Rusya, askerlerinin Ukrayna güçlerince kuşatma tehdidi altında olduğu Ukrayna’nın doğusundaki stratejik Liman kentinden çekildiğini açıkladı. Kremlin’in yakın müttefiki Çeçen lider Ramazar Kadirov, Moskova’nın bu gelişmeye düşük ölçekte nükleer yanıt vermeyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Liman’ın düşmesi, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki dört bölgeyi ilhak ettiğini törenle ilan etmesinden bir gün sonra Moskova açısından önemli bir yenilgiye işaret etti. İlhak, Kiev ve Batı tarafından reddedilmiş ve kınanmıştı.
Rusya Savunma Bakanlığı, “Müttefik güçler, kuşatma tehdidi nedeniyle Liman yerleşkesinden daha avantajlı hatlara doğru çekildi” açıklamasını yaptı.
Ukrayna güçlerinin Liman’a girdiği ve binlerce Rus askerini kuşattığıyla ilgili ilk açıklamayı Kiev yapmış ancak Moskova’dan konuyla ilgili bir yorum gelmemişti. Rus Savunma Bakanlığı’nın açıklamasıyla Moskova saatler süren sessizliğini bozdu.
Çeçen lider: "Nükleer yanıt düşünülmeli"
Kendisini Putin’in neferi olarak tanımlayan Çeçen lider Ramazan Kadirov ise Telegram’dan paylaştığı mesajda, Moskova’nın daha bir gün önce Rusya’nın parçası olarak ilan ettiği bölgeyi terketmesinden sonra sessiz kalamayacağını belirterek, “Kişisel görüşüme göre, sınır bölgelerinde sıkıyönetim ilanından düşük ölçekte nükleer silah kullanımına kadar uzanan daha sert adımlar atılmalı” dedi.
Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, kuşatma altındaki askerlerden söz edilmedi.
Ukrayna’nın doğusundaki güçlerin sözcüsü saatler önce, “Liman bölgesindeki Rus grupları kuşatıldı” diye açıklama yapmıştı. Sözcü, Rusya’nın Liman’da 5 bin ila 5 bin 500 asker bulundurduğunu ancak can kayıpları nedeniyle kuşatılan askerlerin sayısının bundan daha az olabileceğini belirtmişti.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin genel sekreteri tarafından yayınlanan bir videoda, Liman’a girmelerinden sonra iki Ukrayna askerinin, Donetsk bölgesinin kuzeyindeki kentin girişindeki tabelaya Ukrayna’nın ulusal bayrağını yapıştırdıkları görüldü.
Videoda bir askeri aracın yanında duran askerlerden biri, “1 Ekim, devlet bayrağımızı çıkarıyoruz ve toprağımıza yerleştiriyoruz. Liman Ukrayna’nın olacaktır” dedi.
İlgili Haberler "Konvoy Saldırısında En Az 30 Sivil Öldü"Rusya Liman’ı Donetsk bölgesinin kuzeyindeki operasyonlarında lojistik ve ulaştırma merkezi olarak kullanıyordu. Liman’ın düşmesi Ukrayna’da muharebe alanındaki en büyük kazanımı olabilir. Kiev geçen aydan bu yana kuzeydoğudaki Harkiv bölgesinde şimşek hızında bir karşı saldırıya geçti.
Ukrayna askeri sözcüsü, Liman’ın ele geçirilmesinin Kiev’e Luhansk bölgesine ilerleme imkanı tanıyacağını söyledi. Moskova haftalar süren yavaş ilerleyişinden sonra geçen Temmuz ayının başında Luhansk’ı tamamen ele geçirdiğini açıklamıştı.
Ukraynalı sözcü, “Liman önemli çünkü Ukrayna toprağı olan Donbas’ın kurtarılması yolunda yeni bir adım. Kreminna ve Sievierodonetsk’a ilerlemek için bir fırsat ve psikolojik açıdan da çok önemli” diye konuştu.
İlgili Haberler “Rusya’nın İlhak Eyleminin Hiçbir Meşruiyeti Yok”Donetsk ve Luhansk birlikte Donbas bölgesini oluşturuyorlar. Rusya 24 Şubat’ta başlattığı işgalden bu yana en büyük odağını bu bölgeye çevirmiş durumda.
Putin dün törenle, Donetsk ve Luhansk’ın yanısıra güneydeki Herson ve Zaporijya bölgelerini Rus toprağı olarak ilan etmişti. Buralar Ukrayna’nın toplam yüzde 18’ine denk geliyor.
Ukrayna ve Batılı müttefikleri Rusya’nın bu adımını yasadışı olarak nitelendirdi. Kiev de topraklarını Rus güçlerinden özgürleştirmeye devam edeceğinin sözünü verdi ve Putin Cumhurbaşkanı olarak kaldığı sürece Moskova’yla barış görüşmeleri yürütmeyeceğini kaydetti.
ABD’nin Avrupa’daki kuvvetlerinin eski komutanı emekli general Ben Hodges, Putin’in ilhak ilanından sonra Rusya’nın Liman’daki yenilgisinin Rus lider açısından büyük bir siyasi ve askeri utanç olduğu değerlendirmesinde bulundu.
İlgili Haberler ABD'den Rusya'ya Yeni Yaptırımlar