ABD ordusu Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısının ardından bölgedeki askeri kapasitesini artırıyor. 2 bin Amerikan askeri bölgede olası bir görev için hazırlanıyor. Pentagon sözcüsü askerlerin konuşlanması yönünde henüz bir karar alınmadığını söyledi.
İsrail ve Hamas arasındaki savaş, çatışmanın yayılabileceği ve Lübnan’daki Hizbullah’la ikinci bir cephe açılabileceği endişesini taşıyan ABD’nin tehdit olarak Çin ve Rusya’ya odaklandığı bir dönemde Biden yönetimini Ortadoğu’daki askeri kabiliyetlerini arttırmaya zorluyor.
Amerikalı yetkililere göre, bölgede konuşlanmak üzere olası görev için belirlenen iki bin asker, şu anda hem Ortadoğu’da hem de Avrupa dahil başka bölgelerde bulunuyor. Bu askerlerin İsrail’e destek amacıyla bölgede konuşlanması halinde birliklerin görevinin danışmanlık ve tıbbi destek olması bekleniyor.
Pentagon sözcüsü Sabrina Singh bugünkü günlük basın toplantısında, iki bin askerin henüz konuşlanması yönünde bir karar alınmadığını ancak askerlerin konuşlanmaya hazır beklediğini söyledi.
Askerlerin hangi birimlerden seçildiği konusunda ayrıntı vermeyen Pentagon sözcüsü, bu birliklerin hava savunma güvenliği, lojistik, sağlık, istihbarat, keşif ve izleme, ulaşım gibi alanlarda faal olabileceğini belirtti.
İkinci uçak gemisinin iki hafta içinde bölgeye ulaşması bekleniyor
ABD bölgeye beş bin mürettebatlı USS Gerald Ford uçak gemisini gönderdi. NATO tatbikatına katılması planlanan ancak daha sonra doğrudan Ortadoğu’ya gönderilmesine karar verilen USS Dwight Eisenhower’ın da iki hafta içinde bölgede olması bekleniyor.
Şu anda Kızıldeniz yakınlarında faaliyet gösteren Amfibik saldırı gemisi USS Bataan da Pazartesi günü itibariyle İsrail kıyılarına doğru hareket etmeye başladı. Bu geminin Amerikan vatandaşlarının tahliyesinde kullanılabileceği belirtiliyor.
Asya Pasifik'e odaklanıldığı döneme rastladı
ABD Başkanı Joe Biden CBS’te yayınlanan 60 Minutes programına verdiği röportajda, bir yanda Ukrayna’daki savaş devam ederken, ABD’nin hem bu savaş hem de Gazze’deki krizle baş edebilecek askeri kaynaklara sahip olup olmadığı sorusuna, "İkisiyle de ilgilenebilir ve hala uluslararası savunmamızı koruyabiliriz" demişti.
ABD Savunma Bakanlığı Ortadoğu’daki donanma unsurlarının sayısını azaltmış, kaynakları daha çok Çin’den kaynaklanan tehdit sebebiyle Asya Pasifik bölgesine konuşlandırmıştı.
İsrail-Hamas arasındaki savaşın ardından Pentagon F-15 ve F-16 savaş uçaklarını da yeniden İran Körfezi’ne sevk etti.
Beyaz Saray Hamas’ın İsrail saldırısında Tahran’ın doğrudan rolü olduğuna ilişkin bir delil olmadığını söylese de, ABD’li yetkililer uçak gemilerinin ve savaş uçaklarının bölgeye gönderilmesinin İran ve onun desteklediği Hizbullah’ı caydırmak olduğunu vurguluyor.