İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Biden yönetiminin Gazze’de insani durumun 30 gün içinde iyileştirilmesi uyarısının ardından, olağanüstü toplantı düzenledi. Toplantıya katılan üç yetkiliye göre gündem Gazze’ye insani yardımın arttırılmasıydı.
Acil toplantıya ilişkin haber ilk olarak İsrail’in Kanal 13 televizyonunda yer aldı. Netanyahu’nun ofisinden henüz bir açıklama gelmedi. Ancak sözkonusu toplantı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın İsrail’e ortak kaleme aldığı mektubun ardına rastladı.
İki bakan mektupta önümüzdeki 30 gün içinde Gazze’de insani durumun iyileştirilmesine yönelik adım atması gerektiğini aksi takdirde ABD’nin yardımına erişimin riske girebileceği uyarısında bulunmuştu.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik sözcüsü John Kirby dün yaptığı açıklamada, mektubun amacının tehdit olmadığını ancak İsrailliler’in bu konuyu ciddiye aldığının görüldüğünü ifade etti.
İsrailli bir yetkili konunun İsrail Başbakanı Netanyahu’nun güvenlik kabinesinin Pazar günkü toplantısında ele alınacağını belirtti.
Birleşmiş Milletler ve ona bağlı yardım kuruluşları, Gazze’ye yardımın ulaştırılması ve bölgede dağıtılmasına yönelik engellerden uzun süredir yakınıyor ve durumdan İsrail’i sorumlu tutuyordu.
Birleşmiş Milletler’e göre, 2 Ekim ve 15 Ekim arasında Gazze’nin kuzeyine gıda yardımı girmedi.
Bölgede yardım ve ticari sevkiyatların denetiminden sorumlu olan İsrail ordusu birimi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ürdün tarafından sağlanan gıda, su, tıbbi malzeme ve barınma ekipmanı taşıyan 50 kamyon yardımın Gazze’nin kuzeyine iletildiğini belirtti.
Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısı ve ardından İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırılarla tırmanan savaşta bir yılı aşkın süre geride kaldı.
ABD’nin BM temsilcisi: “İsrail’in sahadaki eylemlerini izleyeceğiz”
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun geçen ay bir grup emekli generalin sunduğu ve Gazze’nin kuzeyinden sivillerin çıkarılarak geri kalanların savaşçı sayılması ve aç bırakılarak teslim olmaya zorlanmasına yönelik bir planı değerlendirdiği bildirilmişti.
ABD’nin Birleşmiş Milletler temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail’in sahadaki eylemlerinin aç bırakma politikası gütmediğini göstermesini sağlamak için durumu izlediklerini belirtti.
BM Güvenlik Konseyi’ne hitap eden ABD’li temsilci, böyle bir politikanın “korkunç ve kabul edilemez” olacağı, hem ABD yasaları hem de uluslararası yasa kapsamında sonuçlarının olacağı uyarısında bulundu.
ABD’nin Birleşmiş Milletler temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, “İsrail hükümeti bunun politikaları olmadığını, gıda ve diğer gerekli malzemelerin kesilmeyeceğini söyledi. İsrail’in sahadaki eylemlerinin bu açıklamayla örtüştüğünü görmek üzere durumu izleyeceğiz” dedi.
İsrail’in güneyinde siren sesleri
İsrail ordusuna göre Gazze Şeridi’nin kuzeyinden ateşlenen iki roket etkisiz hale getirildi.
İsrail’in güneyindeki Sderot ve Nir Am’da siren sesleri duyuldu.
Roket saldırılarını Filistinli İslami Cihat hareketinin silahlı kanadı El Kudüs Tugayları üstlendi.
Katar: “3-4 haftadır ateşkes görüşmesi olmadı”
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman El Tani Brüksel’de AB ve Körfez İşbirliği Ülkeleri arasındaki zirvenin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Gazze’de ateşkesin sağlanmasına yönelik son 3-4 haftadır herhangi bir tarafla diyalog ya da görüşmenin olmadığını söyledi.
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı olan El Tani, İsrail ve Hamas arasında ateşkes çabalarında arabuluculuk rolü üstlenmişti.