Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) bazı muhalif televizyon kanallarının seçim yayınları hakkında inceleme başlatmasına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Sınır Tanımayan Gazeteciler ve DİSK Basın İş’ten tepki geldi.
RTÜK FOX TV’de programcı olan gazeteci Çiğdem Toker ile seçim Halk TV, Tele1, KRT, TV 5, Flash Haber ve Sözcü TV’nin seçim gecesi yayınları hakkında inceleme başlattığını duyurdu.
RTÜK’ten yapılan açıklamada, "Milli iradenin tecelli ettiği seçim günü akşamı FOX TV'de programcılardan Çiğdem Toker'in "Demokrasi sandıktan ibaret değildir" şeklindeki açıklamaları ve yayının tamamı uzmanlarımız tarafından raporlaştırılmaya başlanmıştır. Raporun tekemmül etmesine müteakip ilk Üst Kurul toplantısında dosya karara bağlanmak üzere gündeme alınacaktır. Yine izleyicilerden gelen yoğun şikayetler üzerine sandıkların açılması ve sonuçların belli olmasıyla birlikte halkı aşağılayan, hakaret ve saldırılarla necip milletimizi küçük düşürmeye çalışan konuşmalara yer verilen HALK TV, TELE 1, KRT, TV 5, FLASH HABER ve SZC TV ile ilgili de incelemeler yapılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
RTÜK Başkanı: “Halkımızı aşağılayan, aziz milletimizi küçük düşürmeye çalışanların bu tutumlarına sessiz kalmayacağız”
RTÜK’ün açıklamasını kendi sosyal medya hesabından paylaşan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de üst kurulun yaşananlara sessiz kalmayacağını belirterek, bu kurumlar için yeni cezaların gündemde olduğunu ima etti.
Ebubekir Şahin, “Millî iradeye, demokrasiye, seçim sonuçlarına saygı duymayan ve halkımızı aşağılayan, aziz milletimizi küçük düşürmeye çalışanların bu tutumlarına sessiz kalmayacağız” dedi.
Faruk Eren: “RTÜK ‘Saray’ iktidarının aparatına dönüştü, gazetecileri daha zor günler bekliyor”
RTÜK’ün seçimler biter bitmez eleştirel yayıncılık yapan televizyon kanallarını incelemeye almasına gazetecilik örgütleri tepki gösterdi.
VOA Türkçe’nin konuştuğu DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren, “RTÜK uzun zamandır ‘Saray’ iktidarının bir aparatı haline dönüşmüş durumda. RTÜK Başkanı’nın son açıklaması, gazeteci Çiğdem Toker’in ve iktidara biat etmeyen televizyon kanallarının doğrudan tehdit edilmesi anlamına geliyor. Bu aynı zamanda, ‘Saray’ iktidarının, yeni döneminde basın ve ifade özgürlüğüyle nasıl bir ilişki kuracağını da gösteriyor. Erdoğan’ın seçimin hemen ardından evinden ve ‘Saray’da yaptığı konuşmalardaki intikamcı ve tehditkar üslup da gazetecileri daha zor günlerin beklediğini gösteriyor” dedi.
Erol Önderoğlu: “Nihai hedefinin farklı ses çıkaranların kesinkes susturmak olduğunu biliyoruz”
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde açıkladığı “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi”nde Türkiye’nin 16 sıra gerileyerek 165. sıraya düştüğünü açıklayan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da RTÜK’ün nihai hedefinin farklı sesleri susturmak olduğunu belirtti.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Önderoğlu, “RTÜK’ün eleştirel medyaya yönelik duyurduğu son inceleme kimseyi şaşırtmadı. Gelinen aşamada artık, eleştiriye ölüm diyenlerin nihai hedefinin tam bir keyfiyet içinde farklı ses çıkaranların kesinkes susturmak olduğunu biliyoruz. Medya kuruluşlarını halk karşıtı göstermek de bu oyunları gizlemeye dönüktür” diye konuştu.
TGC: “RTÜK’ün görevi, gazetecilere aba altından sopa göstermek değildir”
Türkiye’nin en kitlesel gazetecilik örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de RTÜK’ün tutumunu halkın haber alma hakkına sistematik müdahale olarak değerlendiriyor.
TGC’den yapılan açıklamada, “RTÜK’ün görevi, seçim biter bitmez medyayı tehdit etmek değildir. Gazetecilere aba altından sopa göstermek hiç değildir. Çok sesli toplumdan, tek sesli toplum yaratma yolunda yoğun çaba harcayan RTÜK asıl görevini unutmuş görünmektedir. Seçim biter bitmez üyemiz Çiğdem Toker’in sosyal medya hesabından hedefe konulması özerk olması gereken RTÜK’e yakışmamıştır. Halk TV, Tele1, KRT, TV 5, Flash Haber ve Sözcü TV hakkında inceleme başlatılması da halkın haber alma hakkına yönelik sistematik darbelerden biridir. RTÜK’e kuruluş yasasındaki amaçlara uygun görev yapması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz” dedi.
TGC, ayrıca RTÜK’e medyaya eşit mesafede durma, kararlarında tarafsız olma ve Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı gösterme çağrısında bulundu.
Gazeteci Çiğdem Toker, ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimi gecesi FOX TV’de katıldığı programda, "Bir demokrasiden bahsediyoruz ama biz ama olmasını gerektiğini düşündüğümüz bir demokrasi üzerinden bir ön kabul yaparak bir ün yükleme yaparak demokrasiden bahsediyoruz. Hukuk devletini de biz öyle koyuyoruz. Aslında, şu anda hukuk devletinin standartlarını taşımıyor bu yönetim. ‘Serbest seçimlerle bir siyasi iktidar el değiştirebilir mi’ sorusu artık kritik bir soru haline gelmiştir. Demokrasi sadece sandıktan ibaret değildir. Seçmenin ve yurttaşların, seçmenin, politikanın diğer alanlarında da kendini ifade etmesini desteklememiz lazım. Bunun için çaba göstermemiz lazım. Demokratik protestoları, hak arama özgürlüğünü kriminalize etmememiz lazım. Bunu siyasal aktörlere söylüyorum” demişti.