Artık lise ve üniversite öğrencileri de iş kuruyor. Girişimcilik eğitimi veren bir sivil toplum kuruluşuyla okullar arasında başlatılan işbirliği programı sayesinde genç öğrenciler hayallerini gerçekleştirme imkanı buluyor.
19 yaşındaki Nicolle Salazar, şirketini iki yıl önce kurmuş: “Ayakkabı sektörüne girmek istedim. Ama ayakkabı yapmayı bilmiyordum. Bu sektöre bildiğim diğer şeyleri nasıl uyarlarım diye düşünmeye başladım.”
Nicolle, genç kızlar ve kadınların rağbet ettiği ayakkabı ve ayak bileği aksesuarları yapıyor ve bunları satmak için bazen stand açıyor.
Nicolle internet satışlarına başlamak için bir web sayfası tasarlamış. Bunun için de fotoğrafçılık işiyle uğraşan başka bir girişimci öğrenciden yardım almış.
Her ikisi de Los Angeles yakınlarında bir yaz okulu programına katılıyor. Programda ekonomi dersi veren Brandie Cobb, öğrencilere kariyerleriyle ilgili yaratıcı düşünmeyi öğrettiğini söylüyor: “Öğrencilerimin gelecek planlarını yaparken daha geniş düşünebileceklerini görmesini ve hayallerini gerçekleştirecek bir yol bulmalarına imkan vermek istiyorum.”
Bu hayaller, ayakkabı aksesuarları ya da değişik sırt çantaları tasarlamak olabilir.
İleri seviyedeki öğrenciler yarışmalara katılıyor ve iş planları bir uzman paneli tarafından değerlendiriliyor. Başlangıç seviyesindeki girişimcilik programı bu yaz Los Angeles ve Amerika’daki bazı diğer şehirlerde açılmış.
İleri seviyedeki yaz programlarıysa New York ve Los Angeles’ta uygulanıyor.
Girişimcilik Eğitimi Ağı’ndan Nadia Shahin öğrencilerin çoğunun düşük gelirli semtlerden geldiğini ve yönlendirilmeye ihtiyacı olduğunu söylüyor: “Bunlar çok başarılı öğrenciler değil. Hatta ortalamanın altında başarı göstermişler. Ancak bu gidişatı değiştirmek için girişimci olmaları gerektiğini, para kazanmaları ve patron olmaları gerektiğini anlamışlar.”
Öğrenciler iş planı yazmayı, gider ve kar tahminleri yapmayı öğreniyor. Nicolle Salazar iş kurmanın en zor kısmının da bu olduğunu söylüyor: “Özellikle ilk yıl, finansal tahminleri doğru yapmak kolay değil.”
İş kurmak ve doğru şekilde işletmek kolay değil. Ama bu girişimci öğrenciler, zorlukların hayallerini gerçekleştirmeye değdiğini söylüyorlar.