Beyaz Saray, hava saldırılarının etkili olduğuna ve Iraklılar’ın Ramadi’de kontrolu yeniden ele alacaklarına inanıyor. Beyaz Saray sözcüsü Eric Shultz, "Bu gerçekten bir başarısızlık, ama hiç şüphe yok ki biz Iraklılara Ramadi’yi geri almaları konusunda yardım edeceğiz. Biz, Irak güçlerinin koalisyonun yardımıyla Ramadi’yi geri alacak kapasitede olduğuna inanıyoruz" dedi.
Aynı inanç ve güven Pentagon’da da var. Pentagon Sözcüsü Steve Warren Ramadi gelişmesi konusunda “Koalisyon güçleri ve Iraklı ortaklarımız geri dönerek Ramadi’yi yeniden almalıyız” dedi. Şii milislerin bu mücadeledeki varlığıyla ilgili ise, Irak ordusunun kontrolünde oldukları sürece Şii milislere yer olduğunu söyledi.
ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de IŞİD’in Ramadi’yi almasını kent halkı için büyük bir kayıp olarak niteledi.
Obama yönetiminin IŞİD’le mücadele stratejisi mercek altında. Hem siyasiler hem de siyaset uzmanları tarafından ağır eleştiriliyor. Obama IŞİD’in zayıflatılacağı ve ortadan kaldırılacağı sözü verdi. Her konuşmasında bu ifadeyi kullandı. Ancak Ramadi’de bugün gelinen durum Amerika’nın Irak’ta yoğun bir varlık göstermemesinin sonucu olarak yorumlanıyor. Washington Post gazetesinde bugün yer alan makalede Ramadi kuşatmasının hava saldırılarının ne kadar zayıf ve yetersiz kaldığının kanıtı olduğu yazıyor. Şii milislerin Irak’ı koruyamayacağının altı çiziliyor ve evet Obama yönetimi bir kez daha kara birlikleriyle ucu sonu belli olmayan bir savaşa girmek istemiyor. Ama “Sünni müttefikleri kesin bir Suriye politikası olmadan Washington yönetiminin yanında yer almayacaklardır” deniyor. Özetle makalede, Ramadi’nin düşüşü Obama’nın IŞİD’le mücadele konusundaki güçsüz stratejisini ortaya çıkardığı vurgulanıyor.
New York Times’da da, yine eleştirilerin hedefinde Obama ve IŞİD stratejisi var. Pentagon sözcüsü Albay Steve Warren’ın Ramadi’nin yeniden ele geçirileceğine dair açıklaması eleştiriliyor. “Obama bir yandan Sünni aşiretlerin IŞİD’le işbirliği yapmasını engellemeye çalışırken bir yandan da Bağdat hükümetine mezhepsel olmayan askeri birimlerle çalışmaya ve bunlara daha fazla güven beslemeye zorluyor” ifadesi yer alıyor.
Obama’nın Ortadoğu çıkmazı, George W. Bush dönemi savunma bakanlarından Robert Gates’in de gündemindeydi. Gates, Amerika’nın IŞİD’le mücadele konusunda asla bir stratejiye sahip olmadığını ve atılan günlük adımlarla bu terörün üstesinde gelinmeye çalışıldığını savundu. Hatta daha da öteye taşıyarak “Irak’ın Yugoslavya’ya dönüşeceğini, hatta Ortadoğu’nun çok uzun bir süre daha sorunlara ev sahipliği yapacağını söyledi.
Amerikan kamuoyunda IŞİD’in Irak ve Suriye’de kaydettiği ilerleme konusunda ciddi bir endişe var. Son kamuoyu yoklamalarından çıkan rakamlar buna işaret ediyor. CNN anketine göre her 10 Amerikalı’dan 8’i IŞİD’i Amerika için ciddi bir tehdit olarak görüyor. Eylül ayından bu yana yüzde 63 oranında artışa işaret ediyor bu sayı. Ayrıca Amerika’nın stratejisinin IŞİD’i alt etmek konusunda başarılı olacağına inanan Amerikalıların sayısı da yüzde 50’den biraz fazla.
Özetle Obama yönetimi, Ramadi gelişmesi sonrası bugüne kadar izlenilen IŞİD’le mücadele stratejisinde değişiklik yapması gerektiği yönünde ilk kez bu kadar yoğun eleştiriliyor.