Nobel Tıp Ödülünü 'Tüp Bebeğin Babası' Aldı

Nobel Tıp Ödülünü 'Tüp Bebeğin Babası' Aldı

2010 Nobel Tıp Ödülü dünyada ilk tüp bebek uygulamasını gerçekleştiren İngiliz bilim adamı Robert Edwards’ a verildi.

İsveç’teki ödül komitesi Edward’ın tıp dilinde vücut dışında döllenme anlamına gelen “in-vitro fertilizasyon” çalışmaları nedeniyle ödüle layık görüldüğünü belirtirken modern tıpta bir devir açtığını bildirdi.

85 yaşındaki Edwards, bu alanda çalışmaya 1950’lerde başlamış ve 1988’de ölen meslekdaşı Patrick Steptoe ile suni döllenme tekniğini geliştirmişti.

1978 yılının Temmuz ayında İngiltere’de ilk tüp bebek dünyaya geldi. Lousie Brown adlı bebeğin bu devrim yaratan teknikle doğmasından bu yana dünyada yaklaşık 4 milyon bebek aynı işlemle hayata merhaba dedi.

Edwards ve Steptoe’nun çalışması dini ve ahlaki değerler tartışması başlattı. Vatikan ve diğer bazı dini liderler tüp bebek yönteminin durdurulmasını istedi.

Vatikan’ın tüp bebek yöntemine karşı çıkmasının nedeni döllenmenin, karı-koca arasındaki doğal cinsel ilişki yerine suni biçimde gerçekleşmesi. Vatikan ayrıca kadından alınan yumurtaların çoğu zaman kullanılmadan tahrip edilmesine de karşı çıkıyor.

Tüp bebek tartışması, bu teknolojiden kimlerin yararlanabileceği sorusu çevresinde devam ediyor. Bazı uzmanlar, anne baba adaylarına bir yaş sınırı getirilmesi, yumurta ve sperm bağışında bulunan kadın ve erkeklere ödeme yapılması ve eşcinsel çiftlerin de bu yöntemden yararlanması konularında farklı görüşler bildiriyor.

Fransa’da lezbiyen çiftlerin sperm bankasından yararlanmalarına izin verilmiyor. İngiltere’de yumurtalarını bağışlayan kadınlara 384 dolardan fazla ödeme yapılması yasak.

Almanya ve İtalya embriyoların dondurulmasına izin vermiyor.

Nobel Tıp ödülünün sahibi açıklandıktan sonra konuşan Nobel komitesi üyelerinden Christer Höög yıllardır devam eden tartışmalara değinirken bunun etkili ve güvenilir bir yöntem olduğunu vurguladı

Suni döllenmenin katı ahlaki kurallarla düzenlendiğini belirten Höög, uzun süreli çalışmaların, tüp bebeklerin de öteki bebekler gibi sağlıklı yaşam sürebildiklerini gösterdiğini söyledi.

2010 yılı Nobel ödüllerinin ilki tıp alalında verildi. Bu hafta içinde fizik, kimya ve edebiyat ödülleri de açıklanacak.