu açıklamasında, Ukrayna'nın Rusya'yı hedef almasına izin vermenin çatışmadaki riskleri önemli ölçüde arttıracağını, “çatışmanın doğasını dramatik bir şekilde değiştireceğini” söylemişti. Putin, “Bu, NATO ülkelerinin, ABD ve Avrupa ülkelerinin Rusya ile savaş halinde olduğu anlamına gelecektir” demişti.

Kremlin Sözcüsü Peskov, uzun menzilli silah tedarik eden Batılı ülkelerin Kiev'e “hedefleme hizmeti” de sağladığını iddia etti. Peskov, “Bu da onların çatışmaya müdahil olma biçimlerini temelden değiştiriyor” diye konuştu.

Putin, Haziran ayında NATO müttefiklerinin Ukrayna'nın silahlarını Rus topraklarına saldırmak için kullanmasına izin vermesine karşılık olarak Rusya'nın Batılı hedefleri vurmak için başkalarına uzun menzilli silahlar sağlayabileceği uyarısında bulunmuştu. Putin, ayrıca Moskova'nın egemenliğine yönelik bir tehdit görmesi halinde nükleer silah kullanmaya hazır olduğunu bir kez daha teyit etmişti.

İlgili Haberler Rusya Ukrayna'nın enerji altyapısına yönelik en şiddetli saldırılarından birini düzenledi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise kendisinin ve hükümetinin bir yıldan uzun süredir Biden'dan talep ettiği onaya kısık sesli bir yanıt verdi.

Zelenski, Pazar gecesi yayınlanan konuşmasında, “Bugün medyada ilgili eylemler için izin almamız konusunda çok şey söyleniyor” ifadesini kullandı.

Zelenski, “Ama saldırılar kelimelerle yapılmaz. Böyle şeyler ilan edilmez. Füzeler konuşacak” dedi.

NATO üyesi Litvanya'nın Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis de tam olarak hangi kısıtlamaların kaldırıldığı ve Ukrayna'nın ABD silahlarından fark yaratacak kadarına sahip olup olmadığı belirsizliğini koruduğu için henüz “şampanyayı açmadığını” söyledi.

Rusya'nın askeri tehdidinden korkan bir diğer Baltık ülkesi Estonya'nın Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna ise Ukrayna'ya yönelik kısıtlamaların hafifletilmesinin “iyi bir şey” olduğunu belirtti.

Brüksel'de üst düzey Avrupa Birliği diplomatlarının katıldığı bir toplantıda konuşan Tsahkna, “Başından beri askeri desteğe herhangi bir kısıtlama getirilmemesi gerektiğini söylüyoruz. Durumun belki de birkaç ay öncesine kıyasla çok daha ciddi olduğunu anlamamız gerekiyor” diye konuştu.