Polonya’dan AB’ye tepki: “Türkiye’ye verilen göç yardımı üye ülkelere verilmiyor”

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Avrupa Birliği’nin göçle baş edebilmeleri için Türkiye gibi birlik dışındaki ülkelere, kendi üyelerinden daha fazla destek verdiğini söyledi.

AB, göçmenlerin ve mültecilerin bakımı konusundaki sorumluluğu üye ülkeler arasında paylaşmak için bir anlaşma tasarlıyor.

AB’nin doğudaki en büyük üye ülkesi Polonya, bloğun Varşova’ya mülteciler konusunda yardımlarının çok az olduğunu söylüyor. AB ise bu eleştiriyi reddediyor.

Varşova, anlaşmanın kabulünü referanduma götürmeyi planlıyor.

İlgili Haberler AB'de "göç ve mülteciler" alanında tarihi anlaşma

Özel bir radyo kanalı olan Radyo Zet’e konuşan Duda, "Avrupa Komisyonu ve Avrupalı kurumlar, bir milyon Suriyeli göçmeni kabul eden Türkiye'ye yardım etmek için milyarlarca Euro harcarken, Ukrayna'dan milyonlarca mülteciyi kabul eden Polonya'ya yardım etmekte neden istekli değiller anlamıyorum" dedi.

Dün Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Brüksel'de "güvenli sınırlar" için bir plan sunacağını açıklamıştı.

Morawiecki, AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex'in reforma tabi tutulması ve AB'nin dış sınırlarının güvenliğini sağlamakla görevli ülkeler için daha fazla fon sağlanması çağrısında bulunmuştu.

Polonya, Ukrayna’dan kabul ettiği mültecilerin yanısıra 2 milyona kadar göçmeni kabul etmek zorunda kalacağını ya da diğer ülkelere ödeme yapması gerekeceğini söyleyerek AB’nin anlaşmasına karşı çıkıyor.

Avrupa Komisyonu’nun İçişleri Komiseri Ylva Johansson ise dün Polonya’da yayın yapan TVN24'e, Polonya gibi göç baskılarıyla karşı karşıya olan ülkelerin anlaşma kapsamında başka göçmenleri kabul etmeye zorlanmayacaklarını ve diğer ülkelere ödeme yapmak zorunda kalmayacaklarını söyledi.

Brüksel’deki toplantı

Anlaşmanın müzakerelerinde bugün ikinci güne girildi. Bu ayın başlarında Polonya ve Macaristan, AB’ye giren mültecilerin üye ülkeler arasında paylaştırılması planına veto koymuşlardı.

Üye ülkelerden bazıları Polonya ve Macaristan’ın 2015’te yaşananların kavgasını verdiklerini düşünürken, diğerleri Varşova ve Budapeşte’nin AB’nin kurallarını çiğnemesine izin verilmemesi gerektiğini söylüyor. 2015’te çoğu Suriye’den olmak üzere bir milyondan fazla göçmen Avrupa’ya girmişti.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas Belçika'nın başkenti Brüksel'deki AB zirvesinde.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Brüksel'deki AB binasında gazetecilere, "2015'ten itibaren göç tartışmalarıyla ilgili çok fazla hoşnutsuzluk olduğunu hissediyorum. Her şeye sadece ‘hayır’ dersen ve diğer herkes taviz vermeye çalışırsa, bu iş gerçekten yürümez" dedi.

Slovenya Başbakanı Robert Golob, Macaristan’ın anlaşma konusunun zirvenin gündeminden çıkarılması konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Golob, "Bu durum, nasıl ilerleneceği ile ilgili değil. 'Göçten bahsedildiğini hiç görmek istemiyoruz' gibi" dedi.

Golob, zirveye başkanlık eden Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in üye ülkelerin onayını gerektirmeyen ayrı bir bildiri yayınlayacağını doğruladı.

Anlaşma

Bu ayın başlarında AB ülkeleri, iltica hukuku reformunda bir atılım yaparak, izinsiz olarak Avrupa'ya giren göçmenlerin sorumluluğunu paylaşmak için bir anlaşmaya imza attı.

Anlaşma, göçmenlerin çoğunun giriş yaptığı ülkelerdeki sorumluluğu diğer üyelerin gerek mali gerekse mültecilere ev sahipliği yaparak paylaşmasını sağlayacak.

Anlaşmaya göre, göçmenleri kabul etmeyi reddeden ülkeler ise kişi başı 21 bin 400 dolar ödeyecek.

Çoğunluk oyu ile imzalanan anlaşmada, sadece Polonya ve Macaristan karşı oy kullandı.

Polonya ve Macaristan liderler toplantısında, anlaşmanın yasal geçerliliğine karşı çıkmayı amaçlıyor.