NATO, Kuzey Kore askerlerinin Rusya'nın Kursk bölgesinde olduğunu doğruladı

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker gönderdiğini ve Kore birliklerinin Kursk bölgesine konuşlandırıldığını doğruladı.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Kuzey Kore’nin Rusya’ya asker gönderdiğini ve Kore birliklerinin Kursk bölgesine konuşlandırıldığını doğruladı.

NATO yetkilileri ve diplomatlarının Güney Koreli bir heyetten brifing almasının ardından gazetecilere konuşan Rutte, “Rusya ve Kuzey Kore arasında derinleşen askeri işbirliği hem Hint-Pasifik hem de Avrupa-Atlantik güvenliği için bir tehdit” dedi.

Ağustos ayında Kursk'a büyük bir saldırı düzenleyen Ukrayna güçleri, bölgede kalmaya devam ediyor.

Mark Rutte Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore askerlerinin Rusya'ya gönderilmesini Pyongyang'ın Ukrayna'da “Rusya'nın yasadışı savaşına” müdahil olmasında “önemli bir tırmanma” olarak tanımladı.

Rutte, bunun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali ve savaşın “tehlikeli bir şekilde genişlemesi” anlamına geldiğini söyledi.

Kuzey Kore birliklerinin konuşlandırılmasının Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in “artan çaresizliğinin” bir işareti olduğunu kaydeden Rutte, “Putin'in savaşında 600 binden fazla Rus askeri öldü ya da yaralandı. Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırısını dış destek olmadan sürdüremez” dedi.

Rutte, NATO'nun gelişmelerle ilgili olarak “ittifak içinde, Ukrayna ile ve Hint-Pasifik ortaklarıyla aktif bir şekilde istişarelerde bulunduğunu” kaydetti.

İlgili Haberler ABD Savunma Bakanı Austin, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiğine ilişkin kanıt olduğunu söyledi

Güney Kore Cumhurbaşkanı ve Ukrayna Savunma Bakanı ile görüşeceğini söyleyen “Durumu yakından izlemeye devam ediyoruz” dedi, ancak açıklamanın ardından soru kabul etmedi.

Rusya ve Kuzey Kore’den açıklama

Kremlin, Kuzey Kore birliklerinin konuşlandırıldığına dair haberleri “yalan haber” olarak nitelemişti. Ancak Perşembe günü Putin, Kuzey Kore birliklerinin şu anda Rusya'da olduğunu inkar etmedi ve Pyongyang ile ortaklık anlaşmasının nasıl uygulanacağının Moskova'nın işi olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise NATO Genel Sekreteri Rutte'nin yorumlarını dikkate almadı ve Pyongyang ile Moskova'nın geçen Haziran ayında ortak bir güvenlik anlaşması imzaladığını belirtti. Lavrov, Kuzey Koreli askerlerin Rusya'da olduğunu doğrulamaktan kaçındı.

İlgili Haberler NATO Genel Sekreteri Rutte: “Zelenski’nin ‘zafer planı’nı tümüyle desteklediğimizi açıklayamam”

Batılı askeri eğitmenlerin, Ukrayna ordusunun Batılı ortaklarının tedarik ettiği uzun menzilli silahları kullanmasına yardımcı olmak üzere Ukrayna'ya zaten gizlice konuşlandırıldığını iddia eden Lavrov, Kuveyt Dışişleri Bakanı ile Moskova'da yaptığı görüşmenin ardından “Batılı askeri personel uzun zamandır Ukrayna'da çalışıyor” dedi.

Kuzey Kore'nin New York'taki Birleşmiş Milletler temsilcisi ise haberleri “asılsız söylentiler” olarak nitelendirdi.

Ukrayna’dan Batı’ya çağrı

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Andriy Yermak ise Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yaptırımların Kuzey Kore'nin savaşa müdahil olmasına yeterli bir yanıt olmayacağını söyledi ve Batı'nın Kiev'e daha fazla silah tedarik etmesi çağrısında bulundu.

Yermak, “Kuzey Kore birlikleri zaten Kursk bölgesinde. Bu bir tırmanma. Yaptırımlar tek başına yeterli değil. Kuzey Kore'nin Avrupa'daki savaşa daha fazla müdahil olmasını önlemek için silahlara ve net bir plana ihtiyacımız var” dedi.

“Düşman gücün ne olduğunu bilir” ifadesini kullanan Yermak, Ukrayna'nın Batılı müttefiklerinin sert bir şekilde karşılık vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

İlgili Haberler Putin, Rus ordusuna destek veren Kuzey Kore birlikleri hakkındaki iddiaları yalanlamadı

Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük çatışmaya binlerce Kuzey Koreli askerin eklenmesi, Ukrayna'nın zaten yorgun olan ordusu üzerindeki baskıyı arttırabilir.

Batılı yetkililere göre bu durum aynı zamanda Kore Yarımadası'nda ve Japonya ile Avustralya'nın dahil olduğu daha geniş Hint-Pasifik bölgesinde jeopolitik gerilimleri körükleyebilir.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise küresel güç dinamiklerini yeniden şekillendirmeye hevesli görünüyor. Geçen hafta Rusya'da Çin ve Hindistan liderlerinin de katıldığı BRICS ülkeleri zirvesi ile Batı etkisine karşı bir denge oluşturmaya çalışan Putin, Batılı hükümetlere göre savaş için insansız hava araçları tedarik eden İran'dan ve büyük miktarda mühimmat sevk eden Kuzey Kore'den doğrudan yardım istedi.

NATO müttefiklerinin Kuzey Kore'nin müdahalesine nasıl ya da ne zaman karşılık verecekleri belli değil. Örneğin Ukrayna'nın Rusya topraklarında uzun menzilli saldırılar için Batı tarafından tedarik edilen silahları kullanmasını engelleyen kısıtlamalar kaldırılabilir.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski geçen Cuma günü istihbarat raporlarına atıfta bulunarak Kuzey Kore birliklerinin birkaç gün içinde savaş alanında olacağını iddia etmişti.

Zelenski daha önce de hükümetinin Kuzey Kore'den 10 bin kadar askerin ülkesine karşı savaşan Rus güçlerine katılmak üzere hazırlandığına dair bilgiye sahip olduğunu söylemişti.

Zelenski'nin açıklamasından birkaç gün önce Amerikalı ve Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin Rusya'ya asker gönderdiğine dair kanıtlar olduğunu aktarmıştı.

ABD, yaklaşık 3000 Kuzey Kore askerinin eğitim için Rusya'ya konuşlandırıldığını söyledi.