Reuters: “Türkiye ve Irak bu hafta Ankara’da yeni tur güvenlik görüşmeleri yapacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl aradan sonra ilk kez bu yıl Nisan ayında büyük bir heyetle Irak'ı ziyaret etti

Bir Türk diplomatik kaynak Çarşamba günü yaptığı açıklamada, üst düzey Türk ve Iraklı yetkililerin güvenlik konularında işbirliğini geliştirmek üzere Perşembe günü Ankara'da üst düzey görüşmelerde bulunacaklarını söyledi.

İki komşu ülke son yıllarda Irak'ın kuzeyindeki dağlık bölgedeki PKK militanlarına karşı Ankara'nın yürüttüğü sınırötesi askeri operasyonlar nedeniyle anlaşmazlık yaşıyor.

Irak, operasyonların egemenliğinin ihlali olduğunu söylerken, Ankara kendisini korumak için gerekli olduğuna vurgu yapıyor.

İlgili Haberler Erdoğan’ın Erbil ziyareti Kürt sorununda yeni bir dönemin kapısını aralayabilir mi?


İki tarafın güvenlik konularında üst düzey görüşmeler yapmayı kabul ettiği geçen yıldan bu yana ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan ayında Bağdat'a yaptığı ve ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini söylediği ziyaretten sonra ilişkiler iyileşti.

Ankara ve Bağdat diyalog mekanizması kapsamında şimdiye kadar üç tur görüşme gerçekleştirdi. Mart ayında yapılan son görüşmelerde Irak, PKK'yı "Irak'ta yasaklı örgüt" olarak tanımlama kararı aldı ve bu, Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandı.

Türk kaynak, Perşembe günkü görüşmenin Erdoğan'ın gezisi sırasında kararlaştırılan ve ilgili dışişleri bakanlarının başkanlık edeceği Ortak Planlama Grubu’nun ilk toplantısı olacağını söyledi.

İşbirliğinin kurumsal ve sürdürülebilir bir çerçeveye oturtulması için görüşmeler yapılacağını da sözlerine ekleyen kaynak, heyetlerin Erdoğan'ın ziyareti sırasında imzalanan 27 anlaşmanın uygulanmasını ele alacaklarını ve yeni ortak girişimleri değerlendireceklerini söyledi.

İlgili Haberler Erdoğan’dan Bağdat yönetimine PKK çağrısı: “Bu tehdidin ortadan kaldırılması Irak’ın da çıkarınadır”


Pazartesi günü Reuters'a konuşan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de, Türkiye ve Irak'ın terörle mücadele konusunda attığı son adımların bir "dönüm noktası" olduğunu belirterek, bölgede ortak operasyon merkezi kurulmasına yönelik teknik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki sınırötesi operasyonlarının "terörün adı bu bölgeden silinene kadar" devam edeceğini belirten Güler, Ankara'nın Bağdat'tan PKK'yı bir an önce terör örgütü olarak ilan etmesini beklediğini de sözlerine ekledi.

PKK Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor.