Rusya, Ukrayna'da Dinyeper Nehri'nin doğu yakasında yaşayan sivillerin tahliye edilmesi talimatı verdi. Kiev, tahliyelerin kapsamının genişletilmesi anlamına gelen bu talimatın, Rusya'nın işgali altındaki toprakların zorla nüfustan arındırılması anlamına geldiğini bildirdi.
Rusya daha önce de Dinyeper Nehri'nin batı yakasında kontrol altında tuttuğu ve Ukrayna kuvvetlerinin Herson kentini almak için ilerlediği bölgelerdeki sivillerin tahliye edilmesi talimatı vermişti.
Bölgenin Rusya tarafından atanan idarecileri bugün yaptıkları açıklamada, şimdi tahliye talimatının kapsamına, Dinyeper Nehri'nin doğu yakası boyunca uzanan tampon bölgenin 15 kilometrelik kısmını da dahil edeceklerini açıkladı.
Ukrayna, işgal altındaki bölgelere uygulanan zoraki tahliyelerin savaş suçu sayılacağını bildiriyor. Bölgeyi ilhak ettiğini açıklayan Rusya ise Ukrayna'nın konvansiyonel olmayan silah kullanma tehdidi karşısında sivilleri güvenli bölgelere aktardığını savunuyor.
İşgal altındaki Herson’ın Rusya tarafından atanan idarecisi Vladimir Saldo, "Ukrayna rejiminin yasak olan savaş yöntemlerine başvurma olasılığı ve Kiev'in Karhova hidroelektrik santralına büyük bir füze saldırısı düzenleyeceği bilgisi nedeniyle Herson bölgesinin sular altında kalma tehlikesi var" dedi.
Saldo, "Tahliye bölgesini Dinyeper Nehri'nden 15 kilometre daha uzatmaya karar verdim. Bu karar, Ukrayna saldırılarını püskürtmek ve sivilleri korumak için katmanlı bir savunma oluşturmayı sağlayacak" diye konuştu.
İlgili Haberler "Rusya 'Kirli Bomba' Tehdidini Bahane Edebilir"Moskova, Kiev'i radyoaktif madde içeren "kirli bomba" kullanma ya da Herson bölgesindeki köy ve kasabaları sular altında bırakmak için bir barajı havaya uçurma planı yapmakla suçlamıştı.
Kiev bu suçlamalara, kendi topraklarında böyle taktikler kullanmasının saçma olduğunu, Ukrayna'yı suçlamak için aslında Rusya'nın bu planları yapıyor olabileceğini söyleyerek karşılık vermişti.
Dinyeper Nehri'nin ağzı, son haftalarda savaşın en önemli cephelerinden biri haline geldi. Ukrayna kuvvetleri bu bölgede Rus askerlerini püskürtmek için ilerliyor.
Rusya'nın burada binlerce askeri bulunuyor ve bölgeyi takviye etmeye çalışıyor. Ukrayna'nın bölgedeki ilerleyişi ise son günlerde yavaşladı. Komutanlar bunu kötü hava şartları ve ağır arazi koşullarına bağlıyor.
Vladimir Saldo, Dinyeper'in doğu yakasında bulunan ve boşaltılması planlanan yedi kasaba olduğunu söyledi.
AB’den yeni suçlama
Öte yandan Avrupa Birliği bugün Moskova'yı, Kırım'daki erkekleri yasadışı olarak silah altına almak için yeni bir program başlatmakla suçladı. AB açıklamasında Moskova'nın savaş alanına sürmek için Kırım'ın yerel halkı olan Tatar azınlık mensuplarını orantısız olarak daha fazla silah altına aldığı belirtildi.
Rusya'dan yapılan açıklamada da Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Eylül ayında ilan ettiği kısmi seferberlik kapsamında 300 bin yedek askerin silah altına alındığı, daha fazla askere gerek kalmadığı bildirildi.
Ancak Putin seferberliği sona erdiren bir kararname yayınlamadı ve bu da seferberliği haber vermeksizin yeniden başlatabileceği endişesine yol açtı. Üst düzey bir Rus iktidar partisi senatörü bugün, seferberliği resmen sona erdiren bir kararnameye gerek olmadığını söyledi.
Rusya, Herson'un kuzeyinden Ukrayna'nın liman kenti Mikolayiv'e gece dört füze fırlattı. Saldırıda bir apartman binasının yarısı çöktü.
Rusya dün de Ukrayna kentlerini, hafta sonunda Putin'in Rusya'nın Karadeniz Filosu'nu hedef alan saldırıya misilleme olarak tanımladığı füze saldırılarında bulundu.
Ukrayna bu füzelerin çoğunu vurduğunu, ancak bazı füzelerin elektrik istasyonlarına isabet ederek elektrik ve su kesintilerine neden olduğunu bildirdi.
İlgili Haberler Tahıl Yüklü Gemiler Ukrayna'dan İhracatı Sürdürüyor
Putin'in Ukrayna tahılının küresel piyasalara ulaşması ve açlık krizinin önlenmesi amacıyla üç ay önce devreye giren tahıl ihracatı programından çekilmesi ise gıda krizinin yeniden ortaya çıkacağı korkularını körüklüyor.
Ancak Rusya henüz Ukrayna limanlarındaki gemilere engelleme getirmedi. Dün tahıl yüklü 12 gemi Ukrayna'dan ayrıldı.
Bugün de üç yük gemisi Ukrayna limanlarından denize açıldı. Birleşmiş Milletler'in desteklediği tahıl ihracatı programının yetkilileri, gemilerin limandan ayrılmasına Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler heyetlerinin karar verdiğini, Rus heyete de bu konuda haber verildiğini söyledi.
Bu adım, Moskova'nın işbirliği olmadan anlaşmanın yürütülmesine devam etme istekliliği olarak algılandı.