Üst düzey Türk bir bürokrat, Rusya’nın Türkiye’nin Ukrayna’ya Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı satmasından dolayı rahatsızlığını ilettiğini söyledi. Reuters haber ajansına göre Türk bürokrat devletlerarası bir anlaşma olmadığına ve satışların özel şirket tarafından yapıldığına dikkat çekti.
Yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelen üst düzey bürokrat, Ruslar’ın daha önce de şimdi de bu konudan yakındıklarını ancak bu satışları özel şirketlerin yaptığını ve savaştan önce de satışların gerçekleştiğini yinelediklerini belirtti.
Türkiye Rusya’yla enerji, savunma ve ticaret alanında yakın ilişkilere sahip ve turizm gelirinin önemli bir kısmı da Rus turistlerden geliyor. Türk savunma şirketi Baykar, Ruslar’ın itirazına rağmen Ukrayna’ya silahlı insansız hava araçları satmış ve işgalden önce de ortak SİHA üretmek üzere anlaşma imzalamıştı. Bu da Moskova’nın tepkisine yol açmıştı.
NATO üyesi Türkiye, Ukrayna ve Rusya ile Karadeniz’de deniz sınırını paylaşıyor ve her iki ülkeyle iyi ilişkilere sahip. Çatışmada arabulucu rolü üstlenen Türkiye iki ülkenin liderlerini biraraya getirmeye çalışıyor.
Ukrayna’yı desteklemek ve Rusya’nın işgalini eleştirmekle birlikte Türkiye iletişim kanallarının açık kalması gerektiğini savunarak Batı’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımlara da karşı çıktı.
Ankara, Rusya’nın Suriye ve Libya’daki politikalarının yanısıra Kırım’ı 2014 yılında ilhak etmiş olmasına da karşı.
İstanbul’da müzakereciler arasında geçen haftaki barış görüşmelerinin ardından Ukrayna, güvenliği için olası garantör ülkeler arasında Türkiye ve BM Güvenlik Konseyi’nin üyelerini saymıştı.
Reuters’a göre yabancı basına bilgi veren üst düzey Türk bürokrat, listedeki bazı ülkelerin güvenlik garantörü olarak hukuki bazı sorunlarla karşı karşıya kalacağını söyledi; ancak ayrıntı vermedi.
Türkiye ilkesel olarak Ukrayna’nın garantörü olmaya hazır olduğunu ancak bunun hangi şekilde olacağının ayrıntılarının belirlenmesi gerektiğini söyledi.