Obama'nın Suriye Politikası Ateş Altında

  • Aru Pande

Your browser doesn’t support HTML5

IŞİD, Ebola ve şimdi de Rusya lideri Putin’in Suriye operasyonları. Rusya’nın Suriye’deki askeri operasyonları gündemi meşgul etmeyi sürdürürken Obama yönetimini eleştirenler, Başkan’ın Suriye sorunu karşısında yavaş davranıp davranmadığını bir kez daha sorguluyor.

Rusya Suriye’ye füze atmaya devam ederken Cumhuriyetçi liderler Başkan Obama’ya yüklenmeyi ihmal etmiyor.

Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell, “Başkan Obama’nın dış siyasetteki tutumu, terörle mücadeleyi sona erdirmeye çalışmaktan tutun, ne olduğu belli olmayan uluslararası örgütlere aşırı güven duymaya kadar son derece etkisiz kaldı,” dedi.

McConnell, Rusya, Çin ve İran gibi güçlerin Amerika’nın çekilmesini fırsat bilerek bölgesel egemenlik kurma hayallerinin peşine düştüğünü söylüyor.

Eleştirileri reddeden Obama ise çok ‘zor ve karmaşık’ bir soruna ‘kolay ve ucuz bir yanıt’ arandığını söyledi. Obama, Afganistan ve Irak’taki savaşlardan ders alınması gerektiğini de belirtti: “Suriye’deki askeri varlığımızın seviyesinin ne olacağına karar verirken bir işe başladığımız zaman bitirmemiz gerektiği ilkesini göz önünde bulundurarak karar vermem gerekiyor.”

Georgetown Üniversitesi’nden Stephen Wayne’e göre bu tipik bir Başkan Obama açıklaması. Wayne’e göre Obama, dikkatli, akılcı ve veri kaynaklı kararlar alan bir lider: “Obama, her zaman dikkatli olma taraftarı. Tedbirli olmak, aceleci değil, yavaş hareket etmeyi gerektirir. Obama’nın doğası bu.”

Wayne’e göre Ortadoğu’nun durumu Başkan Obama göreve başladığı zamandan bu yana daha kötü olsa bile, özellikle Suriye’deki krizden Obama sorumlu tutulmamalı: “Demokrasilerde kamu desteği olmadan hareket edemezsiniz. Obama, Suriye’deki kimyasal silahlar konusu gündeme geldiğinde müdahale edeceğini söyledi. Ancak anketlere baktığında halkın askeri müdahaleyi desteklemediğini gördü.”

George Washington Üniversitesi’nden Profesör Matthew Dallek, eski başkan Bill Clinton’la benzerlikleri vurguluyor. Clinton da 1990’ların sonunda Sırplar’ın Kosova’daki katliamlarına son vermek için hemen harekete geçmediği gerekçesiyle suçlanmıştı.

Dallek, “Amerika’nın Kosova’daki havadan müdahalesi başarı olarak görülmüştü. Ancak Clinton yıllarca Sırplar’ın katliamları karşısında kılını kıpırdatmamakla suçlandı,” diyor.

Uzmanlara göre, ister Batı Afrika’daki Ebola salgını, ister Ortadoğu’daki IŞİD militanları olsun, Başkan Obama’nın krizlere verdiği yanıt, birçok etkene bağlı. Basının tavrı, halk desteği ve krizin başkan için ne kadar önemli olduğu, karar verme sürecinde son derece etkili.