'PEGİDA Gücünü Dresden’in Tarihinden Alıyor'

Your browser doesn’t support HTML5

Almanya’nın Dresden kenti, son haftalarda batının İslamlaşmasına karşı yapılan protestoların merkezi haline geldi. 25 bin kişinin katıldığı son gösteride katılımcıların başka konulardaki rahatsızlıklarını da dile getirmeleri dikkati çekti. Bunda kentin İkinci Dünya Savaşı’ndaki yeri ve komünist geçmişi önemli bir rol oynuyor.

Almanya’nın birleşmesi ve yeniden inşasına tanıklık eden Dresden kenti, son zamanlarda siyasi bir mücadeleye tanıklık ediyor. Dresden Üniversitesi Profesörü Wener Patzelt, Batı’nın Müslümanlaşması’na karşı oluşan PEGİDA hareketinin siyasi boşluk nedeniyle örgütlendiğini söylüyor: “Alman toplumunda faşizmin tekrar ortaya çıkmasına izin vermeme konusunda ortak bir kararlılık var. Siyasette sağcı politikalar izleyen bir partinin eksikliği duyuluyor. İşte PEGİDA hareketi ve Almanya İçin Alternatif adlı parti bu yüzden ortaya çıktı.”

Almanya İçin Alternatif Partisi Saksonya’daki eyalet seçimlerinde oyların yüzde 10’una yakınını aldı. Protestolara parti yetkilileri de katılıyor. Partinin yerel temsilcisi Bernd Lommel’e göre, PEGİDA gücünü Dresden’in tarihinden alıyor: “Halkın bir kısmı Almanya ile birleşmenin onlara yarar sağlamadığı görüşünde çünkü herkes kazançlı çıkmadı. Birleşme yüzünden kaybedenler ve gelecekleri hakkında kaygılı olanlar var.”

Ancak Dresden, Doğu Almanya’da yer aldığı halde sıkıntı çekmeyen bir şehir olarak siyasi kutuplaşmaya elverişli bir kent görüntüsünden uzak.

Kent, ekonomik açıdan iyi durumda. Bazı uzmanlara göre, Dresden’deki siyasi kutuplaşma, İkinci Dünya Savaşı’ndan kaynaklanıyor.

Ocak 1945’de İngiltere ve Amerika’nın bombardımanı yüzünden Dresden’de 25 bin kişi öldü. Halk kent merkezinde her yıl anma töreni düzenliyor. Profesör Patzelt’e göre PEGİDA’ya yön veren bu tarihi duygular: “Genel olarak halkın bakış açısı kenti Amerikalı ve İngilizler’in mahvettiği. Şu anda Ortadoğu’da yaptıkları gibi Amerika’lılar o zamandan bu yana dünyayı bombalamaya devam ediyor. Ülkeleri yok edilen mülteciler de bize geliyor.”

Profesör Patzelt, PEGİDA gösterilerinde görülen Rus bayraklarının Amerikan gücüne karşı bir denge kurmayı amaçladığı görüşünde. Angela Merkel’in partisi olan Hristiyan Demokrat Parti üyesi Jan Donhauser, bu şikayetlerin gözardı edilmemesi gerektiğini söylüyor: “PEGİDA sadece sığınma politikalarına odaklı bir hareket değil. Halkı rahatsız eden birçok konu var ve bu tür hareketler onlara cazip geliyor. Ben onlara katılmıyorum ama isteklerini gözardı edemeyiz. Çünkü Doğu Almanya ilk kez bu kadar iyi durumda. Bir siyasetçi olarak onları ciddiye almak zorundayız.”

Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin’de Müslümanlar tarafından organize edilen PEGİDA karşıtı bir yürüyüşe katıldı. PEGİDA’yı eleştiren Merkel, katılımcıları kalplerini nefretle doldurdukları için eleştirdi.

Profesör Patzelt’e göre bu yanlış bir yaklaşım: “Bu tür hareketlere son vermek ve onların bastırılması gerektiğini söylemek bu grupların işine daha çok yarar.”

Profesör Patzelt, PEGİDA hareketinin bir süre sonra tıpkı Almanya İçin Alternatif Parti gibi siyasi bir kimliğe bürüneceğini düşünüyor.