İsrail’de hükümetin yargı üzerindeki denetimini sıkılaştırmaya yönelik reform girişiminin protesto edilmesinin ardından Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yargı paketine ilişkin kararı önümüzdeki aya ertelediği belirtildi. Netanyahu, "Ulusu parçalara bölmeye hazır değilim" diyerek diyalogla çözüm bulmak için çaba göstereceğini söyledi.
İsrail Başbakanı Netanyahu krizin herkesin sorumlu bir şekilde davranmasını gerektirdiğini belirterek İsrail'i bölmek isteyen "aşırılık yanlısı bir azınlık" olduğunu söyledi, tehlikeli bir kavşakta olduklarını kaydetti.
Yargı reformu tasarısı konusundaki kararın ertelenmesinin amacının geniş tabanlı bir uzlaşmaya varma isteğinden kaynaklandığını belirtti. İsrail Başbakanı çözüm bulmak için her çabayı göstereceğini söyledi.
İsrail’de hükümetin Yüksek Mahkeme üzerindeki kontrolünü arttıran yargı paketine ilişkin protestolarda gerilim Başbakan Netanyahu'nun, plana karşı olduğunu açıklayan Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden almasının ardından yükselmişti.
Başbakan Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyon ortağı ve Güvenlik Bakanı Ben-Gvir başbakanın yasa tasarısının bir sonraki oturumda parlamentoya gönderilmesi şartıyla ertelenmesini kabul ettiğini söylemişti.
Açıklandığı Ocak ayından bu yana protesto edilen tasarının tepkileri dindirmeye yetip yetmeyeceği ise belirsiz.
"Başkan Biden Netanyahu'yla kaygılarını doğrudan paylaştı"
Your browser doesn’t support HTML5
Beyaz Saray İsrail'de tarafların mümkün olan en kısa zamanda uzlaşmaya varması konusundaki çağrıyı yineledi.
Beyaz Saray sözcüsü karine Jean-Pierre bugün düzenlenen günlük basın toplantısında, yargı paketine ilişkin kararın ertelenmesinden memnuniyet duyduklarını ve erteleme kararının uzlaşmaya varılması için zaman sağlayabileceğini ifade etti.
Ulusal Güvenlik Danışmanı sözcüsü John Kirby de bugün gazetecilerle yapılan bilgilendirme toplantısında ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Netanyahu'yla bu konudaki kaygılarını doğrudan paylaştığını ve "demokratik toplumların denge-denetleme mekanizmalarıyla güçlendiği" yönündeki mesajı tekrarladığını söyledi.
Başkan Biden'ın Netanyahu'ya "uzlaşmaya dayalı ve mutabakatla sonuçlanabilecek bir yolun belirlenmesi ihtiyacını" vurguladığını belirtti.
İsrail'de protestoların dozunun artması ve siyasette gerginliğin yükselmesinin ardından toplumda bir süredir gözlemlenen kutuplaşma sonucu ülkede yaşanan olayların şiddete dönüşme riski gündeme gelmişti.
John Kirby Başkan Biden'ın İsrail'in iç savaşa sürüklenebileceği konusunda endişeli olmadığını kaydetti.
"Demokratik değerler" vurgusu
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson dün İsrail'deki protestolarla ilgili yaptığı açıklamada, "Demokratik değerler ABD-İsrail ilişkisinin belirleyici özelliği olmuştur, öyle kalmalıdır. Denge-denetleme demokratik toplumları güçlendirir. Demokratik sistemde temel değişiklikler mümkün olan en geniş halk desteğiyle yapılmalı." demişti.
Açıklamada, "İsrail liderlerini mümkün olan en kısa zamanda uzlaşmaya varmaları konusunda teşvik etmeyi sürdürüyoruz. Bunun İsrail ve tüm vatandaşları için en iyi yol olduğunu düşünüyoruz. ABD’nin İsrail’in güvenliği ve demokrasisine sarsılmaz desteği devam etmektedir." ifadeleri kullanılmıştı.
Çalışanlar genel greve gitti
Onbinlerce İsrailli Pazar akşamı başkent Tel Aviv ve diğer kentlerde sokaklara dökülmüştü. İsrail’in en büyük sendikasının çağrısı üzerine çalışanlar bugün genel greve gitti.
Ben Gurion Havaalanı'nda uçuşlar durduruldu, limanlar bankalar ve hastanelerde de hizmetler grev nedeniyle askıya alındı.
İş dünyası liderleri, banka yöneticileri, pilotlar, yedek askerler, akademisyenler, eski komutanlar ve kanaat önderleri plana karşı çıkıyor.
Plana karşı çıkanlar parlamentonun yargı süreçleri üzerindeki denetimini sıkılaştıracak olan reformu demokrasiye yönelik bir tehdit olarak görüyor.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun yakın müttefiki olarak bilinen Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı yargı reformunu eleştirmesinin ardından dün görevden alması protestoları attırdı. Dün akşam Kudüs’te polis ve asker, Netanyahu'nun evinin yakınında eylem yapan protestoculara tazyikli su ile müdahale etti.
Gallant önceki gün televizyonda yaptığı konuşmada, hükümetin yargı sistemindeki revizyonu durdurması çağrısında bulunarak, İsrail toplumunda yarattığı derin bölünmenin orduyu etkilediği, ulusal güvenliği tehdit ettiği uyarısında bulunmuştu.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog hükümeti protestoları tetikleyen yasa tasarısını geri çekmeye çağırmıştı.
Herzog Twitter'dan Netanyahu’ya seslenerek, "İsrail halkının birliği adına sizi yasama sürecini derhal durdurmaya çağırıyorum" demişti.
Yürütmeye Yüksek Mahkeme'ye yargıç atama yetkisi veren ve hükümetin parlamento çoğunluğuna dayanarak mahkeme kararlarını geçersiz kılmasına olanak tanıyan yeni yargı reformu yasa tasarısı, haftalardır kitlesel protestolara neden oluyor.
Protestocular, hakkında yolsuzluk suçlamaları bulununan Netanyahu'nun yasa tasarısını kendisi için istediğini savunuyor.