Okyanus tabanlarından toprak parçalarına kadar plastik yığınları dünya genelinde dikkat çekiyor. Üreticiler geri dönüşümlü materyallerin üretimini arttırdı ama milyarlarca atık plastik hala çevrede. Plastik atıkla mücadele için Paris’te bir konferans düzenlendi.
Dünyanın neresine baktığınız çok önemli değil. Plastikler bir problem. Üreticiler her yıl 460 milyon ton plastik üretiyor. Yüzde 10’nundan daha azı geri dönüşümlü.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı önümüzdeki yıllarda plastik atığı yüzde 80 azaltabileceğimizi belirtiyor. Bunu, günümüzdeki teknolojiyi etkili kullanarak ve ayrıca azalt, yeniden kulan, geri dönüştür felsefesiyle yapabileceğimizi kaydediyor.
Ama uzmanlar ve çevreciler plastik üretim sektörünün bugünkü haliyle uzun dönemde sürdürülebilir olmadığını belirtiyor.
Profesör Helen Hailes, “İstenmeyen sonuçlar konusunda çok dikkatli olmalısınız. Yani, eğer piyasaya çıkacak yeni bir polimer materyal varsa üreticiler o materyalin ömrünün sonuyla ilgili çok dikkatli düşünmeliler” diyor
Birçok malzemenin toprakta ya da su yolunda son bulması bitki ve hayvanların yaşam alanına zarar veriyor ve bu bütün ekosistemi tehdit ediyor.
London College Üniversitesi’ndeki araştırmacılar insan üretimi plastik atıkların nasıl azaltılabileceği üzerinde çalışıyor.
Buna biyoteknolojiyle küçük havasız çözücülere plastik yiyen bakterileri yerleştirmek de dahil. Bakterinin organik malzemeleri parçaladığı bir aygıt ama bu durumda söz konusu olan plastikler.
Biyokimya mühendisi Jack Jeffries, “Yani bu istatistikleri azaltmak istiyoruz. Plastiğin parçalandığı çözücülerdeki zamanı azaltmak istiyoruz” ifadelerini kullanıyor.
Çevreciler bu adımları desteklerken uzun süreli bir mücadelenin gerektiğini belirtiyorlar ki bunun için ülkelerin desteği gerek.
Moi Üniversitesi’nden Irene Maithya, “Şimdi Çin’den bahsediyoruz, Hindistan’dan bahsediyoruz, Singapur’dan ya da diğer ülkelerden. Bunlar nüfusu fazla olan ülkeler. Konu plastiğe geldiğinde çok fazla kirliliği olan ülkeler. Yani anlamlı bir taahhüdden bahsediyorsanız, ciddi bir plastik anlaşmasından bahsediyorsanız bütün üye ülkeler buna bağlı olduklarını göstermeli” diyor.
Birleşmiş Milletler uzmanları 1950’den 2017’ye 9,2 milyar ton plastiğin üretildiğini belirtiyor. 7 milyar tonu atık.
Birleşmiş Milletler öncülüğünde Paris’teki konferans artık harekete geçme zamanının geldiğinin göstergesi.