NASA, gönderdiği uzay araçlarından toplanan asteroit numuneleriyle Güneş Sistemi’nin nasıl oluştuğu ve Dünya’da yaşamın nasıl başladığı gibi sorulara ışık tutan çalışmalarına devam ediyor.
Üç yıl önce gönderilen Osiris-Rex adlı uzay aracı, karbon açısından oldukça zengin bir asteroit olan Bennu’nun yüzeyinden topladığı siyah toz ve taşlardan oluşan ilk asteroit örneklerini geçen ay Dünya’ya yakın uçuşu esnasında kapalı bir kapsülle bırakmıştı.
NASA Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde düzenlediği bir etkinlikle fotoğraflar ve videolarla bu asteroit örneklerini tanıttı.
Daha önce Japonya’nın yaptığı uzay misyonunda birkaç çay kaşığı miktarında topladığı numunelere kıyasla, Bennu’dan toplanılan numunelerin bir su bardağını doldurması bekleniyor.
Misyonun başında yer alan bilim insanlarından Dante Lauretta, Güneş Sistemi'nin başlangıcından beri korunmuş bu yapı taşlarını "Dünya dışı materyallerle dolu bir hazine sandığı" olarak değerlendiriyor.
Lauretta, asteroit tozunun mineral formunda su tuttuğunu ve suyun Dünya'ya bu şekilde ulaşmış olabileceğini belirtti. Bennu'da görülene benzer minerallerin 4 ila 4,5 milyar yıl önce Dünya'ya geldiği ve dünyamızı yaşanabilir hale getirdiği düşünülüyor.
Dünya'nın metal çekirdeğinin sırrı Psyche'de olabilir
Öte yandan uzun yıllardır kaya, buz ve gazdan oluşan gök cisimlerime ulaşan NASA, bu kez metalle kaplanmış bir asteroidin peşine düşmenin heyecanını yaşıyor. 13 Ekim Cuma günü Osiris-Rex’in ardından Psyche uzay aracı, nadir görülen metal kaplı bir asteroide doğru 6 yıllık bir yolculuğa gönderildi. Adını takip ettiği asteroitten alan Psyche’nin 2029’da hedefine ulaşması bekleniyor.
Arizona Eyalet Üniversitesi'nden bilim insanı Lindy Elkins-Tanton “Dünyamızın metal çekirdeğine gitmek uzun zamandır insanların hayaliydi. Jules Verne'e bile sorabilirsiniz. Ancak bunu yapabilmek için basınç ve sıcaklık çok yüksek ve teknoloji yetersiz" dedi. Elkins-Tanton, "Ancak Güneş Sistemi'mizde yer alan metal bir çekirdeğe bakmanın bir yolu daha var, o da bu asteroide gitmek" diye ekledi.
İçinde altın, gümüş, platin ve iridyum gibi elementleri de bulundurabileceği düşünülen asteroit, Dünya'da yaşamın nasıl ortaya çıktığı ve gezegeni yaşanabilir kılan şeyin ne olduğu gibi temel soruların yanıtlanmasına yardımcı olabilir.