İmralı adasında HDP heyetiyle bir araya gelen PKK lideri Abdullah Öcalan, devlet heyetiyle yaptığı görüşmelerde ‘Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı’nın genel hatlarıyla olgunlaştırıldığını söyledi. HDP’den yapılan açıklamaya göre, Öcalan heyete ‘müzakere yürütülebilecek bir çerçevede mutabık kalındığını’ belirtti.
PKK liderinin en çok üzerinde durduğu konuların başında, sürecinin bundan sonraki tüm aşamalarında, demokratik çözümün yasal güvencelerinin oluşturulması geliyor. Öcalan, bu güvenceler sağlanmadan nihai barış ve demokrasi hedefine varmanın mümkün olmadığı görüşünde.
‘Tahkim edilmiş bir ateşkes mümkün’
PKK lideri, görüşmede çözüm için ilk kez net bir tarih verdi. Belirttiği hususlarda süreci doğru, ciddi ve kararlı yürütmesi halinde, en fazla 4-5 ay içinde tüm Ortadoğu'nun geleceğini belirleyecek büyük demokratik çözümün sağlanabileceğini söyledi.
Yasal tüm boşlukları giderilmiş müzakerelere geçilmesi durumunda tarafların ‘tahkim edilmiş bir ateşkes’in mümkün olduğunu savunan Öcalan, ve bu ateşkesi denetleyecek bir "İzleme Kurulu" oluşturulmasını önerdi.
Öcalan’dan bir kez daha ‘darbe mekaniği’ uyarısı
Ancak Öcalan’ın bir de uyarısı vardı.
‘Bu ciddiyet ve kararlılığın gösterilmemesi durumunda, bölgesel kaosun derinleşeceği ve darbe mekaniğinin sonuç alabilecektir’.
PKK lideri, 2 Ekim’de HDP heyetiyle yaptığı görüşmede darbe’den bahsetmiş ve ‘Kobani düşerse Türkiye yeni bir darbe sürecine girecektir’ demişti.
HDP heyeti taslağı paylaşmak için Kandil’e gidiyor
HDP heyetinde bulundan İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DHA’dan Ferit Demir’e yaptığı açıklamada müzakere taslağının dört ana başlıktan oluştuğunu söyledi. Önder’in verdiği bilgiye göre, giriş bölümü 11 maddeden oluşuyor. Temel gündem maddesi adı verilen üçüncü başlık, 40’a yakın sorunu ve önermeyi içerirken dördüncü başlık olan ‘eylem planı’nda altı madde yer alıyor.
Taslağın bir bölümünün hemen tümünün ise Kandil’de KCK üst yönetimi ve Ankara’da devlet yetkilileriyle yapılacak görüşmelerden sonra bir hafta içinde paylaşılacağını belirten Önder, sürecin belirleyici yanının demokratik siyaset olduğunu ifade etti. HDP İstanbul milletvekili, ‘Öcalan ayrıca eylemsizlik halinin doğru tanımlanmasındaki zarurete işaret ederek, sürecin tüm aşamalarının belgeli hale getirilmesi, varılan mutabakatların imza ile kayıt altına alınması gibi yöntem meselesinde hiçbir boşluk bırakmayın diyor’ diye konuştu.
Akdoğan: Defalarca süreci sabote edecek adımlar atıldı
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, partisinin Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yaptığı konuşmada hükümetin çözüm sürecinin arkasında olduğunun altını çizerken sürekli sabotajlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Akdoğan, ‘Türkiye, ne zaman şaha kalksa karanlık bir el devreye girdi. ‘'Demokratik açılım'’ dedik, arkasından Reşadiye saldırısı geldi. Habur olayı geldi, '’Oslo süreci'’ dedik, Silvan saldırısı geldi. 'Çözüm süreci' dedik, Kobani bahanesiyle yaşanan vandalizm ortaya çıktı. Her seferinde süreci sabote edecek adımlar atıldı’ dedi.
Partisinin çözüm sürecinde taşın altına eline koyarak Türkiye'nin bölünmesine izin vermeyeceğini ortaya koyduğunu belirten Başbakan Yardımcısı, çözüm sürecinde trenin rayına oturduğundan muhataplarından samimi, dürüst, kararlı ve cesur olmalarını bekliyor.
Akdoğan: Türkiye üzerinde ameliyata izin vermeyiz
Akdoğan, ‘ öldürmenin hiçbir gerekçesi ve mazereti olmaz. Toplumun içine sinmeyecek, milletin kabul etmeyeceği hiçbir adım atmayız. Kamu güvenliği ve düzeninden asla taviz vermeyiz. Türkiye'nin birlik ve bütünlüğünden asla geri adım atmayız. Türkiye üzerinde ameliyata izin vermeyiz. Bu, temel çizgidir. Bu sürece toplumsal destek varsa bu, Tayyip Erdoğan'a duyulan güvenin neticesidir’ diye konuştu.