Fransa’nın ev sahipliğinde düzenlenen Libya Konferansı’ndan Libya’ya ait olan ancak NATO operasyonunun başlamasıyla dondurulması kararlaştırılan 15 Milyar dolarlık malvarlığının muhaliflere verilmek üzere açılması kararlaştırıldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile İngiltere Başbakanı David Cameron’un eşbaşkanlığında 60 ülkenin katılımıyla gerçekleşen ‘Libyanın Dostları Konferansı’nda ‘Kaddafi sonrası Libya’ masaya yatırıldı. Toplantıya Almanya, İngiltere, Kanada, İtalya gibi Libya harekatına askeri katkı yapan ülkeler başbakan ve devlet başkanı seviyesinde katılırken, diğer ülkeler dışişleri bakanı ve büyükelçi seviyesinde temsil edildiler. Son ana kadar Libya Ulusal Geçiş Hükümeti’ni tanımayan Rusya, zirve öncesi sürpriz bir açıklama yaparak muhalifleri tanıdığını açıkladı. Libya’ya müdahaleye başından beri karşı çıkan Çin ise, Dışişleri Bakan Yardımcısı seviyesinde ‘gözlemci sıfatıyla’ katıldı. Toplantıda Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Paris’e gelmeden önce Paris’teki zirveden Ankara’nın duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş ve BM çatısı altında daha üst düzeyde temsil edilen bir zirve istediklerini açıklamıştı.
Clinton-Davutoğlu İle Bir Saat Görüştü
Paris Konferansı öncesi Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Amerika’nın Paris Büyükelçiliği’nde bir saat görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Libya’nın yanı sıra İsrail ve Suriye gibi bölgesel pek çok sorunu masaya yatırdı. Clinton, Suriye’ye yaptırım tonunun yükseltilmesi için katılımcı ülkelerin nabzını yoklarken, Davutoğlu da Libya’da geçiş sürecinin BM çatısı altında düzenlenmesi görüşünü iletti. Clinton Davutoğlu’nun ardından Sarkozy ile Elysee Sarayı’nda 20 dakika kadar görüştü. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Libya konusunda, New York’ta 13 Eylül’de başlayacak BM Genel Kurulu çalışmalarına paralel olarak, 20 Eylül’de üst düzey bir toplantı düzenleneceğini açıkladı. Davutoğlu ise karardan memnuniyet duyduklarını söyledi.
Muhaliflere 15 Milyar Dolar
Elysee Sarayı’nda yaklaşık üç saat süren konferansın ardından Ban Ki Moon, Cameron, Libyalı muhalif lider Mustafa Abdülcelil ve Katar Emiri El Tani ile ortak açıklama yapan Sarkozy, Muammer Kaddafi’nin yurtdışında dondurulan para ve mal varlıklarının Libya’da yeni yönetime verileceğini açıkladı. Sarkozy bu miktarın 15 milyar dolar olduğunu ilk 6 milyar dolarlık diliminin ise çözüldüğünü açıkladı.
Cameron da NATO operasyonunun Kaddafi yakalanana kadar süreceğini açıkladı. BM’nin yeni bir karar çıkartması gereğine de işaret eden Cameron, Katılımcı ülkeler muhalif rejimi, Yeni Libya’da barışın sağlanması için Kaddafi yanlılarını da kapsayan affa dayalı barışçıl bir yaklaşım ile Libya’nın birliğinin sağlanması çağrısında bulundu. Abdülcelil de, “barışçıl bir geçiş ve hukuk devleti” güvencesi verdi.
Konferans sonuç bildirgesinde operasyonu yöneten Libya Temas Grubu’nun artık misyonunu tamamladığı, bunun yerine daha üst düzeyde temsil edilecek “Yeni Libya’nın Dostları Grubu”nun kurulacağı ve grubun ilk toplantısının 20 Eylül’de New York’ta yapılacağı duyuruldu. Ayrıca katılımcı ülkelerin, Libya’nın yeniden uluslararası toplulukta yerini bulmasını istediğini, BM’deki sandalyesinin muhalif hükümete verilmesini, Trablusgarp’ta da yeniden büyükelçiliklerin açılmasını istedikleri vurgulandı.
Kaddafi'den 'Direnişe Devam' Çağrısı
Paris'te bu gelişmeler olurken, devrik lider Muammer Kaddafi, yandaşlarına "uzun direnişe hazır olmaları" çağrısı yaptı.
Kaddafi Arapça yayın yapan televizyonlardan yayınlanan ses kaydında, uzun gerilla savaşı başlatacaklarını ve ülkeyi yangın yerine çevireceklerini söyledi.
NATO'yu Libya'yı işgalle suçlayan Kaddafi, petrol ihracatını engelleyecekleri tehdidinde bulunurken, yandaşlarının asla teslim olmayacaklarını, Sirte'yi bir direniş merkezi haline getireceklerini bildirdi.