Kanada'nın insansız hava aracı parçaları ihracatını, bu parçaların nerede kullanıldığına dair daha fazla şeffaflık karşılığında yeniden başlatma konusunda, Türkiye ile anlaşmaya vardığı belirtildi. Reuters haber ajansının kaynaklarına dayandırdığı habere göre bu anlaşmanın Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliği onay sürecini tamamlamasından ardından yürürlüğe girmesi planlanıyor.
20 aydır beklemede olan İsveç’in NATO’ya katılım protokolü, TBMM Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla bu hafta kabul edilmiş; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzalamasının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
İlgili Haberler İsveç’in NATO üyeliği TBMM’de onaylandıAdlarının açıklanmasını istemeyen iki kaynak, Türkiye'nin nihai NATO belgelerini Cuma günü Washington'a göndermesinin beklendiğini, bunun da Kanada'nın 2020'de kabul ettiği ihracat kontrollerini derhal kaldırmasının önünü açacağını söyledi.
Süreç hakkında bilgi sahibi bir kişi, Kanada-Türkiye anlaşmasına, aylar süren görüşmelerin ardından Ocak ayı başında varıldığını söyledi. Plan hakkında bilgi sahibi ikinci bir kişi ise tarafların anlaşmanın İsveç'in onayının tamamlanmasının ardından yürürlüğe gireceği konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.
Ankara askeri malzeme satışı ambargosunun kalkmasını bekliyor
Haberle ilgili Ankara’da VOA Türkçe’ye bilgi veren Dışişleri Bakanlığı kaynakları da, İsveç'e onay verilmesinin ardından, Kanada’nın uyguladığı askeri malzeme satışı ambargosunu kaldırmasının beklendiğini belirtti; aksi yönde bir bilgi olmadığını aktardı.
İlgili Haberler Türkiye'den Kanada'ya TepkiKaynaklar, İsveç'in NATO üyeliğine onay verilmesi öncesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Kanada, Türkiye olarak kendilerinden almayı talep ettiğimiz İHA-SİHA kameraları meselesinde tutturmuş 'İsveç de İsveç'…" şeklindeki tepkisini de hatırlattı.
Kanada Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Charlotte MacLeod Reuters'a yaptığı açıklamada, ihracat kontrolleri halen yürürlükte olsa da, Ottawa'nın NATO müttefiki statüsü nedeniyle Türkiye ile sorunu çözmeyi amaçladığını söyledi.
MacLeod, "Kanada ve Türkiye ikili, ekonomik ve ticari ilişkilerimiz konusunda samimi görüş alışverişinde bulunmaya devam ediyor" dedi.
Kanada, Türk yapımı insansız hava araçlarına takılan optik ekipmanların, Bakü'nün geri aldığı Dağlık Karabağ'daki etnik Ermeni güçleriyle savaşırken Azerbaycan tarafından kullanıldığı sonucuna vardıktan sonra; 2020 yılında Türkiye'ye insansız hava aracı teknolojisi satışını askıya almıştı.
Ottawa, Ankara'nın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerine itiraz etmesi üzerine 2022'de bu anlaşmaların kaldırılmasına yönelik görüşmeleri durdurdu. Ancak Reuters'in haberine göre, geçen yıl Temmuz ayında yapılan NATO liderler zirvesinin ardından görüşmeler yeniden başladı.