OpenAI, üretken yapay zeka sistemi ChatGPT'nin şirketler için geliştirilen sürümünü piyasaya çıkaracağını açıkladı. Dokuz ay önce piyasaya çıkan ve büyük ilgi gören ChatGPT'nin kullanıcı sayısı o zamandan bu yana azalma gösteriyor.
OpenAI, bir blog paylaşımında, ChatGPT Enterprise adıyla piyasaya sürülecek olan yazılımın kurumsal müşterilere sohbet robotunun en üst düzey versiyonunu sunacağını, güvenlik ve kişisel veri gizliliğinin önceki sürümlere kıyasla daha ileri seviyede olacağını bildirdi.
Veri güvenliği, OpenAI için önemli meselelerden biri haline gelmiş; Apple, Amazon ve Samsung gibi teknoloji devleri, hassas verilerin sızabileceği korkusuyla çalışanlarının ChatGPT kullanmasını yasaklamıştı.
OpenAI, ChatGPT'nin şirketler için tasarlanan kurumsal sürümünün “Her türlü iş için yardımcı olan, kuruluşunuza özel hazırlanan, şirket verilerinizi koruyan bir yapay zeka asistanı” olduğunu kaydetti.
ChatGPT'nin kurumsal versiyonu, Microsoft'un OpenAI'ı geliştirdiği teknolojinin aynısını kullanarak tasarladığı Bing Chat Enterprise'a benziyor.
ChatGPT Enterprise, OpenAI'in geliştirdiği en yüksek performanslı modeli GPT-4 ile çalışacak ve daha yüksek hız gibi, kurumsal müşterilere özel avantajlarla beraber gelecek. Şirketin abonelerine sunduğu ChatGPT Plus da GPT-4 ile işliyor.
OpenAI, “Yapay zekanın çalışma hayatlarımızı her açıdan ilerletip bize yardımcı olabileceğine ve ekiplerin daha yaratıcı ve verimli olmasını sağlayacağına inanıyoruz” dedi.
Şirket; Carlysle, Estee Lauder ve PwC gibi firmaların şimdiden ChatGPT Enterprise kullanıcısı olduğunu kaydetti.
Şirketler için tasarlanan yeni sürüm, piyasaya çıktıktan sonraki ilk haftalarda dünyanın en çok indirilen uygulaması olan ChatGPT'nin son dönemde aynı heyecanı devam ettirmekte zorlanması üzerine hizmete sunuluyor.
Web analizi firması Similarweb'e göre ChatGPT kullanımı, Haziran ayında yaklaşık yüzde 10 gerilerken Temmuz'da da benzer oranda azalma kaydedildi. Similarweb, bu gerilemenin okulların yaz tatilinde olmasına bağlanabileceği öngörüsünde bulundu.
Similarweb'e göre ChatGPT'nin dünya genelindeki kullanıcılarının dörtte biri, 18-24 yaş aralığındaki gençlerden oluşuyor.
Öte yandan haber yayıncısı kuruluşlar, Reddit ve eski adı Twitter olan X gibi sosyal medya platformları OpenAI karşıtı adımlar atıyor. Bu teknoloji firmaları, platformlarından, OpenAI web tarayıcılarının yapay zeka eğitimleri için veri çıkarmasını engellemeye başladı.
Anket firması Pew tarafından yapılan ve sonuçları dün açıklanan iki araştırma, yapay zeka ve ChatGPT'ye ilişkin şüphelere işaret ediyor.
Ankete Amerika'dan katılanların üçte ikisi, ana kaygılarının, hükümetin ChatGPT'nin kullanımına düzenleme getirmek için yeterince ileri gitmemesi olduğunu belirtti.
Anket firması Pew ayrıca Amerikalılar'ın yüzde 52'sinin yapay zeka kullanımındaki artıştan heyecan yerine kaygı duyduğunu bildirdi.