ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) bir veritabanından alınan yeni bilgiler, Amerikan ilaç firması Pfizer'ın Alman ortağı BioNTech ile geliştirdiği çift değerli COVID-19 takviye aşısını olan yaşlı kişilerde olası inme riski bulunduğuna işaret ediyor.
Bununla birlikte sağlık yetkilileri, yaşlılarda inme vakalarıyla çift değerli Pfizer COVID-19 takviye aşısı arasındaki bağlantının, CDC'nin Ocak ayı başında yaptığı uyarıya kıyasla daha zayıf olduğunu kaydediyor.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yetkilileri, iki ayrı güvenlik izleme veritabanlarında, bu aşılarla inme vakaları arasında bir bağlantı tespit etmediklerini söyledi.
Yeni veriler, FDA'e aşı politikalarına ilişkin tavsiyede bulunan, kurum dışından uzmanların yaptığı bir toplantıda sunuldu.
Amerikalı sağlık yetkilileri, bu ayın başında, Aşı Güvenlik Veritabanı'nda, yeni takviye aşıları olan 65 yaş üstü kişilerle iskemik (kan akışının azalması ya da durmasıyla oluşan) inme vakaları arasında olası bir bağ tespit ettiklerini kaydetmişti.
CDC için Aşı Güvenlik Veritabanı'nın işletimini sağlayan sağlık hizmetleri firması Kaiser Permanente'den Dr. Nicole Klein, veritabanında gözlemlenen inme oranının son haftalarda azaldığını ancak bu sinyalin yine de istatistiksel olarak ciddi olduğunu, bunun da bu azalmanın tesadüfe bağlı olmadığı anlamına geldiğini söyledi.
Dr. Klein, doğrulanmış vakaların çoğunda kişilerin çift değerli COVID-19 takviye aşısının yanında grip aşısı da olduğunu, iki aşının aynı anda yaptırılmasının iskemik inme vakalarıyla bağlantısı olabileceğini kaydetti.
FDA uzmanı Richard Forshee de dairenin, iki aşıyı aynı anda yaptırmanın inme riskini arttırdığına ilişkin bir çalışma yürütmeyi planladığını belirtti.
Hem CDC hem de FDA, yaşlı kişilerin hem Omicron varyantını hem de Corona virüsünün orijinalini hedef alan takviye COVID-19 aşısı yaptırmasını tavsiye ediyor.
Pittsburgh Üniversitesi'nden tıp profesörü Dr. Walid Gellad, konuya ilişkin daha fazla inceleme yapılması gerektiğinin altını çizdi.
"Bazen sinyaller net değildir" diyen Dr. Gellad, "Konuyu daha fazla incelemek mantıklı, bu yaş grubunda takviye aşı yaptırmanın bilinen faydalarına rağmen bu uygulamayı değiştirmekse mantıksız" ifadelerini kullandı.