Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin iki ülke arasındaki çatışmada arabuluculuk yapmaya çalışırken Ukrayna'ya silah sağlamaya devam etmesinin Rusya'yı “şaşırttığını” söyledi.
Lavrov Hürriyet gazetesinin bugünkü sayısında yayınlanan röportajında, “Türk silahları Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Rus askeri personelini ve sivilleri öldürmek için kullanılıyor” dedi.
Rus Bakan, “Türk yönetiminin arabuluculuk hizmetleri sağlamaya hazır olduğuna ilişkin açıklamaları göz önüne alındığında, bu durumun şaşkınlık yaratmaması mümkün değildir" diye konuştu.
Lavrov, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ilk kez AB'ye gidecek
Bu arada Rus Vedomosti gazetesinin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova'ya dayandırdığı haberine göre Rus Bakan Lavrov, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bakanlar Konseyi toplantısına katılmak üzere Aralık’ta Malta'ya gitmeyi planlıyor.
Bu, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya on binlerce asker göndermesinden bu yana Lavrov'un bir Avrupa Birliği ülkesine yapacağı ilk ziyaret olacak.
Malta'nın Moskova Büyükelçiliği, Vedomosti'ye yaptığı açıklamada AGİT Bakanlar Konseyi toplantısının 5-6 Aralık tarihlerinde adada yapılması kararının “Rusya Federasyonu da dahil olmak üzere tüm üyeler için geçerli olduğunu” söyledi.
Açıklamada, “AGİT delegasyonları hazırlıkların gidişatı hakkında düzenli olarak bilgilendirilmektedir. Davetiyeler de dahil olmak üzere uygulamaya ilişkin diğer ayrıntılar zamanı geldiğinde tüm AGİT delegasyonlarına gönderilecektir” denildi.
ABD, Rusya'nın Kursk kentinde 8 bin Kuzey Kore askerinin bulunduğunu açıkladı
Diğer yandan, ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Yardımcısı Robert Wood dün Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'nın Kursk bölgesinde 8 bin Kuzey Kore askeri bulunduğuna dair bilgi aldığını söyledi.
15 üyeli BM Güvenlik Konseyi, Rusya'nın talebi üzerine Batı'nın Ukrayna'ya silah tedariki konusunda toplanmıştı.
Wood, Güvenlik Konseyi'ndeki Rus temsilcine “Rus meslektaşıma çok saygılı bir sorum var: Rusya hâlâ Rusya'da Kuzey Kore askerlerinin bulunmadığını mı savunuyor?” sorusunu yöneltti, ancak yanıt alamadı.
ABD, İngiltere, Güney Kore ve Ukrayna, Rusya'yı, uzun süredir Birleşmiş Milletler’in (BM) nükleer silah ve balistik füze geliştirmesini durdurmayı amaçlayan yaptırımları altında bulunan Kuzey Kore'den asker kabul ederek, BM kararlarını ve BM'nin kurucu sözleşmesini ihlal etmekle suçluyor.
Moskova, Kuzey Kore birliklerinin varlığını ne yalanladı ne de doğrudan doğruladı. İlk inkarın ardından Kuzey Kore, Rusya’da asker konuşlandırma fikrinin uluslararası hukuka uygun olduğunu savunuyor.
Ukrayna 30 Ekim’de, Rus birliklerine eşlik ettiğini söylediği Kuzey Koreli üç generalin ismini vermişti.
ABD ve Çin, dün Güvenlik Konseyi'nde Washington'un, Pekin'in Rusya'nın savunma sanayi üssüne geniş çaplı destek sağladığı yönündeki suçlamaları nedeniyle de karşı karşıya geldi.
İlgili Haberler Blinken: “Rusya'daki Kuzey Koreli askerlerin gelecek günlerde savaşa katılmasını bekliyorum”Robert Wood “Çin, Rusya'nın Avrupa'da son on yılların en büyük savaşını yürütmesine olanak sağlarken inandırıcı bir şekilde barışın sesi olduğunu iddia edemez. Çin'in Rusya'ya verdiği destek belirleyicidir. Çin'in desteği savaşı uzatıyor” dedi.
Çin'in BM Büyükelçi Yardımcısı Geng Shuang, Çin'in Ukrayna'daki çatışmanın hiçbir tarafına silah sağlamadığını ve çift kullanımlı ürünleri (hem askeri hem de sivil amaçlarla kullanılabilen ürünler) küresel kurallara göre sıkı bir şekilde yönettiğini söyledi. Washington'u “endişe satmak, düşman üretmek ve çatışmayı körüklemekle” suçladı.
Geng, “ABD'nin Ukrayna konusunda Çin'i karalama ve bu konuda uzun kollu yargılama ve Çinli şirket ve kuruluşlara yaptırım uygulama uygulamasına karşı çıkıyoruz” dedi.
ABD, Moskova'nın Ukrayna'yı işgali üzerine aldığı tedbirlerin delinmesine karşı, aralarında Çin'in de bulunduğu bir düzineden fazla farklı ülkeden yaklaşık 400 kurum ve kişiye 30 Ekim’de yaptırım uyguladı.