Bugün Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düzenlediği basın toplantısında konuşan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, ülkesinin gelecekte Ukrayna'yla ilgili anlaşmalara varabileceğini, ancak Minsk anlaşmalarının bozulmasının Rusya'nın ihanete uğradığını hissetmesine yol açtığını söyledi.
Putin, Ukrayna ve Ukrayna'nın doğusundaki Rusya destekli ayrılıkçılar arasında 2014 ve 2015 yıllarında, Belarus'un başkenti Minsk'te ateşkes anlaşmalarına varılması için aracılık eden Almanya ve Fransa'nın, Rusya'yı ihanete uğrattığını ve şimdi Ukrayna'ya silah verdiklerini söyledi.
Almanya eski Başbakanı Angela Merkel, Çarşamba günü Alman Zeit gazetesinde yayımlanan röportajında, Minsk anlaşmalarının "Ukraynalılar'a savunmalarını inşa etmek için zaman kazandırma" girişimi olduğunu dile getirdi.
Putin, Merkel'in ifadelerinin kendisini "hayal kırıklığına uğrattığını" söyledi.
İlgili Haberler "Başka Takaslar için Rusya ile Çalışmaya Devam Edeceğiz""Batı'nın 'aptalca' tavan fiyat uygulaması nedeniyle petrol üretimini azaltabiliriz"
Rusya Cumhurbaşkanı Putin, dünyanın en büyük enerji ihracatçısı olan ülkesinin, Batı'nın Rus petrolüne yönelik "aptalca" tavan fiyat uygulaması nedeniyle, petrol üretimini azaltabileceklerini söyledi. Putin, bu uygulamayı benimseyen ülkelere de petrol satmayı reddedeceklerini kaydetti.
G7 ülkeleri, Avrupa Birliği ve Avustralya, geçen hafta, Rus ham petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulama konusunda anlaşmıştı.
Putin, "Böyle kararlar veren ülkelere petrol satmayacağımızı zaten daha önce söylemiştim. Eğer gerekirse belki üretimi azaltmayı da düşüneceğiz" dedi.
İlgili Haberler Rusya'nın Petrolde Tavan Fiyata Tepkisi ArtıyorPutin, "Bu konuyu düşünüyoruz, henüz bir çözüm yok. Rusya önümüzdeki birkaç gün içinde somut adımların yer alacağı bildiriyi açıklayacak" dedi.
İkinci Dünya Savaşı'nı izleyen on yıllarda, Sovyet jeologların Sibirya'nın bataklıklarında petrol ve doğalgaz bulmasıyla birlikte Avrupa'ya enerji ihracatı, Rusya'nın döviz kazancının başlıca kaynağı haline gelmişti.
Batı'nın Rusya'nın mali durumunu zora sokma girişimlerini önemsemeyen Putin, varil başına 60 dolarlık tavan fiyatın, Rusya'nın petrolünü sattığı seviyeye denk düştüğünü söyledi.
Reuters verilerine göre, Ural petrolünün fiyatı bugün varil başına 53 dolardı.
Putin, Batı'nın tavan fiyat dayatmasının petrol sektörünün küresel çaplı çöküşüne ve fiyatlarda felaket boyutlarında artışa sebep olacağı uyarısı yaptı.
"Bu durum, sektörün çöküşüne yol açacak çünkü tüketici her zaman düşük fiyat talep edecek. Sektör zaten yeterli yatırıma, fona sahip değil. Eğer sadece tüketicileri dinlersek o zaman yatırım sıfıra inecek. Bu da bir aşamada fiyatların felaket seviyede yükselmesine ve küresel enerji sektörünün çöküşüne neden olacak. Bu aptalca, kötü planlanmış bir öneri" şeklinde konuştu.
"Rusya'ya nükleer saldırı yapacak ülkeyi yerle bir ederiz"
Bişkek'teki basın toplantısında başka konulara da değinen Putin, Rusya'ya nükleer saldırı düzenleme cüretinde bulunmaya kalkacak her ülkenin dünya üzerinden silineceğini söyledi. Amerika'nın aksine Rusya'nın önleyici bir nükleer saldırı düzenlemek gibi bir niyeti olmadığını dile getiren Putin, ellerindeki gelişmiş hipersonik silahların, herhangi bir saldırıya uğrama durumunda şiddetle yanıt vermelerini sağlayacağını belirtti.
Rusya lideri, Moskova'nın son aylarda Ukrayna'da savaşmak için seferber ettiği ve silah altına aldığı 300 bin askere, kıyafet ve askeri teçhizat tedarik etmede sorunlar çıktığını kabul etti, ancak durumun iyileşmeye başladığını söyledi. Putin ayrıca Ukrayna'daki Rus asker sayısını arttırmak için yeni bir seferberliğe ihtiyaç olmadığının altını çizdi.
Rusya'nın tarım ürünleri ihracatının önünde hala bazı sorunlar olduğunu kaydeden Putin, Rus gübresinin Avrupa'daki limanlarda beklemeye devam ettiğini belirtti.