Washington'da yapılan Girişimcilik Zirvesi’nde Müslüman ülkelerdeki girişimcilerle Amerikalı meslektaşları arasında köprü kurulması ve girişimcilik fırsatlarının arttırılması için yapılması gerekenler ele alınıyor. Dün, zirvenin ilk gününde konuşan Obama, iş dünyasından liderleri biraraya getiren zirvenin karşılıklı bağların oluşması açısından iyi bir fırsat olduğunu söyledi.
Başkan Obama konuşmasında, dünyanın çeşitli yerlerinden gelen 150’yi aşkın katılımcının ortak bir amaç doğrultusunda toplandığını hatırlattı. Obama “Bugün burada toplanmamızın nedeni, hepimizin ortak beklentileri olması: Bu beklentiler, onurlu bir yaşam sürmek, iyi bir eğitim almak, sağlık içinde yaşamak, bir iş kurarken rüşvet vermek zorunda kalmayacağımız, özgürce konuşabileceğimiz ve yönetiminde söz sahibi olduğumuz bir toplumda yaşamak.” diye konuştu. Ayrıca, “Güvenlik ve huzur içinde, gelecek nesillere iyi bir yaşam hazırlamak için burada toplandık” diyen Obama, Amerika ve İslam dünyasının, paylaştığı ortak değerlere rağmen yıllardır süregelen karşılıklı güvensizliğin kurbanı olduklarını söyledi. Bu nedenle, Kahire’deki konuşmasında yeni bir başlangıç çağrısında bulunduğunu hatırlatan Başkan, bu yöndeki çabalardan en önemlisinin ekonomik refahın yayılması olduğunu kaydetti. “Birbirimizden öğreneceklerimiz var” diyen Obama, şöyle konuştu:
Birbirimizi devamlı dinlemeye, birbirimizden öğrenmeye ve saygı duymaya çalışmalıyız. Bu nedenle, sadece hükümetler arasında değil, halklar arasında da günlük yaşamımızı etkileyen konularda yeni ortaklıklar kurmalıyız.
Obama, hükümetler düzeyinde, küresel ekonomik kararların alınmasında G20 ülkelerinin liderliğine dikkati çekti ve uluslararası kararların alınmasında Türkiye, Suudi Arabistan, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerin seslerini daha fazla duyurabildiğini söyledi.
Başkan Obama, Amerika ile Müslüman ülkeler arasında yeni değişim programları başlatacaklarını da açıkladı. Başkan özellikle teknoloji alanında çalışan kadın girişimcileri Amerika’ya davet edeceklerini ve Amerikalı girişimcilerin de başta Türkiye olmak üzere, çeşitli Müslüman ülkelere giderek yeni ortaklıklar yaratacaklarını açıkladı. Obama, Orta Doğu, Güney Asya ve Türkiye’de girişimcilerin bu ortak değişim programlarına katılabileceklerini duyurdu. Başbakan Erdoğan’ın gelecek yılki zirveye ev sahipliği yapmak için getirdiği öneriye teşekkür eden ve bunu memnuniyetle duyurduğunu açıklayan Obama, bu vesileyle Türkiye’nin zirvede başlatılan ivmeyi devam ettirme konusunda önemli bir görevi yerine getirdiğini vurguladı.
Konuşmasında Orta doğu barış süreci ve Irak’a da değinen Başkan, Amerika’nın Irak’taki savaşı sorumlu bir şekilde bitirmekte olduğunu ve bundan sonra Irak halkının refahı ve güvenliği için çalışacağını belirtti. Obama, Filistin – İsrail anlaşmazlığı konusunda zorlukların varlığına işaret etti, ancak kendi başkanlığında, Amerika’nın iki devletli çözümü dayatmaya devam edeceğini söyledi.