Oscar Kasırgası Bahamalar'da karaya ulaştı, Küba'ya doğru ilerliyor

  • Associated Press

Uydu görüntüleri Oscar Kasırgası'nın Küba'ya doğru ilerlemeye devam ettiğini gösteriyor, 20 Ekim 2024.

Oscar Kasırgası, Pazar günü erken saatlerde Bahamalar'ın güneydoğusunda karaya ulaştı ve elektrik kesintisinin sürdüğü Küba'ya doğru ilerlemeye devam etti.

Miami'deki Ulusal Kasırga Merkezi, fırtınanın merkezinin Büyük Inagua adasına ulaştığını bildirdi. Fırtınanın burada ve Bahamalar'ın güneydoğusundaki diğer bölgelerde önemli kıyı taşkınlarına yol açabilecek tehlikeli bir fırtına dalgası oluşturması bekleniyor. Bölgede 5 ila 10 santimetre yağış beklenirken yağışın bazı bölgelerde daha fazla olabileceği kaydedildi.

Meteoroloji uzmanları, Salı gününe kadar doğu Küba'da 25 santimetreye kadar yağmur beklendiğini ve yağışın bazı yerlerde 35 santimetreyi aşabileceğini bildirdi.

Oscar Kasırgası, Cumartesi günü Bahamalar açıklarında oluşmuş, Turks ve Caicos adalarını sıyırıp geçmişti. Ulusal Kasırga Merkezi daha önce fırtınayı “küçük” olarak nitelendimişti ancak Pazar günü Bahamalar'ın güneydoğusu ve Küba'nın bazı bölgeleri için kasırga uyarıları yapıldı.

Fırtınanın maksimum sürekli rüzgar hızı saatte 130 kilometrenin üzerine çıktı. Fırtınanın merkezi Küba'nın Guantanamo kentinin yaklaşık 240 kilometre kuzeydoğusu olarak açıklandı. Fırtınanın Pazar gününün ilerleyen saatlerinde kasırga gücünde Guantanamo ya da Küba’da Holguin kentine ulaşması bekleniyordu.

İlgili Haberler Küba'da elektrik kesintisi nedeniyle milyonlarca kişi hala karanlıkta

Oscar Kasırgası, Küba'da iki gündür milyonlarca kişiyi elektriksiz bırakan son iki yılın en kötü elektrik kesintisine rastladı. Bir süre ülkenin tamamı karanlıkta kalsa da elektrik hizmetinin bir kısmı Cumartesi günü yeniden sağlanmıştı.

Ulusal Kasırga Merkezi'nden Philippe Papin, Oscar'ın Cumartesi günü kasırgaya dönüşmesinin beklenmedik bir durum olduğunu söyledi. Papin, “Ne yazık ki sistem bize biraz sinsice yaklaştı” dedi.

Saatler önce Meksika'nın Güney Karayip kıyılarında Tropik Fırtına Nadine oluşmuştu. Nadine Fırtınası, kara üzerinde ilerlerken tropikal bir depresyona dönüştü.