Federal hükümetin asker ve memur maaşlarından sosyal ve sağlık programlarına kadar tüm giderlerini ödeyebilmesi için alabileceği borcun miktarı yasayla sınırlı. Kongre, Beyaz Saray’ın isteğine karşı çıkmazsa, şu anda 15,2 trilyon dolar olan borç tavanı 16,4 milyar dolara çıkacak.
Bakanlık yetkililerine göre, federal hükümetin borçlarını zamanında ödeyebilmesi için tavanın yükseltilmesi şart. Ancak borçlanma tavanını artırma yetkisi sadece Kongre'nin onayıyla olduğu için Başkan sadece talepte bulunabiliyor.
Yılbaşında borçlanma tavanıyla ilgili çekişme ve bütçe açığının nasıl azaltılacağı konusundaki siyasi gerginlik, Amerika’nın “AAA” olan uzun vadeli kredi notunun AA+’a düşmesine neden olmuştu. Amerika’nın temerrüde düşme ihtimali mali piyasalarda kaygı yaratmış, borsalar önemli miktarda değer kaybetmişti.
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’un o zaman yayınladığı raporda, başkentteki siyasi çekişme ve partizanlığın ekonomiye çok zarar verdiği yazılıydı.
Demokrat ve Cumhuriyetçi parti arasında o zaman varılan anlaşmaya göre, Temsilciler Meclisi ve Senato yeni yasa çıkarmazsa tavan otomatik olarak yükselecek.
Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçi Parti, bütçe açığını kontrol altına almak gerekçesiyle borçlanma tavanının yükseltilmesine karşı çıkıyordu.
Amerika'nın tüm borçlarını anında görmek için: http://www.usdebtclock.org/