Petrol fiyatlarının varil başına 50 doların altına düşmesi nedeniyle İran, 2015 yılı bütçesindeki tahmini varil fiyatını 72 dolardan 40 dolara düşürdüğünü açıkladı. Petrol fiyatlarındaki düşüşün yanı sıra, Tahran’ın nükleer programına karşılık olarak batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle de İran’ın petrol ihracatında önemli ölçüde azalma oldu.
İran Maliye ve Ekonomi Bakanı Ali Tayebnia, fiyatlardaki düşüşün kendilerini zor durumda bırakmayacağını ancak bazı hükümet projelerinin durdurulabileceğini söyledi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği’nin (OPEC) ikinci en büyük üreticisi olan Irak, bütçe hesaplamasında petrol fiyatını 60 dolar olarak gösterirken, Kuveyt ise 45 dolar üzerinden hesaplama yapıyor. Düşük fiyatlardan etkilenenler sadece İran, Irak ve Kuveyt değil, Rusya, Venezuela ve Kanada’da durumdan etkilenmiş durumda.
Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro ile petrol fiyatları konusunda bir görüşme yaptığı bildirildi.
Uzmanlar, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’ın düşen petrol fiyatları nedeniyle bütçe harcamalarını yüzde 18 oranında azaltacağını tahmin ediyor. Gelirinin yüzde 90’ını petrolden elde eden Suudi Arabistan’da borsa son üç ay içerisinde yüzde 25 oranında değer kaybetti.
Uzmanlar ve Amerikalı yetkililer de 2015 yılı için varil başına 62 dolar 75 cent olarak belirledikleri petrol fiyatlarını düşürmeye başladılar.
Uzmanlar, dünya piyasalarında yaşanan düşüşün piyasalardaki petrol bolluğundan kaynaklandığı görüşünde.
Suudi Arabistan, OPEC üyesi ülkelerin, fiyatları aşağı çekmek için yaptıkları petrol üretimini azaltma ve fiyatları yükseltme çağrılarına uymuyor. Amerika’daki petrol üretimi de son otuz yıl içerisindeki en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.
Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika’da büyüme devam ederken, diğer ülke ekonomilerindeki durgunluk nedeniyle petrole olan talep azalıyor. Çin ekonomisindeki yavaşlama ve Japonya’daki ekonomik durgunluk devam ederken, Avrupa Birliği’ndeki ekonomik canlanma, istenilen seviyenin altında.