ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Salı günü Bahreyn'de yaptığı açıklamada, ABD ve bir dizi başka ülkenin, Kızıldeniz'den geçen gemileri korumak için yeni bir uluslararası misyonoluşturduğunu duyurdu.
Your browser doesn’t support HTML5
Yemen'deki Husi militanlarının Kızıldeniz'deki ticari gemilere düzenlediği saldırıları arttırması, deniz ticaretini bir süredir olumsuz etkiliyor. Grup, gemi saldırılarının İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri saldırılarına yanıt olarak yapıldığını kaydediyor.
Austin yaptığı açıklamada, çok uluslu güvenlik girişimi olan "Refah Muhafızı Operasyonu'nun" kuruluşunu ilan ederek, “Bu, ortak hareket etmeyi gerektiren uluslararası bir meseledir" dedi.
ABD'li Bakan; İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya'nın misyona katıldığını söyledi. Bu ülkelerden bazıları ortak devriyeler yürütecek, diğerleri ise güney Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde istihbarat desteği sağlayacak.
Açıklamada yer bulmasa bile Associated Press haber ajansına konuşan kaynaklar, ticari gemilere şemsiye koruması sağlayabilecek askeri gemilerin, belirli bir zamanda mümkün olduğunca çok sayıda gemiye eşlik edecek şekilde konumlandırılmasının planlandığını söyledi.
Bu arada, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Pazartesi günü ticari gemilere yönelik iki saldırı daha olduğunu bildirdi. Komutanlık, insansız hava aracı ve balistik füzeyle düzenlenen saldırının Yemen açıklarında bir tankeri hedef aldığını ve hemen hemen aynı anda bir kargo gemisi yakınlarında bir patlayıcının infilak ettiğini bildirdi.
Austin ile birlikte Bahreyn'e giden üst düzey bir askeri yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'in güneyinde yaklaşık 400 ticari geminin bulunduğunu söyledi.
12 saldırı ve 25 rehine
Austin, Salı günü yeni deniz misyonuyla ilgili bir bakanlar toplantısında yaptığı açıklamada ise, Husi militanlarının son dört hafta içinde ticari gemilere 12 kez saldırdığını ya da el koyduğunu ve MV Galaxy Leader adlı ticari geminin 25 kişilik mürettebatını hala Yemen'de rehin tuttuğunu söyledi.
ABD halen aktif bir şekilde misyona katılacak üye ülkeler arıyor; mevcut ve katılan donanma sayısını arttırıyor.
AP’ye konuşan bir askeri yetkiliye göre, bölgede savaş gemileri bulunan Çin'in ticari gemilerin daha önce yaptığı yardım çağrılarına yanıt vermemesi, dikkat çekici bir eksiklik.
Diğer bazı ülkelerin de operasyona katılmayı kabul ettiklerini ancak isimlerinin açıklanmasını istemediklerini belirten bir savunma yetkilisi, yeni misyonun kamuoyuna açıklanmayan diğer ayrıntılarını görüşmek üzere isminin gizli kalmasını istedi.
Yeni görev gücü; Kızıldeniz, Bebülmendep Boğazı ve Aden Körfezi'nde deniz güvenliğini arttırmak amacıyla 2022 yılı Nisan ayında kurulan ve halihazırda mevcut olan Birleşik Görev Gücü 153 tarafından koordine edilecek.
ABD ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni de saldırılara karşı harekete geçmeye çağırdı.
İki ABD savaş gemisi ve donanma muhripleri, Husiler'den gelen saldırıları caydırmak ve karşılık vermek için her gün Babülmendep Boğazı'nda hareket ediyor.
Deniz ticareti şirketleri çözüm arayışlarını sürdürüyor
Yemen'deki İran yanlısı Husiler'in dünyanın ana Doğu-Batı ticaret rotasına yönelik deniz saldırıları karşısında bir dizi konteyner gemisi Kızıldeniz'de demir attı ve diğerleri de takip sistemlerini kapattı.
Kızıldeniz'in ana nakliye rotasındaki gemilere yapılan saldırılar, COVID salgınının yarattığı çalkantının ardından uluslararası ticarette yeni bir kesinti yaşanması ihtimalini gündeme getirdi.
Kızıldeniz, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa nakliye yolu olan Süveyş Kanalı ile Akdeniz'e bağlanıyor. Dünya deniz trafiğinin yaklaşık yüzde 12'si Süveyş Kanalı'ndan geçiyor.
Hapag Lloyd, MSC ve Maersk, petrol devi BP ve petrol tankeri grubu Frontline gibi büyük nakliyeciler Kızıldeniz rotasından kaçınacaklarını ve Güney Afrika'nın Ümit Burnu üzerinden yeniden rota belirleyeceklerini açıkladılar.