Neil Armstrong Öldü

Ay’a ilk ayak basan Amerikalı astronot Neil Armstrong memleketi Ohio eyaletinde hayatını kaybetti.

Neil Armstrong Hayatından Fotoğraflar


Armstrong’un ailesi tarafından yapılan açıklamada 82 yaşındaki efsane astronotun bu ay başında Cincinnati’de geçirdiği kardiovasküler cerrahi müdahaleden sonra bugün (Cumartesi) öldüğünü bildirdi.

Neil Armstrong 20 Temmuz 1969 yılında komuta ettiği Apollo 11 modülünü Ay’a indirmişti. Armstrong Ay yüzeyinden telsizle gönderdiği mesajda, “Bu bir insan için küçük, ama insanlık için dev bir adım” diyerek tarihe geçmişti.

Neil Armstrong (solda), kendisiyle birlikte Ay'a giden Apollo 11 ekibinin üyeleri Michael Collins ve Edwin "Buzz" Aldrin'le

Armstrong kendisiyle birlikte yüzeye iniş yapan diğer astronot Edwin “Buzz” Aldrin’le Ay’da birkaç saat yürüyüş yaptı.

Yıllardır halktan uzak yaşayan ünlü astronot, uzun zamandan sonra geçen yıl Ohio Eyalet Üniversitesi’nde yine eski uzay öncülerinden John Glenn’in onuruna düzenlenen bir etkinliğe katılmıştı.

Başkan Barack Obama Neil Armstrong'un ölümü üzerine yayınladığı mesajda, "Amerikalıların tüm zamanların en büyük kahramanlarından birini kaybettiğini" söyledi.

Neil Armstrong hayatının son dönemlerinde Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'da başkan yardımcılığı, Cincinnati Üniversitesi'nde de uzay mühendisliği bölümünde profesör olarak görev yaptı.