Obama Erdoğan'la Mısır'ı Konuştu

Obama Erdoğan'la Mısır'ı Konuştu

Amerikan yönetimi yetkilileri bir süredir bölge ülkeleri liderleriyle Ortadoğu'daki siyasi gelişmeleri değerlendiriyor

Başkan Barack Obama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Mısır'daki gelişmeleri değerlendirdi. Cuma günü yeniden bir telefon görüşmesi yapan iki lider başta Mısır olmak üzere ortak gündemleri konusunda diyaloğun süreceğini vurguladı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklama şöyle: "Başkan Obama bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir telefon görüşmesi yaptı. Bu, yakın müttefiklerle yapılan danışmaların devamıdır. İki lider Mısır'daki gelişmeleri değerlendirdi ve Mısır halkının arzularının karşılandığı bir geleceğe bağlılıklarını konuştu. Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan, Mısır'daki gelişmeler ve iki ülkenin ortak gündemi konusunda danışmaların süreceğini teyit etti."

Amerikan yönetimi yetkilileri bir süredir bölge ülkeleri liderleriyle Ortadoğu'daki siyasi gelişmeleri değerlendiriyor. Başkan Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bölgedeki liderlerle temas halinde.

Obama Yönetimi'nin Mesajı Sertleşiyor


Mısır'da gösterilerin sürmesiyle mesajını sertleştiren Obama yönetimi Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’ten görevini derhal geçici hükümete devretmesini istedi.

Obama, Washington’da bulunan Kanada Başbakanı Stephen Harper’la görüştükten sonra yaptığı ortak basın toplantısında Mısır’daki gelişmelere de değindi.

Kahire’de şiddet olaylarını eleştiren Obama, Mısır’ın geleceğinin Mısırlılar tarafından belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, daha önce, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in hükümet dışındaki gruplarla diyalog kurması için somut adımlar atması gerektiğini belirtmişti.

Sözcü Amerikan istihbarat dairelerinin Mısır’daki gelişmeleri öngöremediği yolundaki eleştirileri reddetti Başkan’ın gelişmelerden anında haberden edildiğini ileri sürdü.

Amerika, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman’ın, ordunun da desteğiyle, geçici bir hükümet kurmasını istiyor. Ülkesinden asla ayrılmayacağını söyleyen Mübarek’e de, Sina Yarımadası’nda, Kızıl Deniz kıyısındaki Şarm el Şeyh’e taşınmasının önerildiği öğrenildi.

Amerikan planı, geçici hükümette, yasak Müslüman Kardeşler örgütü dâhil, tüm muhalefet gruplarının temsil edilmesini ve Eylül’e kadar seçimlere gidilmesini öngörüyor.

Bu arada Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, her yıl Mısır’a yapılan 1,3 milyar dolarlık Amerikan yardımının kesilmemesini istedi. Amiral Mullen, televizyona verdiği demeçte, Mısırlı komutanların ordunun göstericilere ateş açmayacağı yolunda kendisine güvence verdiklerini de söyledi.

Aralarında tanınmış senatörlerin de bulunduğu bazı Bazı Kongre üyeleri Kahire’de rejim değişikliği oluncaya kadar Mısır’a yardımın kesilmesini istiyor.

Amerika, gerek İsrail’le barış içinde olması, gerekse şeriatçı gruplara karşı çıkmasından dolayı 30 yıldır Mübarek rejimini destekliyordu.