Reuters'a konuşan üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, Nijer'deki cuntanın ABD güçlerini ülkeden çıkarma kararının ardından Rus askeri personelinin ABD askerlerine ev sahipliği yapan Nijer'deki bir hava üssüne girdiğini söyledi.
Geçtiğimiz aylarda Batı Afrika ülkesini yöneten askeri yetkililer ABD'ye, ülkedeki yaklaşık 1000 askeri personelini geri çekmesini istemişti.
Washington, ülkede geçen yılki darbeye kadar binlerce insanı öldüren ve milyonlarcasını yerinden eden isyancılara karşı mücadelesinde kilit bir ortak olarak görülüyordu.
İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, Rus kuvvetlerinin ABD birliklerine karışmadığını, Nijer'in başkenti Niamey'deki Diori Hamani Uluslararası Havaalanı'nın yanındaki ayrı bir hangarı kullandığını söyledi.
Rusya ordusunun bu varlığı, Ukrayna'daki çatışma nedeniyle iki ülkenin askeri ve diplomatik rekabetinin giderek sertleştiği bir dönemde ABD ve Rus birliklerini birbirine en yaklaştıkları bölge oldu.
Bu durum aynı zamanda çekilmenin ardından ülkedeki ABD tesislerinin akıbeti hakkında da soruları gündeme getirdi. Yetkili, "Durum çok iyi değil ancak kısa vadede yönetilebilir" dedi.
Austin: "Bir sorun görmüyorum"
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin konuyla ilgili soruya, Amerikan birliklerine yönelik herhangi bir risk veya Rus birliklerinin ABD askeri teçhizatına yaklaşma olasılığının olmadığını belirtti.
Austin, Honolulu'da düzenlediği basın toplantısında, "Ruslar ayrı bir yerleşkede bulunuyor ve ABD kuvvetlerine veya bizim ekipmanlarımıza erişimleri yok" dedi ve "Ben her zaman birliklerimizin güvenliği ve korunmasına odaklandım. Ancak şu anda burada bir sorun görmüyorum” diye ekledi.
ABD ve müttefikleri, Batılı hükümetlerden uzaklaşmaya istekli grupları iktidara getiren darbelerin ardından bir dizi Afrika ülkesinden askerlerini çıkarmak zorunda kaldı.
Nijer'de yaklaşan tahliyenin yanı sıra ABD birlikleri, son günlerde Çad'ı da terk ediyor. Fransız kuvvetleri de Mali ve Burkina Faso'dan çıkarıldı. Aynı dönemde Rusya ise Afrika ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmenin yollarını arıyor.
Örneğin Mali, son yıllarda Wagner Grubu'nun paralı asker gücünün cihatçı isyancılarla savaşmak için oraya konuşlanmasıyla Rusya'nın en yakın Afrika müttefiklerinden biri haline geldi.
Rusya, işgalci Rus kuvvetlerine karşı savunma çabalarında Ukrayna'ya ABD'nin askeri ve mali yardımı nedeniyle ABD ile ilişkilerini "sıfırın altında" olarak nitelendirdi.
Amerikalı yetkili, Nijer yetkililerinin Biden yönetimine ülkede yaklaşık 60 Rus askeri personelinin olacağını söylediğini ancak yetkilinin bu sayıyı doğrulayamadığını söyledi.
Darbeden sonra ABD ordusu Nijer'deki kuvvetlerinin bir kısmını Hava Üssü 101'den Agadez şehrindeki Hava Üssü 201'e taşıdı. İlk üste ne tür ABD askeri teçhizatının kaldığı bildirilmedi.
Amerika Birleşik Devletleri Nijer'in merkezinde Airbase 201’i, 100 milyon dolardan fazla bir maliyetle inşa etmişti. Üs 2018'den bu yana, silahlı insansız hava araçlarıyla IŞİD ve El Kaide bağlantılı Cemaat Nusrat el-İslam vel Müslüman (JNIM) gruplarına karşı kullanıldı.
Washington, Sahel bölgesindeki, ABD güçleri ve istihbarat kapasitesi olmadan genişleyebilecek İslamcı militanlardan endişe duyuyor.
Nijer'in ABD birliklerinin geri çekilmesini isteme hareketi, üst düzey ABD'li yetkililerin Rusya güçlerinin beklenen gelişi ve İran'ın ülkede uranyum da dahil olmak üzere hammadde aradığına dair raporlar dahil olmak üzere endişelerini dile getirdiği Mart ayı ortasında Niamey'de yapılan bir toplantının ardından geldi.
ABD'nin ülkedeki yetkililere gönderdiği mesaj bir ültimatom olmasa da yetkili, ABD kuvvetlerinin Rus kuvvetleriyle aynı üs üzerinde olamayacağının açıkça belirtildiğini söyledi.
İki yıldızlı bir ABD generali, profesyonel ve sorumlu bir geri çekilmeyi sağlamak için Nijer'e gönderildi. Nijer'deki ABD birliklerinin geleceği konusunda herhangi bir karar alınmamış olsa da yetkili, planın askerlerin ABD Afrika Komutanlığı'nın Almanya'da bulunan ana üslerine geri dönmeleri olduğunu söyledi.